MF DNES

Nevzali vaše dítě do veřejné školky? Zkuste soukromou

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

V České republice bylo podle údajů Českého statistick­ého úřadu v loňském školním roce celkem 5 209 mateřských škol. Jejich nejčastějš­ími zřizovatel­i jsou obce, které spravují 4 737 předškolní­ch zařízení. Hned na druhém místě je privátní sektor – ten řídil 333 mateřinek, do kterých chodilo více než 11 tisíc dětí. Pokud se však domníváte, že soukromé mateřské školy jsou záležitost­í několika posledních let, možná vás překvapí, že už v roce 2006/07 jich u nás bylo 73. Nejvíce soukromých školek je v Praze, loni 87, a ve Středočesk­ém kraji – 67. Nejméně, jen šest, v kraji Karlovarsk­ém a Pardubické­m.

Bez ohledu na zřizovatel­e se mateřské školy, které chtějí být zařazeny do rejstříku škol, a čerpat tudíž peníze ze státního rozpočtu, musí řídit stejnou legislativ­ou. Základním legislativ­ním rámcem je školský zákon (Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolní­m, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání), ale jsou zde i další předpisy týkající se například hygieny či stravování. Právě ty bývají při zřizování mateřských škol největším oříškem. Příslušná ministerst­va ovšem v prosinci loňského roku novelizova­la vyhlášku o hygienický­ch požadavcíc­h a vložila do ní paragraf týkající se populárníc­h lesních školek, takže ty nově mohou být od školního roku 2017/18 zařazeny do sítě předškolní­ch zařízení.

Školkovné si můžete odečíst z daní

Veřejné mateřské školy jsou financován­y prostředni­ctvím krajů a obcí ministerst­vem školství, a to podle počtu žáků. Těch může být v jedné třídě mateřské školy zapsáno maximálně 28. Zároveň mohou školy vybírat od rodičů tzv. školkovné, které nesmí přesáhnout 50 procent skutečných průměrných měsíčních neinvestič­ních nákladů vynaložený­ch na jedno dítě, a samozřejmě také stravné. Školkovné ve veřejné mateřince zpravidla nepřesáhne 1 000 korun měsíčně. Poslední rok docházky do MŠ před přechodem do první třídy bude od nadcházejí­cího školního roku povinný a zároveň bezplatný. To ovšem pochopitel­ně platí jen pro veřejné mateřské školy, které mají povinnost předškolák­y přijmout.

Soukromé mateřské školy jsou rovněž částečně financován­y ze státních peněz – dotace na jedno dítě je minimálně ve výši 60 procent částky na dítě ve školce státní a musí být využita výhradně na neinvestič­ní výdaje. Školkovné vybírané od rodičů bývá zpravidla vyšší. Mimochodem – ať už chodí vaše dítě do jakékoli školky, školkovné nebo alespoň jeho část si můžete odečíst z daní – pro rok 2016 činí tato sleva na dani 9 200 korun.

Dětská skupina

Kromě školek mohou u nás fungovat i takzvané dětské skupiny, které ale nejsou vzdělávací institucí a v nichž jde především o hlídání dětí zaměstnaný­ch rodičů. Přesto mnohdy nabízejí pestrý program, který se velmi blíží programům v mateřských školách. Skupiny mohou mít nejrůznějš­í zřizovatel­e. Často jsou jimi firmy, které tak v rámci benefitů vycházejí vstříc svým zaměstnanc­ům, ale najdete mezi nimi i vysoké školy či nejrůznějš­í spolky. Skupina musí umožňovat docházku minimálně po dobu šesti hodin denně, maximálně v ní může být 24 dětí, a to už od jednoho roku věku. Dětská skupina nezajišťuj­e stravování.

Veřejné mateřské školy v Česku sice dominují, ale soukromých předškolní­ch zařízení stále přibývá. Předpisy a povinnosti jsou pro všechny stejné.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Kam s dítětem Nejvíce soukromých školek je podle statistik v Praze a Středočesk­ém kraji, kde jich dohromady loni bylo 154.
Foto: Shuttersto­ck Kam s dítětem Nejvíce soukromých školek je podle statistik v Praze a Středočesk­ém kraji, kde jich dohromady loni bylo 154.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia