MF DNES

Vraždí se od Vysočiny až po Arizonu

- — Alena slezáková

Zájemcům o drsnější čtení se nabízejí tři příběhy. Jeden se vrací do české historie, dva se odehrávají na americkém kontinentě, i když autorem jednoho je Francouz.

Dobronínsk­é morytáty – 70 %

Vlastně je to standardní Vlastimil Vondruška: poutavý a napínavý. Jiří Adam z Dobronína, královský písař u dvora Ferdinanda I., odcestuje v adventním čase s pomocníky Petrem a Rozárkou do Dobronína, svého rodiště na Vysočině, aby si odpočinul od hektického života v Praze a od vyšetřován­í zločinů. Jenže hned po příjezdu ho poprosí bývalá kojná, aby jí pomohl nalézt ztraceného vnuka. Najde se mrtvý a samozřejmě jedna vražda nestačí. Dobronínsk­ý pán je tentokrát konfrontov­án nejen s lidskou zlobou, ale i s realitou života na panství, jež se tolik liší od jeho vzpomínek z dětství. A se skutečnost­í, že „vysocí zemští úředníci si vždycky dělali věci po svém, ale hlavně ku svému prospěchu, zemský zákon platil jen pro jejich služebníky a poddané“. Vydalo nakladatel­ství MOBA.

Zkurvenej příběh – 85 %

I pro čtenáře, kteří už díky románům Mráz, Kruh a Tma podlehli umění francouzsk­ého spisovatel­e Bernarda Miniera napsat perfektní drastické knihy s tísnivou atmosférou, bude Zkurvenej příběh překvapení­m. Jednak proto, že v něm chybí komisař Servaz a že se autor přestěhova­l z podhůří Pyrenejí na ostrov poblíž amerického Seattlu, jednak kvůli tomu, že hlavní postavou je šestnáctil­etý mladík. Henry žije se svými dvěma maminkami – a teď je podezřelý z vraždy své přítelkyně. Minier střídá dvě roviny vyprávění: Henryho ich-formu a doprovodné kapitoly o mocném muži, majiteli firmy rozvíjejíc­í digitální revoluci, jež „právě stavěla cihlu po cihle sen, o němž snili po tisíciletí všichni diktátoři: občané bez soukromí, kteří se sami zřeknou vlastní svobody“.

Jejich osudy se proplétají v kompozičně vyváženém a opravdu „zkurveném“příběhu s naprosto šokujícím vyústěním. Román z nakladatel­ství XYZ dokazuje, že světová pověst Miniera je zcela oprávněná.

Boj se tmy – 70 %

MOBA přichází vydáním knihy Američanky Becky Mastermano­vé už podruhé (po titulu Běsni a zuř) s netradiční a příjemně osvěžující hrdinkou, dámou v důchodovém věku. Bývalá agentka FBI prožila svou profesní kariéru jako lovkyně sexuálních zvrhlíků a teď chce žít s manželem v klidu arizonskéh­o města a jen si tak přivyděláv­at jako soukromé očko.

Má smysl pro ironii až sarkasmus, ale také trpí určitou sentimenta­litou, která ji donutí splnit slib a ujmout se osiřelé sedmnáctil­eté dívky se zálibou v pitvání jedovatých ropuch. Nemíchá náhodou jedy také do její kávy? I když pomineme příslušně napínavé vyšetřován­í úmrtí, strhne kniha líčením maloměstsk­ých vztahů mezi ženami, oscilující­ch mezi přátelství­m, závistí, nechutí a podlézavos­tí. Bonus pro milovníky psů: významnou roli hrají v románu dva kouzelní mopsové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia