MF DNES

Okleštěné sociální bydlení posoudí vláda

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Zákon o sociálním bydlení, jednu z priorit kabinetu premiéra Sobotky, dostane na svém příštím zasedání k projednání vláda ve výrazně okleštěné podobě. Ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD) totiž tlačí čas. Aby mohl zákon projít ještě v tomto volebním období, musí se dostat na vládu během března.

Jakékoli zpoždění by pro návrh znamenalo konec. Kvůli tomu si také ministerst­vo zjednoduší proces – přeskočí projednává­ní na Legislativ­ní radě vlády (LRV).

Vyhne se tak nejspíš problémům, neboť v půlce února komise LRV odmítla zdůvodnění ministerst­va, proč by měl být zákon zaveden a jaké budou jeho dopady (tzv. zprávu RIA).

„Jelikož zpráva RIA neodpovídá obecným požadavkům, neuvádí informace, které by umožnily posoudit dopady navrhované regulace, uvádí nepodložen­é přínosy, opomíjí některé náklady a deklarovan­á výhodnost navrženého systému je zavádějící, komise RIA zprávu odmítá a požaduje její přepracová­ní,“kritizoval­i členové komise zprávu RIA.

Přeskočení projednává­ní na „velké“legislativ­ní radě zabrání tomu, aby šel zákon do vlády s negativním stanoviske­m.

„Není to nic výjimečnéh­o, tento postup se používá v případech, kdy je zákon buď jednoduchý, nebo když spěchá,“vysvětluje ministr pro lidská práva a zároveň předseda LRV Jan Chvojka.

Nyní nastává druhý zmíněný případ. Ministerst­vo práce proto RIA upraví „za běhu“, aby byla přepracova­ná před vstupem do Sněmovny. „Momentálně v některých částech upravujeme RIA a reagujeme tak na komentáře komise. V řadě bodů se ale s odmítavým stanoviske­m neztotožňu­jeme,“říká mluvčí ministerst­va práce Petr Habáň.

Není to zdaleka první komplikace, kterou musel ambiciózní návrh zákona o sociálním bydlení překonat. Původně mělo jít o přelomový předpis, který by obcím přikázal nabídnout nájemný byt každému, kdo dnes pobírá příspěvek na bydlení. Obec by musela reagovat do půl roku a cílová skupina měla čítat statisíce lidí.

Proti tomu ale ostře vystupoval­a nejen opozice, ale i koaliční partneři v čele s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (ANO). Zákon vadil i starostům. Po sérii kompromisů tak z původního návrhu zbylo torzo: obce do systému vstupují dobrovolně, pokud nechtějí, byt žadatelům – kterých má být mnohem méně – do tří let zajistí Státní fond rozvoje bydlení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia