MF DNES

Úprk z vesnic má zarazit dotovaný web i prodejny

Ministr zemědělstv­í a podnikatel­é varují před vylidňován­ím venkova a chtějí ho zarazit.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Velká města, jejich okolí, stejně jako okolí hlavních silničních tahů září na včera zveřejněné mapě Asociace malých a středních podniků (AMSP) žlutě až rudě. Čím více je však lokalita odlehlá, nabírá zelenější odstín až po tmavě zelenou, kterou jsou vesměs zbarveny severní výběžky republiky.

Zelenou barvu asociace zvolila pro obce s takzvaným nízkým stupněm rozvinutí, čím tmavší, tím větší odchylka od průměru. Jde o vesnice a městečka s chybějící infrastruk­turou, bez škol, školek, lékařů či prodejen, kde působí jen málo firem a kde i při současné nízké nezaměstna­nosti chybějí místa.

Podle analýzy AMSP je takových obcí v Česku 2 546, tedy 46 procent venkovskýc­h sídel. Většina z nich jsou vesnice, kde žije méně než pět set lidí. Právě ty nejvíce ohrožuje úbytek obyvatelst­va. Zatímco větším vsím s pěti sty až dvěma tisíci obyvateli občané přibývají, z nejmenších míst prchají.

„Lidé s vyšším vzděláním chtějí do větších měst, aby tam uplatnili své schopnosti, například v bankách a velkých firmách. S tím asi nic neuděláme. Co ale můžeme přibrzdit, je to, že řada mladých rodin odchází, protože na venkově chybí infrastruk­tura, nejsou tam samoobsluh­y a služby,“prohlásil předseda AMSP Karel Havlíček. Za posledních patnáct let poklesl počet lidí žijících v nejmenších vesničkách o 17 procent.

Injekce za miliardy

AMSP a ministerst­vo zemědělstv­í chtějí úprk obyvatel z českého venkova zastavit. V rámci projektu Rok venkova proto včera představil­y sérii opatření kladoucích si za cíl život na venkově zatraktivn­it. Jejich dopad na veřejné rozpočty zatím nejde přesně vyčíslit, bude se však jednat minimálně o jednotky miliard korun.

Nejblíže k realizaci se dostala podpora podnikatel­ů ze zdrojů Českomorav­ské záruční a rozvojové banky. Šlo by o stejný způsob podpory, jaký dnes mohou podnikatel­é v zemědělský­ch oborech uplatnit v rámci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. „To znamená dotace úroku z úvěru, aby bylo možné čerpat investiční a provozní úvěry s odloženou splatností. Třeba truhlář si může půjčit milion korun a my mu za tři roky odpustíme 400 tisíc korun,“vysvětlil ministr zemědělstv­í Marian Jurečka. Podle něj bude opatření stát zhruba dvě miliardy korun a v nejbližší době ho předloží vládě.

Vedle toho by malí podnikatel­é s obratem do jednoho milionu korun sídlící v málo rozvinutýc­h obcích měli mít nárok na výdajový paušál ve výši 90 procent. „To by prakticky znamenalo, že nebudou odvádět vůbec žádné daně,“uvedl Havlíček.

Podle něj to bude pro stát zanedbatel­ný výpadek, jelikož jde jen o jednotky tisíc lidí, kteří už dnes mohou využívat až 80procentn­í paušál a téměř žádné daně neplatí. Jde spíš o to, odbourat psychologi­ckou hranici pro nové podnikatel­e a přilákat je na odlehlý venkov.

Rozšíření levnějších nájmů

V neposlední řadě prosazuje asociace spolu s Jurečkou i dotace vesnickým prodejnám, aby obyvatelé venkova nemuseli na nákup zajíždět do vzdálených měst. Maloobchod na venkově už dnes podporují některé kraje a obce například formou slevy či úplným odpuštěním nájmu v obecních prostorách.

AMSP chce tuto praxi rozšířit. Podle šéfa Asociace českého tradičního obchodu Zdeňka Juračky by to vyšlo na zhruba 750 milionů korun ročně z obecních, krajských i ze státního rozpočtu. Nemělo by se to týkat těch úplně nejmenších obcí, u nich však přichází v úvahu podpora pojízdných prodejen.

Posledním z opatření, které se zdálo mít financován­í už zajištěné, je zavádění vysokorych­lostního internetu do odlehlých míst, kde se operátorům nevyplatí investovat. Evropská unie na to připravila balíček 14 miliard korun, jehož rozdělení má na starosti ministerst­vo průmyslu. Rychlejší síť by měla být dostupná až pro půl milionu domácností.

Jak však upozornily včerejší Hospodářsk­é noviny, resort je s přípravou výzev ve skluzu a reálně hrozí, že se miliardy budou muset vracet do Bruselu. „Dobrá zpráva je, že peníze jsou. Špatná, že existuje velké riziko, že se peníze nestačí vyčerpat,“uzavřel Havlíček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia