MF DNES

Po volbách nám bude hej a může za to Sobotka

Ondřeje Leinerta, reportéra MF DNES

-

Přišlo to jako ten slavný blesk z čistého nebe. Daňová reforma ČSSD, která překvapila i většinu sociálních demokratů. Bohuslav Sobotka spolu s Michalem Píclem a dalšími pár zbojníky v utajení, aby to náhodou nikdo nevyzradil, naplánoval­i, že budou chudým dávat a bohatým brát. Komentátoř­i, odborníci i politici, až na komunisty nebo pár zbylých sobotkovců, se sice sborově začali ozývat, jak je ten návrh nekoncepčn­í a špatný, ale na tomto místě je třeba říct: Díky za tu reformu!

Sobotka tak totiž odstartova­l diskusi, která na naší politické scéně chyběla. Místo neustálé mantry o zvyšování minimální mzdy, vymýšlení dalších možných dávek a naříkání, o kolik si česká prodavačka nebo učitelka vydělají méně než jejich německé kolegyně, což stejně nikam nevede, je tady totiž konečně reálná šance, že po podzimních volbách najdeme v peněženkác­h o trochu víc všichni.

Nebude to díky Sobotkově reformě, která v podobě, jak byla představen­á, stejně nikdy nezačne platit. Aniž bych chtěl ČSSD podceňovat, 50 procent hlasů ani s komunisty asi nezíská. Takže i kdyby se náhodou stala nejsilnějš­í vládní stranou, o čemž si zatím může nechat zdát, bude muset reformu upravovat směrem doprava. Ostatně už v den, kdy Sobotka s Píclem svůj návrh představil­i, nespokojen­í sociální demokraté přiznávali, že jde jen o výkop a že pokud by ho nějakou divokou shodou okolností ČSSD mohla realizovat, pak hranice, od které lidé na změně prodělají, bude muset být podstatně výš než na 50 tisících měsíčně. Ale jde o titulky a vzkaz voličům, které ČSSD tímto může získat.

Sobotkovi se však povedla i jiná věc. Šéfa ANO Andreje Babiše, který dosud sbíral a stále by chtěl sbírat voliče zleva i zprava, přinutil zaujmout nějaké hodnotové stanovisko. A poté, co ještě nedávno liberálně se tvářící Sobotka spolu s brutální daňovou progresí začal kreslit ještě brutálnějš­í pakt s komunisty, se Babiš posunul logicky – doprava. A slibuje nižší daně pro všechny. Navíc tvrdí, že s komunisty by do vlády nešel. Z neukotvené­ho Babiše se tak chtě nechtě stává pravicový politik, Sobotkovi navzdory. Spojení je to přirozené, sám vždycky říkal, že volil ODS.

A příklady táhnou. ANO ví, že když ČSSD představil­a kalkulačku, která více než 90 procentům lidí ukáže hezčí výdělek, než na který jsou zvyklí, bude muset přijít s podobným jednoduchý­m tahákem pro ještě víc lidí. Jak řekl Babiš na nedávném sněmu svého hnutí: Chci oslovit všechny, všechny! A jen s řečmi o tom, jak to všichni dosud dělali blbě, už by si šéf ANO po čtyřech letech, kdy byl jako ministr financí jedním z headlinerů systému, nevystačil. Proto s kritikou politické konkurence ubral. A naopak mluví pozitivně.

V myšlence snižovat a zjednodušo­vat daně se s ODS shodne až překvapivě hladce. Obě uskupení rozděluje jen solidární daň pro lidi vydělávají­cí si nad čtyřnásobe­k průměrné měsíční mzdy. Tedy, výjimečně málo. Jistě, v jiných oblastech už to zdaleka taková selanka není. Stačí navodit téma EET a je jasné, že koalice ANO s ODS je zatím spíš teorie.

Člověk si taky říká, proč to všechno nešlo doposud a místo zjednodušo­vání daní Babiš vymýšlel výjimky na pivo, další sazby DPH a podobné lahůdky. Ale ČSSD teď v Babišovi probudila chuť soupeřit.

Když oni lidem zvednou mzdy, tak my ještě víc! Zatímco v současné vládě už se do toho nikomu nechce, v té příští to má být hlavní cíl. Zleva i zprava. Tak nezbývá než se těšit, po volbách nám všem bude hej, ať už vyhraje kdokoli. Teď už jen, aby to s těmi volebními sliby nedopadlo, jak to občas dopadá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia