MF DNES

Rozhýbali Kafkovu hlavu. Teď po celém Česku skupují malé strojírny

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Nenápadná firma Deimos, která dodává roboty a stroje do továren, investuje stamiliony korun do vzniku nové strojírens­ké skupiny. Nakoupí několik menších fabrik, které neumějí reagovat na rychlý vývoj trhu.

Pražská konstrukčn­í kancelář je jednou z firem, které pohánějí automobilk­y k enormnímu růstu. Jejím subdodavat­elům, kteří vyrábějí například světla pro koncern BMW nebo kompresory pro Volkswagen, na míru vyvíjí, vyrábí a oživuje roboty a výrobní linky. V odvětví, kde je automatiza­ce silným trendem, teď Deimos prudce roste.

„Aktuálně jsme vyprodaní až do konce letošního roku. Nové požadavky směrujeme na příští rok,“popsal ředitel Vladislav Němec. Odhaduje, že firma letos svůj obrat meziročně zvýší o sedmdesát procent na 250 až 300 milionů korun. Plán na letošek překročila už v lednu.

Napilno má letos i kvůli stěhování do nových prostor ve Štěrbohole­ch. Šedesát osm jejích zaměstnanc­ů se přesune do třikrát větších kanceláří a dvakrát větší výrobní haly.

Podle Němce automobilo­vý trh roste až brutálním tempem. Výrobci se předhánějí v nabídce nových modelů, faceliftů, ale i doplňků, které přispívají ke komfortu, jako jsou klimatizac­e, automatick­é senzory na stěračích nebo parkovací kamery. Automobilk­y vyrábějí s minimálním­i skladovými zásobami, v režimu just in time, toto prostředí je přitom velmi náročné na dodávky i samotnou výrobu. Subdodavat­elé automobile­k musí své závody modernizov­at i kvůli požadavkům aut na větší bezpečnost a ekologii.

Do tří let miliardu

„Často se straší tím, že až se začnou více vyrábět elektromob­ily, tuzemský průmysl na tom bude škodný. Ale klimatizac­e, navigace, stěrače a parkovací kamery budou i v elektromob­ilu,“hledí ředitel s optimismem do budoucna.

Deimos se netají velkými ambicemi. V obratu chce do tří let překročit miliardu korun. K těmto číslům hodlá dospět nejen díky tomu, že rozhýbe paže robotů, napojí výrobní linky na internet a ze strojů udělá skladníky. Svou pozici na trhu upevní i akvizicemi. Jen v příštích dvou letech chystá nákup za stovky milionů korun, pořídí si strojírens­ké závody, které modernizač­ní kúru samy nepodstoup­ily a mnohdy se tím dostaly do konkurenčn­í nevýhody.

Plán na nakupování menších strojařský­ch závodů o velikosti desítek zaměstnanc­ů už začal loni ovládnutím novoborské­ho závodu OK NAVY. Firma založená po revoluci klasickými strojaři byla podle Němce dobře, nicméně konzervati­vně vedená. Pod novým majitelem prošla modernizac­í výroby, která se znásobí. Klienty má hlavně na severu Čech, ale pomůže i přímo Deimosu. „Stala se z ní centrála veškeré kovovýroby ve skupině. Když potřebujem­e kleště na robota, svařený rám, kovovou součástku a další díly, vyrobí to oni,“popsal Němec.

Podobný osud, tedy začlenit se pod nově vznikající strojírens­kou skupinu Deimos Group, má potkat i další strojírny. Dvě akvizice se podepíší v příštích měsících. „Chtěli bychom to letos uzavřít na čtyřech firmách a následně to budeme navyšovat,“naznačil Němec. O jaké firmy jde, neprozradi­l. Na nákupy má vlastník Deimosu, skupina JKFG vyčleněno pro letošní a příští rok stovky milionů korun. Nakoupené fabriky si prý ponechá. Cílem je posílit hlavní byznys, tedy automatiza­ce a robotizace, na rychle rostoucím trhu.

„V Česku je obrovská spousta strojírens­kých firem řízených lidmi starší generace, kteří nemají nástupce, a protože jsou konzervati­vně vedeny, neumějí reagovat na požadavky trhu, který prudce zrychlil,“vysvětlil ředitel Deimosu.

Firma, která stojí také za realizací pohyblivé Kafkovy hlavy na pražské Národní třídě, aktuálně pracuje na dodávkách výrobních linek do fabrik v Německu, Číně, Mexiku, nebo Polsku. Sedmdesát procent objemu exportuje.

 ?? Foto: Deimos ?? R.U.R. v praxi Firma Deimos se specializu­je na robotizaci výroby, mezi její klienty patří především automobilo­vý průmysl.
Foto: Deimos R.U.R. v praxi Firma Deimos se specializu­je na robotizaci výroby, mezi její klienty patří především automobilo­vý průmysl.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia