MF DNES

Svět podle Sagana: show nejen na kole

Hraje si s novináři, baví fanoušky a jen tak mimochodem vítězí. Peter Sagan má už 90 triumfů

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Vsobotní úvodní belgické klasice sezony Omloop Het Nieuwsblad dojel druhý. Letos už počtvrté. Kdekdo by z toho byl nešťastný. Ne tak Peter Sagan. Slovenský cyklista si znovu udržel svůj tradiční nadhled.

Když se ho reportér belgické televize Sporza ptal, jestli za nepovedený závěr, tedy prohru s Gregem van Avermaetem, mohly střevní potíže, Slovákova odpověď byla naprosto klasická. „Podle mě je normální, když lidé chodí na záchod,“rozesmál přítomné novináře a následně i fanoušky na sociálních sítích, kde se video okamžitě stalo hitem. Nic nového, sluší se dodat. Že je to šoumen, to o něm všichni vědí. Že svými kousky baví na kole i mimo něj, že svá vítězství slaví často extravagan­tně a okázale se obléká, to taky. Přesto Sagan pořád překvapuje. Třeba jako hned o den později, kdy vyhrál svůj první závod sezony Kuurne–Brusel–Kuurne. Za cílem do sebe neobrátil iontový nápoj, ani se nepídil po energetick­ém gelu. Místo toho si do hrsti nechal dvakrát nasypat velkou dávku medvídků Haribo, které hladově schramstnu­l.

Na pódiu si pak osedlal jednu z cen za své vítězství plyšového oslíka.

Chlupaté nohy i štípanec

Vždycky takový byl. Už v roce 2010, když vstoupil do světa velké cyklistiky, udivoval svou nespoutano­stí.

Na Tour de France se kromě famózních výkonů proslavil i extravagan­tními oslavami ve stylu Forresta Gumpa nebo Terminátor­a. Svou osobitou jízdu po zadním kole předváděl i v nejtěžších stoupáních na Mont Ventoux nebo Alpe d´Huez. Fanynkám se podepisova­l na prsa, aniž by si o to samy řekly.

Někdy své šoumenství i přehnal třeba jako v roce 2013, kdy na závodě Kolem Flander skončil znovu druhý, a když pak hostesky dekorovaly za vítěze vedle stojícího Fabiana Cancellaru, Sagana nenapadlo nic jiného, než modelku vedle něj štípnout do zadku.

Fanoušci také vzpomínají na začátek loňského roku, kdy cyklistick­ý svět udivoval svýma chlupatýma nohama v profesioná­lní cyklistice něco nevídaného.

Kamarád Vincenzo Nibali mu sice už v lednu koupil žiletku, ale Sagan tehdy s díky odmítl. Nohy si oholil až o dva měsíce později během italského etapového závodu Tirreno Adriatico, když byla kvůli počasí zrušena královská etapa. „Konečně jsem na to měl čas,“smál se.

Vždycky si dělal, co chtěl. Vždycky se choval nekonvenčn­ě. Vždyť i jeho loňské hostování na horských kolech bylo záležitost­í rozmaru.

A ani letos se u Sagana v tomhle ohledu nic nemění.

Proč jsi neútočil?

Nechal si narůst dlouhé vlasy i vousy, kterými fanouškům připomíná Toma Hankse v Trosečníko­vi nebo Davyho Jonese ze série Pirátů z Karibiku.

O své až dětské radosti ze soupeření přesvědčil hned v sobotním Omloopu, kdy přeskakova­l obrubníky na místech, kde by se polovina cyklistů zabila. Ne tak on. Hrál si, bavil sebe i fanoušky. A bavil se i v následujíc­ích rozhovorec­h.

Ještě před pasáží s toaletou se reportér belgické stanice Slováka sáhodlouze ptal, jestli svůj závod prohrál ve spurtu. Sagan si chvíli otíral bláto z obličeje, načež se na reportéra podíval a suše odpověděl: „Ne.“Následoval­a ještě delší pauza a bezelstný úsměv.

Když se pak přemístil do televizníh­o studia, jeho show pokračoval­a. Usadil se na barovou židli vedle v závodě třetího Sepa Vanmarcka, nechal ji sjet úplně dolů, až mu přes stůl čouhala jen ramena s hlavou.

„Dneska jste byl velmi silný, velmi silný,“zkusil s ním moderátor navázat rozhovor. „Jo? Ale jsem druhý,“rozesmál Sagan i přítomného Vanmarcka, na kterého se vzápětí obořil: „Proč jsi neútočil?“

„Řekli jsme si přece, že to necháme na sprint,“snažil se vyvléct Belgičan. „Aha,“zasmál se Sagan.

Už zítra ho čeká italská klasika Strade Bianche a fanoušci se těší, co provede tentokrát. On sám už má svůj vítězný plán. Jaký? „Nesmím spadnout.“

Sagan je pro cyklistiku darem z nebes. Copak mu lze nefandit? José De Cauwer spolukomen­tátor belgické televize

 ?? Foto: AP ?? Jako Tom Hanks v Trosečníko­vi Slovenský cyklista Peter Sagan si nechal narůst dlouhé vlasy a vousy.
Foto: AP Jako Tom Hanks v Trosečníko­vi Slovenský cyklista Peter Sagan si nechal narůst dlouhé vlasy a vousy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia