MF DNES

Světlík najal pro své klíčové strojírny VHM zachránce Tatry

- — Darek Štalmach

OSTRAVA Postavil na nohy kopřivnick­ou Tatru, teď zachraňuje klíčovou továrnu ostravskýc­h Vítkovic, společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Nový generální ředitel VHM Martin Bednarz chce rychle snížit bezmála třímiliard­ové dluhy firmy na polovinu a do roka dostat společnost z nejhoršího.

„Téměř tři miliardy to jsou ale včetně bankovních úvěrů a záruk za sestry ve skupině. Během dvou tří měsíců chceme zadlužení snížit na polovinu,“vysvětluje Bednarz. „Letos plánujeme okolo 3,2 miliardy tržeb, a přestože je teprve únor, máme už nasmlouván­y zakázky za zhruba jednu a půl miliardy korun. A s tím už se dá něco dělat,“dodává.

S návratem na trhy by měly pomoci i mateřské Vítkovice. „Na snížení závazků chceme použít také peníze získané z prodeje společnost­i Hutní montáže,“popisuje šéf VHM podrobnost­i plánu svého nadřízenéh­o Libora Witasska, kterého si k záchraně podniku najal většinový majitel Vítkovic Jan Světlík.

Že Bednarzova slova nemusí být jen planými sliby věřitelům, ukazuje jeho působení v kopřivnick­é Tatře, kde dokázal meziročně navýšit výrobu z 900 na 1 326 vozidel. „To, co zažívala Tatra v letech 2011 až 2013 před změnou majitelů, je podobné tomu, co se nyní děje ve Vítkovicíc­h,“popisuje.

„Lidé jsou zaseknutí, neotevření. Firma ztratila schopnost realizovat zakázky. To se musí změnit. Musíme lidi dostat na svou stranu. Vysvětlova­t, komunikova­t, bavit se s nimi, být s nimi. Nebýt uzavřený někde v kanceláři.“

VHM už podle Bednarze z krize míří. „Únor byl výrobně nejlepším měsícem od loňského června a já bych chtěl splnit roční cíl 120 tisíc tun lité oceli na ocelárně. To by byl oproti loňským devadesáti kilotunám pokrok a myslím, že 140 až 150 kilotun oceli ročně musíme brzy dosáhnout,“plánuje generální ředitel růst výroby ocelárny, díky níž Vítkovice stále drží uzavřený cyklus výroby – od vlastních odlitků až po vlastní výkovky a výrobky. Do plusu by se podle něj firma měla dostat už v příštím roce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia