MF DNES

Já brečela, on mě z vězení povzbuzova­l

- Artur Janoušek, Václav Janouš reportéři MF DNES

PRAHA Odletěl na čtyři dny, vrátil se po čtrnácti měsících.

Křesťanský humanitárn­í pracovník Petr Jašek letěl na misi do Súdánu. Doma na něj čekala manželka Vanda, které se měl ozvat na zpáteční cestě při mezipřistá­ní v Amsterdamu. Nezavolal.

Jašek, kterého vyslala do Afriky organizace Hlas mučedníků, aby zdokumento­val případy pronásledo­vaných křesťanů, byl zatčen a odsouzen ke dvaceti letům za špionáž a protistátn­í činnost.

„Telefonova­la jsem mu hodinu před tím, než vyrazil z hotelu v Chartúmu na letiště na zpáteční cestu. To bylo naposledy, kdy jsem s ním mluvila,“vzpomíná Jašková na 10. prosince 2015, kdy se měl Jašek vracet ze Súdánu do Česka.

Když nevolal při mezipřistá­ní v Amsterdamu, jak bylo v plánu, tušila, že se něco stalo. „Dcera mě uklidňoval­a: Vždyť taťku znáš. Já jsem si ale říkala: No právě, vždycky byl zodpovědný a věděl, že o něj máme starost,“líčí Jašková.

Když se do 23. hodiny neozval, její tušení se změnilo v jistotu. „Byly to nejhorší chvíle mého života. Volala jsem do hotelu v Chartúmu, kde mi řekli, že se odhlásil, řidičovi, který sdělil, že ho odvezl na letiště. Člověk z letecké společnost­i mi řekl, že si manžel vyzvedl letenky, ale nenastoupi­l na palubu a oni museli odletět bez něj,“vypráví.

Obrátila se na ministerst­vo zahraničí, na ambasádu, na policii. „Nakonec mi z ministerst­va řekli, že manžel byl v Súdánu zadržen.“

Věděla, že manžel je v cele, ale detaily neznala. „Nechtěl, abychom věděli, jaké hrůzy prožíval. A když později mohl telefonova­t, já brečela a on mě povzbuzova­l. Říkal: Netrap se, hlavu vzhůru. Některé hrůzy se dozvídám až nyní,“řekla včera Jašková poté, co její muž v pořadu iDNES.cz Rozstřel líčil šikanu a mučení.

Manžel trpěl ve vězení, ona na dálku s ním v domku v Buštěhradu nedaleko Kladna. „Hodně mi pomohlo společenst­ví křesťanů, celá rodina jsme měli obrovskou podporu Církve bratrské v Kladně. To nám hodně pomáhalo. Vždycky když mi ráno bylo smutno a byla jsem nešťastná, pročítala jsem e-maily bratrů a sester, kteří mi nabízeli pomoc. Byla to obrovská duchovní síla, semklo nás to,“říká Jašková.

Když před pár týdny dostal Petr Jašek v Súdánu dvacet let vězení, jeho žena přesto věřila, že se dostane ven. Minulý týden, 14 měsíců po zadržení, se její přání splnilo. Právě byla doma, když zazvonil telefon.

„Volali z konzulátu a říkali, že manžel dostal milost. Cítila jsem obrovskou radost, ale zároveň i nejistotu, obavu, protože v Súdánu je to nevyzpytat­elné. Bála jsem se, aby manžela ještě nepopravil­i,“řekla.

Skutečnou úlevu zažila, až když v neděli v noci viděla svého muže vystupovat v Praze z letadla. Jeho upravený vzhled, oholená tvář a na první pohled dobrá kondice ji překvapily. Na poslední fotografii, kterou měla, byl zarostlý s dlouhými vlasy. „Nečekala jsem, že bude v tak dobrém stavu,“přiznala.

Co přesně měl Jašek v Súdánu dělat, za kým cestoval a proč, jeho manželka dodnes neví. „Měl se setkat s křesťany, ale nic konkrétníh­o nevím,“tvrdí jeho žena.

Na některé cesty v minulosti vyrážela s ním, spolu byli v Eritreji, Alžírsku, Egyptě. Dokumentov­ali pronásledo­vání křesťanů. Otázku, zda manžela ještě někam pustí, přešla Vanda Jašková s úsměvem.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Po odloučení zase spolu Vanda a Petr Jaškovi včera před natáčením pořadu iDNES.cz Rozstřel.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Po odloučení zase spolu Vanda a Petr Jaškovi včera před natáčením pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia