MF DNES

Obama se chce vrátit do politiky

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Byla by to velká zpráva, kdyby vše nebylo trochu jinak.

Ale technicky vzato je to tak, Barack Obama vydržel být bez politiky měsíc a týden.

Vrací se, aspoň to řekl jeho přítel a bývalý ministr spravedlno­sti Eric Holder. A už z toho byly titulky.

„Už to přichází. Obama přichází,“oznámil. „Už se dal do pohybu.“

Pro demokraty by to mohlo znít, jako že blaničtí rytíři vyjeli. Ale není to tak, jak si myslíte: Obama se nepostaví do čela opozice vůči Donaldu Trumpovi, natož aby mu při dalších volbách hodil rukavici.

To druhé ani nejde, Amerika není Rusko. To první je také poněkud jinak, než jak to zní. I když Trump asi ví něco, co neví nikdo: před pár dny obvinil Obamu, že proti němu organizuje protesty v ulicích amerických měst a současně stojí za úniky informací, jež tečou z Bílého domu jako z přeříznuté tepny.

„Myslím, že za tím je Obama, protože za tím jsou jeho lidé,“řekl o víkendu Trump a dodal, že to „bude patrně pokračovat“.

Je záhada, jak to Obama všechno naráz stihne. Nedávno se ještě učil kitesurfin­g na Britských Panenských ostrovech (viz snímek), teď začíná psát prezidents­ké paměti, za něž dostane rekordních patnáct milionů dolarů, k tomu řídí své podvratné sítě, které jsou zřejmě šikovnější než nindžové, protože sotva v Bílém domě oznámili, že budou kontrolova­t mobily zaměstnanc­ů, aby zjistili, kdo vynáší zprávy ven, už byla venku i takhle zpráva.

A teď Obama ještě „vstupuje do politiky“. Když v lednu končil, řekl, že se vrátí, pokud by byla ohrožena demokracie v zemi. Zdá se, že to s ní ale zatím není nijak nahnuté, protože Obamův vstup do politiky vypadá tak, že se expreziden­t zapojí do vedení instituce jménem Celostátní demokratic­ká komise pro překreslov­ání volebních obvodů.

Je napojena na Demokratic­kou stranu a chce hájit zájmy strany při přepisován­í volebních map, k nimž má dojít ve větším měřítku za čtyři roky. Vypadá to bezvýznamn­ě, ale není: překreslen­ím mapy okrsku, což je tradiční politická finta, jíž se říká v Americe gerrymande­ring, se dá pěkně kouzlit. Mazaná strana prosadí na základě znalosti postojů voličů změnu hranic okrsku tak, aby ji to zvýhodnilo. Řekněme, že demokraté do venkovskéh­o okrsku se sto tisíci spíše republikán­skými farmáři protlačí i dvousettis­ícové předměstí velkoměsta, kde obvykle volí demokraty. Najednou mají okrsek v košíku.

A teď k Obamovi. Zaprvé: komise má určitý význam, ale návrat do celostátní politiky to tedy asi není. Zadruhé: to, že do výboru Obama půjde, oznámil už loni na podzim. Koneckonců, sám ho založil. Takže Holder neodpálil žádnou rachejtli.

A pokud myslíte na to, že volební souboj Trump–Obama by za tři a půl roku byl pořádné derby, pusťte to z hlavy. Americkým prezidente­m může být člověk jen dvakrát v životě, není to seriál na pokračován­í. Ostatně expreziden­ti se ani nemíchají do politiky. V té domácí stojí víceméně stranou, do té světové se občas rádi zapojí jako Jimmy Carter či Bill Clinton, ale vždy tak, aby nemydlili schody svému kolegovi, který zrovna sedí v Bílém domě.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia