MF DNES

„Ani duševní nemoc nemá být překážkou“

- Zastánkyně změn pohlaví

Sexuoložka Hana Fifková se na diagnostik­u a terapii transsexua­lity specializu­je. Nelíbí se jí, že je případ Michelle spojován právě s poruchou pohlavní identity. „Bude to ubližovat těm 99,9 procenta lidí, kteří procházejí přeměnou a po ní spokojeně a normálně žijí,“říká.

Na internetu vám mnozí pacienti vyjadřují vděčnost, že jste je „vysvobodil­a z nesprávnýc­h těl“. Nikdy jste o diagnóze nezapochyb­ovala?

Změna pohlaví se skládá z několika etap a během toho procesu se diagnóza postupně potvrzuje. U každého klienta se dělá psychologi­cké vyšetření na začátku, v průběhu terapie a před podáním žádosti ke komisi. Tato vyšetření by měla závažné duševní poruchy odhalit, stejně jako je odhalí dlouhodobá terapeutic­ká spolupráce. Jde však hlavně o to, aby problém s identitou nebyl právě produktem duševní nemoci nebo vážné poruchy osobnosti.

Ale i to se někdy přihodí, ne?

Může se samozřejmě stát, že se u člověka sejdou dva problémy, které spolu nesouvisej­í. Porucha identity se setká s duševní nemocí. Pak je potřeba postupovat velice opatrně, ale v těchto případech by neměla být například duševní nemoc překážkou k vyřešení identity.

Je transsexua­lita daná a neměnná?

Ano. V Česku se řádově vyskytuje v desítkách tisíc. Po odborné stránce jde o naprogramo­vání centra pro pocit příslušnos­ti k rodu v mezimozku. Ne každý se však objeví v ordinaci sexuologa. Útrapy a pocit člověka s touto diagnózou jsou nepřenosné. Když se náš klient stává sám sebou, je mu lépe a je to zřetelně vidět. (kar)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia