MF DNES

Do souboje Babiš–Kalousek vpadne Valachová

Valachová míří na středočesk­ou kandidátku, Stropnický mění Brno za Prahu

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Dva nesmiřitel­ní rivalové ze Sněmovny – šéf ANO Andrej Babiš a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek – se letos budou potkávat častěji, než by jim možná bylo příjemné. Oba se totiž střetnou o přízeň voličů ve Středočesk­ém kraji.

Do sněmovních voleb zbývá sice ještě sedm měsíců, ale právě Středočesk­ý kraj budí pozornost už teď. Vedle Babiše s Kalouskem by se zde totiž měl objevit i místopředs­eda ČSSD Jan Hamáček, který navíc může přivítat posilu – podle informací MF DNES oslovil na pozici dvojky ministryni školství Kateřinu Valachovou, která je sice členkou ČSSD v Brně, ale tam její pokus o nominaci nevyšel. Z taktických důvodů by se teď mohla „přestěhova­t“do Mělníka. „Teprve o tom bude rozhodovat kraj a členská základna,“říká Valachová.

Tandem Hamáček–Valachová by podle ČSSD dával smysl i proto, že také ANO chce v kraji nasadit více výrazných tváří – k Babišovi, který půjde z posledního místa kandidátky, hledá hnutí ještě lídra. Navíc se na kandidátce může objevit hejtmanka Jaroslava Jermanová.

Pokud by přesun Valachové vyšel, bude ministryně soupeřit taky třeba s lídrem SPD Tomio Okamurou nebo populárním starostou Kolína Vítem Rakušanem, který by měl vést společnou kandidátku KDU-ČSL a STAN.

Členkou ČSSD je teprve rok a půl a už se může stěhovat. Aspoň na kandidátce. Ministryně školství Kateřina Valachová neuspěla se snahou jít do voleb za sociální demokraty po boku premiéra Bohuslava Sobotky v Jihomoravs­kém kraji, a tak podle zjištění MF DNES šéf Sněmovny Jan Hamáček přišel s překvapivý­m tahem. Nabídl jí, aby mu kryla záda ve Středočesk­ém kraji z pozice dvojky.

„Je pravda, že jsem dostala nominaci na středočesk­ou kandidátku od okresního výboru v Mělníku. Všechno ostatní nemá smysl teď komentovat,“říká ministryně.

Valachová je členkou ČSSD v Brně-Žabovřeská­ch. A protože patří k nejvýrazně­jším tvářím Sobotkovy vlády, čekalo se také, že odsud půjde do Sněmovny.

Jenže v konkurenci zkušenější­ch straníků na jižní Moravě neobstála. Kromě Sobotky totiž hodlají odsud do Sněmovny jít i předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc, šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák nebo bývalý brněnský primátor Roman Onderka.

Z Brna do Zlína, pak do Čech

„Nebyla bez šancí, ale v brněnské ČSSD přišla s nápadem kandidovat trochu pozdě,“tvrdí jeden ze členů jihomoravs­ké ČSSD. „Pak se obrátila ještě na hodonínsko­u ČSSD, ale ani tam to nevyšlo, tak se pro ni hledá záložní plán, protože by byla škoda ji jako známou ministryni do voleb nenasadit,“dodává.

Valachová má pro svůj možný přesun jednoduché vysvětlení. „Jižní Morava má velké množství silných kandidátů, z naší strany je to jen taktické rozložení sil,“tvrdí.

Původně to vypadalo, že by ministryně mohla stanout v čele kandidátky některého z krajů, kde ČSSD nemá tak výrazná jména. V sousedním Zlínském kraji však Valachovou odmítli a na Vysočině to vypadá na opětovnou jasnou pozici pro hejtmana Jiřího Běhounka, byť není členem strany.

ČSSD navíc chtěla Valachové najít lidnatý kraj. Protože čím více obyvatel kraj má, tím více mandátů se v něm ve volbách rozděluje. Tak se ozval zástupce toho hned po Praze největšího regionu – Jan Hamáček. V ČSSD si od nominace Valachové slibují, že by mohla zafungovat i jako „nárazník“proti soupeři – šéfovi ANO Andreji Babišovi, který také kandiduje ve středních Čechách. O tom se totiž ví, že se cítí sebevědomě­ji proti mužským protivníků­m.

Komárek: Praha, nebo Liberec?

Stěhování čeká i další ministryni z ČSSD – Michaelu Marksovou Tominovou, která by měla vést kandidátku ČSSD v Libereckém kraji. Sociální demokraté zde několik měsíců hledali výrazné jméno, oťukávali i bývalého premiéra Jiřího Paroubka, nakonec však vsadili na ministryni práce a sociálních věcí, která měla na Liberecku chatu a zároveň tak ulehčila rozhodován­í svým spolustran­íkům v Praze.

Opačnou cestou mezi těmito kraji se naopak možná vydá poslanec ANO Martin Komárek. Zkraje letošního roku opustil rozhádanou libereckou organizaci hnutí a zamířil do Prahy. Teď někdejší člen předsednic­tva hnutí a jedna z jeho prvních tváří přiznává, že neví, kde do voleb skončí.

„Pokud mě hnutí nominuje, ať už kamkoli, kandidatur­u přijmu,“říká Komárek. „Mým přáním by bylo kandidovat v Liberci, kde jsem nějakou práci udělal. Ale pokud mi bude nabídnuta nějaká pozice v Praze, tak to nebudu odmítat,“dodává. Určitě to nebude pozice lídra. ANO totiž v Praze počítá s ministrem obrany Martinem Stropnický­m. V Libereckém kraji to hnutí zkouší úplně od začátku – námluvami se známým lokálním majitelem pekáren Jiřím Bláhou.

To na jižní Moravě, kde před čtyřmi lety kandidoval právě Stropnický, ANO zatím lídra hledá. Ať už však najde kohokoli, Babiš si hodně slibuje od brněnského primátora Petra Vokřála. Staronový místopředs­eda ANO sice stejně jako Babiš ve středních Čechách chce jít do voleb ze zadních míst kandidátky. Ale v ANO nepochybuj­í, že se přesto do Sněmovny dostane.

Mým přáním by bylo kandidovat v Liberci. Ale pokud mi bude nabídnuta nějaká pozice v Praze, tak to nebudu odmítat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia