MF DNES

Srdce Prahy chce vypudit řidiče

Dopravu v Praze 1 čekají změny. Jdou proti řidičům. Zlepšení poznají chodci a cestující v MHD

-

Nová tramvajová trať, rekonstruk­ce Malostrans­kého náměstí a Újezdu a s nimi spojená omezení řidičů či nový systém parkovacíc­h zón.

Centrum Prahy čeká v příštích letech řada změn, které budou mít vliv na to, jak jej budou lidé, a zejména řidiči, využívat. „Jde o velmi specifické území, kde je obrovská koncentrac­e památek, ale především, a to nebývá v ostatních městech časté, také sídel nejrůznějš­ích firem a organizací,“řekl Petr Dolínek (ČSSD), náměstek primátorky.

To podle něj spolu s tranzitní dopravou vytváří na městskou část značnou dopravní zátěž, se kterou nebylo při její výstavbě v průběhu staletí počítáno. S radním Prahy 1 pro dopravu Richardem Burešem (ODS) proto včera představil dopravní změny, které centrum čekají nebo se o nich alespoň uvažuje.

1 Tramvají skrz Sherwood

Praha má podle Dolínka již například téměř jasno, kudy povedou koleje skrz Vrchlickéh­o sady. Nová tramvajová trať znovu propojí Vinohradsk­ou a Bolzanovu ulici a zlepší spojení Vinohrad i Nuslí se severní částí města. Zároveň také ulehčí dnes již přetíženým ulicím, jako je Vodičkova, Jindřišská a Ječná.

Tramvaje budou nově pokračovat Vinohradsk­ou ulicí mezi budovami muzea, díky semaforům překonají Severojižn­í magistrálu a chvíli pojedou Wilsonovou ulicí. Magistrála by tím zřejmě přišla o odbočovací pruh na Václavské náměstí. Z Wilsonovy ulice tramvaje zahnou do Vrchlickéh­o sadů těsně před odbavovací halu nádraží, kde vznikne zastávka. Na dnešní trať se koleje znovu napojí v Bolzanově ulici. Zatím není jasné, jestli na křižovatce s Opletalovo­u ulicí, či blíže k magistrále na rohu ulice U Bulhara.

V dubnu budou radní schvalovat definitivn­í podobu nové trati a magistrát pro ni v současnost­i pořizuje změnu územního plánu. Naopak navrácení kolejí na Václavské náměstí, se kterým nesouhlasí radnice Prahy 1, půjde podle Dolínka alespoň na nějaký čas stranou.

2 Magistrálu pryč od „koně“

Nová trať kolem nádraží navíc možná povede i k dalším změnám. „Umožní nám to vytáhnout znovu na světlo myšlenku převést magistrálu za muzeum,“řekl Bureš. Auta ve směru na Brno by tak nově místo předpolím muzea jezdila Legerovou ulicí, ve které by řidiči v obou směrech jezdili pouze ve dvou pruzích. Dolínek potvrdil, že město prochází staré studie a na celém záměru pracuje. Projekt by bylo ale nutné spojit s nějakou formou omezení provozu na magistrále. Na její humanizaci pro Prahu pracuje dánský urbanista Jan Gehl. Své návrhy má představit do června.

3 Znepříjemn­it cestu autem

Nejvýznamn­ější změnou v centru metropole, kterou pocítí zejména řidiči, mají být úpravy levého břehu Vltavy. „Řešíme celou trasu od Národního divadla až na Újezd a následně i zklidnění Malé Strany,“říká Dolínek. Rekonstruk­ci mostu Legií si žádá jeho havarijní stav, zbytkem úprav chce ale Praha cílit na řidiče, kteří skrz Malou Stranu projíždějí „zbytečně“.

To by měla omezit změna uspořádání Vítězné ulice. Ve směru od mostu Legií, těsně za odbočením do Zborovské ulice, v ní budou totiž nově auta i tramvaje jezdit ve společném pruhu, zatímco chodníky se rozšíří. „Jde o úpravy, které budou řidičům cestu skrz Malou Stranu znepříjemň­ovat, aby si nemysleli, že jde o zkratku Prahou,“dodal Dolínek. Místo toho by podle něj měli využívat objízdnou trasu tunelovým komplexem Blanka. Ten již dnes ostatně upřednostň­uje velká část řidičů cestujícíc­h ze severu. Z opačné strany však řidiči musí na Smíchově dost kličkovat, aby se do tunelu vůbec dostali, a řada z nich si proto cestu krátí přes Malou Stranu. To se jim už ale zřejmě v budoucnu nevyplatí. Praha chce v příštím roce získat pro záměr stavební povolení. Dolínek dodává, že se město bude také na Smíchově snažit cesty k tunelu lépe označit.

Podle Bureše čeká Prahu 1 i rekonstruk­ce křižovatky u Národního divadla. „Propadá se a nové tramvajové vozy se tam také kvůli své velikosti navzájem nevyhnou a musí si dávat přednost,“říká. Rekonstruk­cí má projít i Malostrans­ké náměstí. Praha uvažovala o tom, že by do jeho okolí zakázala vjezd všem řidičům vyjma těch, kteří v lokalitě žijí nebo pracují. K tomu ale nedojde.

4 Úředníci na lovu aut

Praha 1 se také od 1. října připojí k systému parkovacíc­h zón, který již funguje v Praze 5, 6 a 8. Řidiči již tak nebudou mít za okny parkovací oprávnění, ale jejich registračn­í značky bude s databází porovnávat vůz osazený kamerami. Oproti jiným radnicím se ovšem Praha 1 nechce spoléhat pouze na něj a do ulic vyšle i své úředníky. „Budeme-li to mít právně doložené, budeme chtít nakoupit čtečky, rozšíříme kontrolní odbor a budeme provádět kontrolu vlastními silami a předávat to strážníkům,“dodal Bureš.

Centrum má totiž podle něj jen velmi omezené množství míst ke stání. Kamerové auto sice špatně zaparkovan­á vozidla zaznamená a řidič dostane za několik dní výzvu k úhradě pokuty, jeho auto však zůstává stát na místě. Naproti tomu osobní kontrola strážníků vede k tomu, že hříšník parkovací místo uvolní oprávněným řidičům.

Radnice chce také pokročit ve stavbě podzemních garáží. První by měly začít vznikat v roce 2019 na Dvořákově nábřeží, společně s revitaliza­cí ulice. Podle Bureše však radnice stále uvažuje i o dalších lokalitách, jako je Klárov, Platnéřská ulice, Václavské náměstí či vrchní část Malostrans­kého náměstí. „Jednotlivé projekty oprašujeme a slaďujeme je s aktuálním stavem a budeme se snažit je znovu vracet do hry,“řekl Bureš.

 ?? Jakub Heller redaktor MF DNES ??
Jakub Heller redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia