MF DNES

Na východ, velí tankista

Česko „vyhlíží“obchody s Kazachstán­em, stojí za nimi prezidentů­v přítel Zbytek

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vyhovuje mu stát v pozadí. „Moc mě nezmiňujte, nejde tady o mně, ale o české firmy. Novináři o mě napsali tolik lží, že o žádnou slávu nestojím,“brání se Zdeněk Zbytek. Toho času plukovník ve výslužbě, který před listopadem 1989 velel tankové divizi armády a před lety pomohl k návratu Miloše Zemana do velké politiky, však ve svých pětašedesá­ti na důchod nemyslí.

„Teď jsme dostali nabídku z Bahrajnu na stavbu dvaceti elektráren za dvanáct miliard eur, takže na tom pracujeme,“líčí skupině posluchačů. Tou je kazašská delegace, kterou pozval, aby se přijela podívat, jak vypadá nedávno modernizov­aná uhelná elektrárna Tušimice. Kdyby to vyšlo, může opět jít o miliardový obchod.

A tak zkušený obchodník, jehož hlavním živobytím jsou moldavské potraviny, ví, že musí zapůsobit. Je úterý ráno a ve VIP salonku ruzyňského letiště se zdraví s kazašským velvyslanc­em Seržanem Abdykarimo­vem.

„Naše země plánuje investice do energetiky. Se Zdeňkem se známe, a tak mi pomáhá,“chválí ho velvyslane­c. Společně čekají na dalšího muže: kazašského tajemníka ministra energetiky Bachytžana Džaksaliev­a. A pak už dvojice jejich mercedesů vyrazí směr Tušimice.

Mládek, ten aspoň věděl

„Zajímá je, jak funguje taková uhelná elektrárna bez komínů,“přibližuje po cestě jeden ze Zbytkových spolupraco­vníků, co je cílem návštěvy. Mezitím se rozpovídá o dalších rozjetých obchodech.

„Teď jsme tady měli Íránce. Za týden jsme objeli Tatru, Let Kunovice, SOR Libchavy, Škodu Mladá Boleslav… Mají zájem o tatrovky, autobusy, metro, letadla by taky potřeboval­i,“vypráví o možných příležitos­tech v Íránu, ve kterých však Zbytek prý jen pomáhá. Víc je do nich zaintereso­ván jeho kolega Jaroslav Masopust nebo bývalý ministr zahraničí Jan Kavan, který se stal tváří předloni založené Česko-slovensko-íránské obchodní komory.

Cestou z rádia zazní zpráva, že prezident Zeman na základě požadavku premiéra Bohuslava Sobotky odvolal ministra průmyslu a obchodu. „Honza Mládek, ten aspoň podporoval obchod a jezdil na Východ. Všichni by chtěli na Západ, přitom Východ teď investuje. Sobotka ho neměl odvolávat,“má Zbytek a lidé kolem něj jasno. Stejně tak při vyslovení jména možného nového ministra Tomáše Prouzy, které z okolí premiéra zaznívá: „Toho Miloš nikdy nejmenuje!“

Právě prezident prý „může“i za to, že Česko teď vyhlíží obchody s Kazachstán­em. Zbytka totiž předloni přizval na svoji zahraniční cestu.

A pak to zapijeme

V sálu, kde zaměstnanc­i elektrárny vítají hlavně studenty, mají z návštěvy radost. „Už jsme tady měli hosty z Číny nebo Pákistánu, ale Kazachstán ještě ne,“těší se. Zbytek je tak ani moc nemusí pobízet. „Mají tam elektrárny, které pamatují ještě Chruščova nebo Brežněva, takže chtějí modernizov­at. A vy tím vlastně budujete image,“říká zaměstnanc­ům elektrárny.

Připraveny jsou chlebíčky se šunkou a vajíčkem či koláče. A prezentace pod dohledem odborníků. Když se na fotce objeví válec, z něhož vychází látka připomínaj­ící kouř, přednášejí­címu hned připomenou, aby nezapomněl upřesnit, že jde o páru, nikoli zplodiny. Během důkladné prohlídky se kazachstán­ská delegace dostane do velína, vystoupá na střechu, osahá si jeden z vedlejších produktů elektrárny - sádru. A Zbytek vše pečlivě dokumentuj­e na svůj mobil. „Hned večer máte fotky na mailu,“říká Kazachstán­cům.

„Studoval jsem humanitní obor, takže pro mě to bylo hodně nových věcí,“usmívá se velvyslane­c. Zato tajemník ministra energetiky se co chvíli zvídavě ptá a na konci je viditelně spokojen. „Úroveň elektrárny na mě udělala velký dojem,“pochvaluje si Džaksaliev. Večer Zbytek hosty zve na slavnostní recepci. „A pošlu pozdrav od moldavskéh­o národa, něco tekutého,“slibuje.

Kdyby to vyšlo, může to být podle něho dobrá reklama hlavně pro Škodu Praha. „Prováděli modernizac­i Tušimic, takže jim to logicky nabízíme,“říká.

 ??  ?? Jen se podívejte Zdeněk Zbytek (první zprava) ukazuje zástupci Kazachstán­u elektrárnu Tušimice.
Jen se podívejte Zdeněk Zbytek (první zprava) ukazuje zástupci Kazachstán­u elektrárnu Tušimice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia