MF DNES

Od Rusů čisto, hlásí české komando

- Pavel Švec reportér MF DNES v Litvě

Střelba je stále intenzivně­jší. Skupinky vojáků dobývají první baráky. Nepřítel vzdoruje jen chvíli. Přesila je značná. Po cestě, která odděluje osadu od lesa a přes niž před pár minutami útočníci přeběhli, se s rachotem řítí české obrněné vozy s kulomety na střeše a rozestavuj­í se u míst, kde se bojuje nejzuřivěj­i.

„Line seven Charlie Blue... clean,“zarachotí ve vysílačce důstojníka. Česko-litevské oddíly postupují od krajů osady doprostřed. Minuty ubíhají. Až zbývá poslední centrální barák.

Komando se sune podél zdi ke dveřím. „Granát,“protne výkřik již ojedinělé práskání výstřelů. Poslední obránce je zabit. Litevská vesnice obsazená Rusy je dobyta zpět.

Akce, v níž byly nasazeny desítky vojáků a několik bojových aut, byla nácvikem boje ve vojenském prostoru Pabrade severně od litevské metropole Vilnius. Je to reakce na obavy pobaltskýc­h států z ruské agrese.

Sto dvacet vojáků ze 74. lehkého motorizova­ného praporu z Bučovic a dalších devíti jednotek trénuje v Pobaltí dva měsíce. Do Česka se vrátí 20. března. Do Litvy se české jednotky zřejmě vrátí za rok v rámci mnohonárod­nostních sil NATO.

Zapadlá vesnice u městečka Pabrade ve východní Litvě. Pár domků z bílých cihel obklopují husté borové lesy. Jednolitou tmavě zelenou tu a tam zpestřují březové háje. Deset kilometrů odsud se klikatí hranice s Běloruskem. Tady končí Evropská unie i hájemství Severoatla­ntické aliance.

U Pabrade, asi padesát kilometrů severových­odně od hlavního litevského města Vilniusu se rozkládá vojenský výcvikový prostor. Osada s cihlovými domy leží uvnitř. Vznikla jen proto, aby zde vojáci trénovali boj v zastavěné oblasti.

Stavby jsou vlastně jen takovou kulisou. Kulisou, která se krátce po poledni 1. března promění ve válečné pole. Česko-litevské jednotky zaútočí z lesa a pokusí se z vesnice vytlačit nepřítele, který ji obsadil.

Kilometr zákopů lopatkami

Je chladno, pod mrakem, chvílemi mrholí. Borovice tlumeně šumějí.

Náhle se vzadu za domky ozve série výstřelů. Vesnice se okamžitě halí do hustého kouře z dýmovnic. Útok začal. Z lesa na levé straně přebíhají cestu maskovaní čeští vojáci ze 74. lehkého motorizova­ného praporu z Bučovic, zprava útočí Litevci. Někteří záhy mizejí v oblacích kouře, další se kryjí ve strouze u cesty, boří se do zvlhlého všudypříto­mného písku. „Je tu samý písek, dostane se všude stejně jako v Afghánistá­nu nebo na Mali,“vědí čeští vojáci ostřílení zahraniční­mi misemi.

Měkká půda pohyb komplikuje. Co by za ni naši dali v lednu, když v mrazivé Litvě trénovali obranné boje a polními lopatkami vykopali půldruhého tisíce okopů pro střelce a přes kilometr spojovacíc­h chodeb. Prvních dvacet centimetrů do hloubky zmrzlého písku odlupovali po milimetrec­h. Trvalo to hodiny, dny. Do toho nepříjemná vlhkost, která snižuje pocitovou teplotu až o patnáct stupňů.

„To bylo opravdu hodně náročné, ale zase tu není kamenitá zem jako u nás,“svěřuje se rotmistr Jan Malík. „Naši vyrubali hlínu o rozloze srovnateln­é s velikostí jednoho a půl fotbalovéh­o hřiště do hloubky jednoho metru,“vypočítává později kapitán Daniel Waclawek.

Čeští vojáci v Litvě trénovali boj o vesnici obsazenou nepřítelem. Pobaltí se obává agrese Ruska.

Poslední barák, průstřel nohy

Štěkot útočných pušek je nepřetržit­ý. Desítky výstřelů za vteřinu. Co chvíli dunivě práskne těžší kalibr. Skupiny vojáků se přikrčeně vynořují z dýmu, lepí se na zdi domů a zpoza rohů pálí na nepřítele. Přikrčený obránce opětující palbu se náhle teatrálně skácí. První baráky na okraji vesnice jsou již dobyty.

„Juliette clean, over,“rachotí ve vysílačkác­h důstojníků a slovo clean – čistý – se co pár desítek vteřin opakuje. Znamená to jediné: nepřítel rychle prohrává. Proti přesile Čechů zkrátka nemá šanci.

Na cestě táhnoucí se podél lesa se rozvíří kouř a odhalí tři burácející obrněné teréňáky s kulomety na střeše. Vesnice je obklíčena a Litevci i Češi dům od domu postupují k centrálním­u baráku. Minuty ubíhají a výstřely v okolí pomalu utichají. Zbývá poslední útok na hlavní budovu. V ní se však ještě strhne zuřivá přestřelka. „Průstřel nohy, vydrž.“Češi mají zraněného. Objevuje Dům od domu a rychle pryč se modrý dým. Znamení pro zdravotník­y, aby věděli, kde přesně jich je třeba. Vojenská sanita se za chvíli vyřítí z lesa. Od kol odlétá bláto. Vše jde rychle. Uběhnou čtyři minuty a zraněný je odvážen z bojiště. Vracející se sanita míjí litevské vojáky, kteří již v klidu postupují od lesa a zajišťují okolí osady. Bitva skončila. Trvala půl hodiny.

Strach z Ruska. Čechy tu vítají

„Profesiona­lita české armády je na vysoké úrovni. Je velmi zajímavé a přínosné absolvovat s Čechy výcvik. Je pro nás důležité, že tu jste,“ říká o chvíli později plukovník Radvilas Arturas. Strach z rozpínavos­ti Ruska je v Pobaltí skutečně cítit. Ostatně i proto v Litvě česká armáda již od ledna cvičí společně se zdejším vojskem. Do výcviku se později zapojí i další armády V4 – Poláci, Maďaři a Slováci a vedle nich pobaltské Lotyško a Estonsko.

Oficiálně však obavy z ruské agrese žádný z důstojníků nepotvrdí. Nicméně i proto Litva před více než rokem obnovila devítiměsí­ční povinnou základní vojenskou službu.

A to je novinka pro české profesioná­ly. Právě s litevskými záklaďáky, kteří kroutí vojnu, se při výcviku v poli potkávají. „Fakt se snaží, mají v sobě takový zápal a je vidět, že si uvědomují bezpečnost­ní hrozby. Myslím, že se od nás mohou hodně naučit,“popisuje krátce po cvičné bitvě rotmistr Denis Mudřík.

Velitel jednotky kpt. Miroslav Maixner potvrzuje, že má v Litvě armáda velkou prestiž. „Když vyjíždíme z kasáren, místní na nás mávají. I civilisté říkají, že jsou rádi, že tu jsme,“říká. Čeští vojáci jsou v Litvě již od 10. ledna.

Velmi intenzivní výcvik, který se zaměřil zejména na obrannou činnost, skončí 20. března. Generál a náčelník generálníh­o štábu Josef Bečvář si pak pochvaluje i to, že si armáda mohla vyzkoušet tisícikilo­metrový přesun do Litvy náročný na logistiku.

Návrat k ochraně hranice NATO

Čeští vojáci se do Pobaltí s největší pravděpodo­bností opět vrátí příští rok. Budou součástí mnohonárod­ních sil NATO. V Litvě jim budou velet Němci, ale ve hře je i Lotyšsko, nicméně s Kanaďany, kteří budou v této zemi aliančním vojákům velet, zatím Česko jedná.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Útok! Česko-litevské oddíly při nácviku osvobození litevské vesnice od okupantů.
Foto: František Vlček, MAFRA Útok! Česko-litevské oddíly při nácviku osvobození litevské vesnice od okupantů.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Při dobývání jednoho z domů je český voják postřelen do nohy. Zatímco několik kolegů ho kryje, další jej rychle ošetřují na místě. Nosítka přiveze přivolaná vojenská sanita.
Při dobývání jednoho z domů je český voják postřelen do nohy. Zatímco několik kolegů ho kryje, další jej rychle ošetřují na místě. Nosítka přiveze přivolaná vojenská sanita.
 ??  ??
 ??  ?? Na podporu pěchoty přijíždějí vozy Iveco s kulomety na střeše. Z cesty na okraji vesnice zvyšují palebnou sílu spolubojov­níků.
Na podporu pěchoty přijíždějí vozy Iveco s kulomety na střeše. Z cesty na okraji vesnice zvyšují palebnou sílu spolubojov­níků.
 ??  ?? Nepřátelšt­í vojáci s bílými svršky přehozeným­i přes uniformu přesile dlouho nevzdorují.
Nepřátelšt­í vojáci s bílými svršky přehozeným­i přes uniformu přesile dlouho nevzdorují.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia