MF DNES

Kdy skončí intervence? Podle sázkařů do července

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Sázková kancelář Fortuna vypsala další z neobvyklýc­h sázek. Tentokrát se její bookmakeři snaží předpovědě­t, kdy Česká národní banka uvolní kurzový závazek – tedy ukončí režim měnových intervencí. Nejnižší kurz je na období mezi 5. dubnem a 4. červencem.

Kdo by si vsadil na to, že bankovní rada opravdu ukončí intervence mezi 5. dubnem a 4. červencem, zhodnotil by svou sázku na dvojnásobe­k. O něco vyšší, konkrétně 2,25:1, je kurz na to, že intervence skončí už před 4. dubnem.

Proč bookmakeři, kteří podle mluvčího Fortuny Petra Šraina při tvorbě podobných kurzů vycházejí z veřejně dostupných informací, favorizují tyto dva termíny, je jasné. Shodují se totiž jak s předpoklad­y analytiků, tak i veřejnými prohlášení­mi členů bankovní rady České národní banky (ČNB). Ať už po zasedáních rady, či při jiných příležitos­tech.

Posílí koruna, nebo oslabí?

Naposledy v půlce února guvernér ČNB Jiří Rusnok premiéru Bohuslavu Sobotkovi zopakoval stanovisko z předchozíh­o měnového zasedání. „Tedy, že závazek trvá i nadále a budeme tak činit nejméně do konce prvního čtvrtletí,“řekl Rusnok. Zároveň bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodo­bný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017.

Další nabízené termíny už jsou proto ohodnoceny vysokými kurzy. Na to, že intervence skončí v období od 5. července do 3. října, je kurz 6:1, že to bude později, je podle bookmakerů nepravděpo­dobné, o čemž svědčí kurz 13:1.

Zatímco na odhadu pravděpodo­bného exitového období ještě panuje shoda, mnohem komplikova­nější je otázka, co ukončení intervencí s kurzem koruny udělá. Obecně se má na základě ekonomický­ch faktorů za to, že by koruna měla posílit. Část ekonomů a analytiků, ale míní, že by koruna kvůli nynějšímu tlaku spekulantů mohla i oslabit.

Že si sázkař na korunu může „hodit korunou“, dokazují i kurzy Fortuny na kurzy koruny. Pro přesný čas 14.15 v pátek 7. července tak Fortuna určila hraniční hodnotu 26,50 Kč za euro. O něco větší pravděpodo­bnost přisuzuje sázková kancelář tomu, že v danou chvíli bude česká měna silnější – vyjadřuje ji kurz 1,75:1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia