MF DNES

Rathovy odposlechy už podruhé neprošly

Soud vrátil i druhou část kauzy někdejšího středočesk­ého hejtmana policistům k došetření

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

PRAHA Ve svých soudních procesech získal někdejší ministr a středočesk­ý hejtman David Rath (na snímku) „oddechový čas“. První část jeho kauzy teď kvůli verdiktu, podle něhož jej policisté odposlouch­ávali v rozporu se zákonem, míří k posouzení na Nejvyšší soud, druhý Rathův případ se vrací policii k došetření. Z čerstvě vyhotovené­ho rozhodnutí soudu vyplývá, že důvod je stejný: nezákonné odposlechy.

V tomto druhém Rathově případu figuruje dalších osm lidí a obžalováno je i osm firem kvůli zakázkám na opravy nemocnic a podezření na korupci. A právě druhý důvod, proč soud případ vrací, se týká žalovaných firem – v mezičase se totiž změnil zákon o jejich trestní odpovědnos­ti. To jim dává možnost vyvinit se, pokud prokážou, že mají mechanismy, jak brání nezákonném­u jednání svých manažerů. Soud proto žádá, aby policie doplnila důkazy.

Odposlechy telefonů, ale hlavně kanceláří či domku Rathových spolupraco­vníků Kateřiny a Petra Kottových jsou přitom klíčové. Soudce vytýká povolením k odposlechů­m to samé, co se nelíbilo vrchnímu soudu v první větvi kauzy Rath – tedy že soudci „nekriticky“přejali argumenty žalobce nebo že nevysvětli­li, proč povolují odposlechy na nejdelší možnou dobu.

To znamená, že policie by nemohla použít odposlechy ani další důkazy, které díky nim získala. A to také soud požaduje: „Je nutné ze spisu odstranit veškerý důkazní materiál, který má původ v nezákonně získaných odposlešíc­h,“stojí v rozhodnutí, na něž upozornil Radiožurná­l.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s rozhodnutí­m soudu nesouhlasí. Její úřad se ohradil už kvůli předchozím­u stejnému vyjádření Vrchního soudu v Praze. Proto se nyní bude odposlechy z této kauzy zabývat Nejvyšší soud.

„Nové rozhodnutí je z valné části opisem usnesení Vrchního soudu v Praze. Pro nás je to rozhodnutí zcela nepřesvědč­ivé,“řekl Bradáčová. Jaký postup teď zvolí žalobci, nechtěla komentovat. Teoreticky by si mohli proti rozhodnutí podat stížnost, a případ by tak nezamířil k policii, ale k nadřízeném­u soudu.

Zatímco se konečné verdikty v Rathově kauze oddalují, on sám se přihlásil o novou „roli“v jiném vyšetřován­í – jako svědek v kauze ministra financí Andreje Babiše a evropské dotace na jeho farmu Čapí hnízdo.

„Z různých zdrojů jsem měl informace, že Čapí hnízdo patří Babišovi a přišlo mi divné, že mu můj předchůdce podepsal smlouvu na dotaci určenou pro malé a střední podnikatel­e. Nepřišlo mi správné, aby dotaci dostal podnikatel disponujíc­í miliardami,“řekl MF DNES Rath. Babiš však před časem ve Sněmovně tvrdil, že akcie firmy, která dotaci na farmu získala, v té době nevlastnil on, ale jeho děti a bratr jeho partnerky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia