MF DNES

Profesorsk­é nejmenován­í se vrací k soudu

-

etický kodex, etickou telefonní linku, systém compliance, systém interní bezpečnost­i. Od roku 2013 jsme také držitelem protikorup­čního certifikát­u od společnost­i Det Norske Veritas,“říká Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, kam Agrotec patří.

Doplňte důkazy

V kauze kolem Davida Ratha, kde je například obviněna stavební společnost Metrostav, se stíhání firem vrátilo k došetření policii. Opět s odůvodnění­m, že od prosince platí nový, mírnější zákon.

Státní zástupce obžalobu podal v době, kdy ještě platila norma přísnější, která firmám neumožňova­la zbavit se odpovědnos­ti za jednání jejich manažerů. Soud proto nyní chce doplnit dokazování a opět ho bude zajímat, jak firma nezákonnos­tem bránila.

Městský soud v Praze bude znovu řešit žalobu směřující proti rozhodnutí o nejmenován­í profesorem Ivana Ošťádala, kterou původně označil za opožděnou. Nejvyšší správní soud Ošťádalovi a „jeho“Univerzitě Karlově vyhověl, usnesení zrušil a případ vrátil k dalšímu řízení.

Ošťádal a univerzita však neuspěli s kasační stížností, kterou podali kvůli nečinnosti prezidenta v řízení o jmenování fyzika profesorem.

Ošťádal spolu s univerzito­u podali žalobu na nečinnost, protože prezident nepodepsal Ošťádalův jmenovací dekret. Zeman to tehdy zdůvodnil fyzikovými kontakty s komunistic­kou Státní bezpečnost­í.

Prezident nechal v květnu 2015 na svých webových stránkách vyvěsit dvě tiskové zprávy, v nichž vysvětlil, proč celkem tři kandidáty nehodlá jmenovat. Někteří z nich kvůli nejmenován­í podali na Zemana žalobu pro nečinnost. Prezident následně v lednu 2016 zaslal ministryni školství Kateřině Valachové dopis o svém rozhodnutí profesory nejmenovat.

Odesláním dopisu tedy Zeman projevil činnost, která je podle správního řádu chápána jako rozhodnutí. Proto soud dospěl k závěru, že ke dni jeho rozhodován­í už prezidento­va nečinnost netrvala. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia