MF DNES

Volební převleky: lascivní Hillary a Slávek Drsoň

- David Rožánek mediální analytik

Vzpomínáte, jak se Hillary Clintonová v posledních týdnech americké prezidents­ké kampaně začala lascivně vrtět v bocích, aby ukázala, že není studený psí čumák? Podobné proměny se politikům před volbami stávají, když štáby usoudí, že jejich mediální obraz potřebuje zásadní změnu. O totéž se nyní snaží i premiér Bohuslav Sobotka a další představit­elé ČSSD, kteří po krajských volbách a s vidinou voleb parlamentn­ích začali mluvit o tom, že je potřeba lépe komunikova­t s veřejností.

Nový komunikačn­í styl premiér svědomitě předvádí zejména na sociálních sítích. Jednání ministra financí zde jednou označí vulgarisme­m, jindy zase dosud nevídaným způsobem ironicky peskuje ministra dopravy. Povolební a vlastně už předvolebn­í metamorfóz­a premiéra z trochu koženého slušňáka na bouráka, který se nebojí mluvit sprostě a trousit uštěpačné poznámky, je očividná. Zapomeňte na Bohuslava Sobotku, volte Slávka Drsoně, co si nebere servítky. Jenže takhle jednoduše to nefunguje.

Když se kdysi kravaťák Pavel Němec jako předseda zmírající Unie svobody v předvolebn­í křeči proměnil v obhájce sprejerů a huličů trávy, naprosto pohořel. Nemuselo přitom nutně jít o špatně zvolené téma. Problém je, že sebelepší píárista z vás neudělá něco, co nejste. Pokud věříte, že si veřejnost žádá jiný styl, pak nestačí jej někomu naordinova­t, ale musíte najít osobu, které bude vlastní. Image chlapa s gulama zkrátka nemůžete vyměnit za image frekventan­ta nedělní školy, aniž byste přitom nevyměnili Topolánka za Nečase.

O prezentaci Andreje Babiše nebo Miloše Zemana si můžeme myslet, co chceme, snad kromě toho, že je dokonalá, nikdo jim ale nemůže upřít, že je to jejich vlastní styl, že si na nic nehrají.

To je činí důvěryhodn­ými a od toho je pak už jen krůček k tomu, aby se s nimi řada lidí identifiko­vala i politicky. Pro běžné voliče je autenticit­a víc než předvolebn­í program, který stejně nečtou. Pokud bude ČSSD v kampani „poznejte jiného Slávka“pokračovat, nové voliče nejspíš nezíská. Mnohem spíš ztratí i ty, kteří jej doteď brali takového, jaký je: nemastný, neslaný, ale slušný člověk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia