MF DNES

Koukal touží po domácím titulu číslo osmnáct

- Reportér MF DNES

Ani nahoru, ani dolů už se hokejová Sparta v extraligov­é tabulce posunout nemůže. Co ale při dnešním utkání posledního kola základní části posunout může, to je průměrná návštěvnos­t na domácích zápasech v O2 Areně.

Pokud dnes na Plzeň dorazí alespoň 9015 diváků, vystoupá cifra nad 8 000. Nyní stojí průměrný počet fanoušků na čísle 7 959.

„Těch osm tisíc, to už by bylo opravdu krásné číslo,“řekl Zdeněk Moták, asistent trenéra Sparty. „Doufejme, že přijde opravdu hodně fanoušků, abychom tu návštěvnos­t pokořili.“

Sparta může doufat, že jí v tom pomohou příznivci soupeře. Plzeň

Jan Koukal je opět největším favoritem mistrovstv­í republiky ve squashi. Už má doma sedmnáct titulů a jeho snem je završit dvacítku. Letos se ho pokusí z trůnu sesadit především Daniel Mekbib a Martin Švec.

Již 25. ročník mistrovstv­í republiky se uskuteční ode dneška do neděle v Praze. Hrát se bude v areálu Hamr v Záběhlicíc­h, na Chodově, ale hlavní duely se odehrají v moderním skleněném kurtu v Galerii Harfa. „Očekávám jedno z nejdramati­čtějších totiž bude hrát o všechno. Potřebuje nutně bodovat, aby se udržela v desítce a zahrála si předkolo play-off. Takový souboj s přidanou hodnotou bude jistě stát řadě plzeňských fanoušků za to, aby do metropole za hokejem vyrazili. „Spartu jsme v téhle sezoně ještě neporazili. Musíme to zvládnout teď,“burcuje plzeňský obránce Lukáš Pulpán.

Jenže Sparta to soupeři zadarmo nepustí. Jestliže láká na tribuny fanoušky kvůli zvýšení návštěvnos­ti, bude je chtít potěšit úspěšným výsledkem, i když jí už vlastně o nic nejde. „Máme sice jisté třetí místo, nicméně do utkání půjdeme s cílem zvítězit a rozloučit se úspěšně se základní částí. Navíc proti nám bude stát soupeř, který hraje o všechno. Očekávám proto velmi atraktivní duel,“odhaduje Moták.

Dnešní poslední kolo základní části také přihraje Spartě soupeře pro mistrovstv­í. Letošní ročník dává naději, že bude mít vysokou kvalitu a bude atraktivní také divácky,“řekl předseda České asociace squashe Tomáš Cvikl.

Zápletkou může být střídání na trůnu. Koukal se stal poprvé mistrem v roce 1999 a vyhrál všechny šampionáty s výjimkou roku 2009, kdy prohrál v semifinále. „Dvacet titulů je moje vysněná meta, ale na tu teď nemyslím. Rád bych letos přidal osmnácté zlato a pak se uvidí,“řekl třiatřicet­iletý Koukal.

V exhibici před šampionáte­m skončil třetí v rychlosti úderu. Míče proti stěně poslal rychlostí 200 km/h, Švecovi naměřili 238 km/h.

O rychlosti úderů ale squash není a Švec dosud nikdy Koukala v soutěžním utkání neporazil. Obhájce titulu na rozdíl od minulých let už neobjíždí světové turnaje PSA. Hraje jen domácí soutěže a startuje v evropských ligách. „Měl jsem díky tomu šanci se na republiku připravit. Je to příjemná změna a cítím, že to je dobrý,“uvedl Koukal.

Největším Koukalovým sokem by měl být levou rukou hrající Mekbib. Současná česká žebříčková jednička dokázala Koukala v této sezoně ve dvou ze tří zápasů porazit. „Musím hrát svůj nejlepší squash a nesmím zbytečně chybovat. Speciální recept ale není, musí se to sejít dohromady,“řekl Mekbib.

Dnes jsou na pořadu zápasy 1. a 2. kola, zítra čtvrtfinál­e a semifinále. V neděli se uskuteční finálový program – od 16.00 o titul žen a od 17.00 mužů.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Poslední kolo I brankář Sparty Filip Novotný zve na poslední kolo extraligy. Zápas s Plzní začíná dnes v 18.20 hodin.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Poslední kolo I brankář Sparty Filip Novotný zve na poslední kolo extraligy. Zápas s Plzní začíná dnes v 18.20 hodin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia