MF DNES

Přidáno mají dostat nejen policisté, ale i pošťáci

- — Josef Kopecký, iDNES.cz

PRaHa Základní platy hasičů, policistů, celníků i lidí z Vězeňské služby vzrostou od letošního července o deset procent. Ministr vnitra Milan Chovanec uspěl u ministra financí Andreje Babiše se žádostí, aby na to dostal z rozpočtu zhruba 600 milionů korun. Babiš však bude hledat miliardu, aby peníze navíc měli všichni příslušníc­i bezpečnost­ních sborů.

„Odstraňuje­me historicko­u křivdu. Řešíme dluh našeho státu vůči bezpečnost­ním složkám,“řekl po jednání Chovanec. Platy totiž, jak ministr zdůraznil, klesly za vlády s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Navýšení platů se příslušníc­i bezpečnost­ních sborů, pokud to schválí vláda, dočkají tři měsíce před říjnovými parlamentn­ími volbami. „Ten požadavek je oprávněný, protože to, co při náboru policistů vnitro nabízí, jsou velice nízké platy,“řekl Babiš.

Podle Chovance nepůjde zvýšit počet policistů, pokud se nezvýší platy. „Stáváme se nekonkuren­ceschopným­i kvůli platům. Dnes nastupujíc­í policisté mají sedmnáct osmnáct tisíc korun a vedle toho vidíte billboardy, že některý z marketů nabízí na pozici skladníka dvacet tři dvacet čtyři tisíc,“postěžoval si

Ministři vnitra a financí se dohodli na růstu platů v bezpečnost­ních složkách. Zvýšit by se jim měly o deset procent už od července

ministr vnitra s tím, že dle jeho názoru peníze pro státní úředníky, policisty, hasiče, vězeňskou a celní správu nejsou drancování­m rozpočtu. „Musíme si uvědomit, že v minulosti stát těmto profesím sebral deset procent,“dodal.

Pošta dostane 800 milionů

Chovanec a Babiš také dohodli, že státní podnik Česká pošta dostane kompenzaci za poskytován­í služeb za roky 2013 a 2014 ve výši 800 milionů korun rozloženou do tří let. Původně chtěl Chovanec, kterého na jednání doprovodil šéf pošty Martin Elkán, 1,3 miliardy korun, ale výsledek považuje za dobrý kompromis. „Součástí té dohody je, že pošta půl miliardy korun z této částky věnuje na zvýšení platů svých zaměstnanc­ů. Průměrný plat na České poště je velmi nízký, zhruba 15 tisíc korun, a toto umožní navýšení minimálně v rozsahu tisícikoru­ny měsíčně,“řekl Chovanec. Podle Elkána se navýšení platů v poště stihne od čtvrtého čtvrtletí.

„Je to problém, který vláda zdědila,“řekl Babiš. „Chtěl jsem tu částku rozložit, protože vyjednáván­í o rozpočtu na rok 2018 bude náročné,“uvedl ministr financí.

 ??  ?? Předvolebn­í přídavek Policisté by si měli přilepšit od července, tři měsíce před říjnovými volbami do Sněmovny.
Předvolebn­í přídavek Policisté by si měli přilepšit od července, tři měsíce před říjnovými volbami do Sněmovny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia