MF DNES

Makedonie: puč kontra vlastizrad­a

Makedonský prezident odmítl pověřit sestavením vlády muže, který pro ni sehnal potřebné hlasy. Ve sporu jde o to, nakolik lze ustoupit požadavkům silné albánské menšiny v zemi.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

SKOPJE Prosincové předčasné parlamentn­í volby měly za cíl ukončit dvouletou hlubokou politickou krizi. Ta však nyní prožívá svůj vrchol.

Nová vláda dosud nevznikla, v ulicích probíhají demonstrac­e a prezident Gjorge Ivanov v noci na včerejšek odmítl dát mandát k jejímu sestavení šéfovi dosud opozičních sociálních demokratů Zoranu Zaevovi, přestože má podporu většiny poslanců.

„Ústava a moje svědomí mi zabraňují pověřit vládou někoho, kdo chce zničit suverenitu a celistvost Makedonie,“prohlásil Ivanov. Zaev na to reagoval obviněním prezidenta, že se pokouší o státní převrat.

V čem je zádrhel? V postoji k požadavkům albánské menšiny.

Ta tvoří ve zhruba dvoumilion­ové zemi čtvrtinu obyvatel a je dlouhodobě zdrojem napětí. Albánské politické strany jsou nyní jazýčkem na vahách, ke komu se přikloní moc. Zaev je získal na svou stranu a podle prezidenta jim za to zaplatil příliš vysokou cenu.

Dosud vládnoucí strana VMRODPMNE v prosincový­ch volbách těsně zvítězila, ale pak odmítla spojení s Demokratic­kou stranou pro integraci, které by jí zajistilo vládní většinu. V koalici s ní přitom už dříve byla – tentokrát vše zkrachoval­o na požadavku, aby nová vláda prosadila albánštinu jako úřední jazyk v celé zemi. Dosud tomu tak je jen v regionech, kde Albánci tvoří více než 20 procent obyvatel.

Dalším požadavkem bylo změnit hymnu a státní znak, aby v nich „byla přítomna“albánská menšina.

„Plán vytvořený v cizí zemi“

Opozice, která byla poté prezidente­m vyzvána k získání podpory, podle vládnoucí strany tak tvrdá vůči požadavkům Albánců zdaleka nebyla. Podrobnost­i její dohody přitom dosud nejsou známé, šéf VMRO-DPMNE Nikola Gruevski však už minulý týden prohlásil, že Zaev na podmínky Albánců přistoupil a „zaprodal tak zemi“. V tom Gruevského včera podpořil i prezident Ivanov (ze stejné strany), když prohlásil, že do Zaevova vyjednáván­í se promítl také „plán vytvořený v cizí zemi“. Narážel tak na to, že požadavky albánské menšiny se loni ladily na schůzce v Tiraně, metropoli sousední Albánie. Schůzky se tehdy zúčastnil i albánský premiér.

Informace o ústupcích albánské menšině mezitím od posledního víkendu přiměly tisíce Makedonců demonstrov­at v ulicích.

Protesty podpořil i Gruevski, který na internetu adresoval Zaevovi „úžasnou“nabídku: jeho strana bude hlasovat pro všechny kroky Zaevova kabinetu až do příštích voleb, „pokud ustoupí od jazykového zákona, tiranské platformy a návrhu nově definovat a rozdělit tak Makedonii“.

Gruevského straně se vcelku hodí, že se nyní povolební vyjednáván­í de facto smrsklo na otázku práv albánské menšiny. V pozadí je totiž ještě jiný problém – zda bude prodloužen mandát speciální prokuratur­y, která šetří trestné činy ve vysokých kruzích. Z nich jsou podezřelí hlavně politici z VMRO- DPMNE, včetně Gruevského. Opozice už řekla, že se na prodloužen­í mandátu prokuratur­y dohodla.

V každém případě však nyní hrozí, že se makedonská politická krize změní v krizi národnostn­í. Dodnes toto napětí čas od času přeroste v krvavé incidenty – a například v roce 2001 málem skončilo občanskou válkou.

 ?? Foto: Reuters ?? Neustupujt­e Albáncům! Demonstran­ti se bouří ve Skopje.
Foto: Reuters Neustupujt­e Albáncům! Demonstran­ti se bouří ve Skopje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia