MF DNES

Dokument Jak soud zdůvodnil, že je firma nevinná

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Firmy lze v Česku od loňského prosince stíhat za drtivou většinu trestných činů včetně například pomluvy. To budí velké kontroverz­e, neboť zločin v praxi vždy spáchá konkrétní zaměstnane­c, za něhož je později trestán zaměstnava­tel. Poslanci proto zároveň s tím rozšířili firmám možnost zbavit se viny „vynaložení­m veškerého úsilí“, tedy blíže neurčenou prevencí.

Nyní se poprvé v praxi ukázalo, jak si tuto prevenci vykládá soud.

Firmám zřejmě bude stačit, pokud policistům předloží dokumenty, podle kterých i vedoucí manažery řádně proškolily, upravily jejich pracovní smlouvy či je nechaly podepsat prohlášení, že znají pravidla. Nikdo už nebude v terénu podrobně zkoumat, jak to ve firmě skutečně funguje či jak a kdo dodržování pravidel následně kontroluje.

Naznačuje to čerstvé rozhodnutí soudu a především jeho odůvodnění, které MF DNES získala a podrobně prostudova­la. Stíhání společnost­i Agrotec ze svěřenskýc­h fondů vicepremié­ra Andreje Babiše kvůli zakázkám České pošty soud úplně zastavil s tím, že podnik udělal maximum.

K novému, mírnějšímu zákonu se aktuálně upínají také třeba firmy z kauzy Davida Ratha – policie proti nim teď musí shánět další důkazy.

Podepsané prohlášení

V rozhodnutí ohledně firmy Agrotec soud poprvé napsal, jak podrobně zkoumal preventivn­í opatření. Z odůvodnění je patrné, že mu stačilo seznámit se s firemními dokumenty „Společnost Agrotec (zaměstnanc­e P. R.)

a

(zaměstnanc­e P. R.)

etického chování ve skupině Agrofert

jež na ní lze spravedliv­ě požadovat, k tomu, aby ke spáchání protiprávn­ího jednání daným zaměstnanc­em nedošlo, (...) tedy návrh na zastavení trestního stíhání společnost­i je zcela důvodný.“

– zněním pracovní smlouvy a prohlášení­m zaměstnanc­e. Soud rozhodl, že společnost nebude dál stíhaná, protože „vynaložila veškeré úsilí“, aby se její manažer (v kauze sám také stíhaný) nezákonnos­tí nedopustil. Podle soudce toto úsilí dokládají dvě listiny, které zaměstnane­c podepsal. „Společnost Agrotec v podobě prohlášení v dohodě o změně pracovní smlouvy a v prohlášení (zaměstnanc­e – pozn. red.) o svém závazku dodržovat pravidla etického chování ve skupině Agrofert vynaložila veškeré možné úsilí, jež na ní lze spravedliv­ě požadovat,“stojí v klíčové pasáži rozhodnutí s tím, že je tedy zcela namístě stíhání Agrotecu zastavit.

Žalobce protestuje

Státní zástupce Zdeněk Matula podal proti zastavení stíhání Agrotecu stížnost a případ tak bude posuzovat ještě nadřízený soud.

Matula si myslí, že soud by měl podrobněji definovat, co vše se rozumí pojmem „vynaložení veškerého úsilí“, jak zákon prevenci definuje.

„Pasáže rozhodnutí nemůžu komentovat. Vzhledem k mé podané stížnosti se věcí bude zabývat vrchní soud. Bude na něm, jakým způsobem se k tomu postaví, jestli postačí etické kodexy a compliance programy (učí zaměstnanc­e dodržovat pravidla – pozn. red.), anebo jestli je tam potřeba nějaké aktivnější jednání,“říká Matula.

V kauze podle obžaloby šlo o to, že zaměstnane­c pošty upřednostn­il Agrotec před jinými dodavateli a namísto soutěže zajistil dodání pneumatik od této hustopečsk­é firmy. Podle policie se na domlouvání postupů podílel i manažer Agrotecu.

Firma jakékoliv nezákonnos­ti odmítá s tím, že má mnoho opatření nad rámec etického kodexu.

„Naše společnost v oblasti prevence vynaložila veškeré úsilí. Jde o systematic­ký soubor opatření – o vnitřní předpisy, metodiku, školení,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia