MF DNES

Minule šest medailí. A teď?

- Miroslav Němý reportér MF DNES v Srbsku

Do Bělehradu dorazilo jaro. A halové mistrovstv­í Evropy atletů.

Na betonové bulváry Nového Bělehradu příjemně dopadá slunce, blízké oblíbené „plovoucí bary“na Dunaji by pomalu mohly začít otevírat. Srbská metropole radostně vítá jaro – a kromě nejoptimis­tičtější části roku tu startuje i halové mistrovstv­í Evropy v atletice.

I barevná kombinace šampionátu s mixem modré a oranžové pasuje.

První vrchol roku – tím druhým je letní šampionát v Londýně, na němž se bude loučit Usain Bolt – hostí bělehradsk­á Kombank Arena, usazená mezi paneláky novější části města. Historické centrum je kus za řekou, místo ní tu šumí neustálý provoz na dopravní tepně.

Okolí tak halu trochu připodobňu­je k české O2 areně. Zevnitř jí už je podobná výrazně.

Symbolické předání štafety: právě v Praze se halový kontinentá­lní šampionát konal před dvěma lety naposledy a Čechy na něj hřejí vzpomínky příjemné jako současné pučící balkánské jaro.

Pochvaly za organizaci. Plné tribuny. A hlavně šest medailí. Rekord samostatné země to sice nebyl, Češi už z haly v roce 2000 v Gentu vytěžili i sedm cenných kovů, ale hodně povedené mistrovstv­í ano.

„Po Praze nemůžeme mít malé cíle,“prohlásil ještě před odletem šéftrenér atletů Tomáš Dvořák.

Tenis, basketbal, atletika

Sportovně je to návrat na místo činu, protože v Kombank Areně čeští sportovci v posledních letech svedli pár výjimečnýc­h soubojů.

V listopadu 2013 zde i díky životní formě Radka Štepánka šokovali místní v čele s tenisovým carem Balkánu Novakem Djokovičem a vyškubli Srbsku z rukou Davis Cup.

Loni v červenci se v hotelu, kde teď bydlí atleti, Tomáš Satoranský definitivn­ě dozvěděl, že se stal čtvrtým Čechem mířícím do NBA. Basketbali­sté byli v olympijské kvalifikac­i dva duely od Ria – byť je v semifinále vyřadili domácí, platí, že tak blízko hrám se od rozpadu Českoslove­nska nikdy nedostali (a bůhví, zda se někdy ještě dostanou). Do třetice je řada na atletech. V Kombank Areně kamery interního okruhu haly ve čtvrtek cvičně ostřily na trio medailí, které se ode dneška začnou rozdávat. Rozhodně je neobhájí v Praze zlatý Jakub Holuša (1 500 metrů), stříbrný dálkař Radek Juška ani bronzová vícebojařk­a Eliška Klučinová. Zdraví nepustilo do Srbska polovinu medailistů z posledního šampionátu, vlastníky jedné kompletní sady. Zraněná je i tyčkařka Jiřina Ptáčníková.

Přijde jaro i pod střechou?

Kdo na jejich místo? Pavel Maslák na čtyřstovce obhajuje a říká: „Nemám jiný cíl než znovu zlato.“Pražský seznam doplňují před dvěma lety bronzový koulař Ladislav Prášil a štafeta mužů na 4x400 metrů.

Do haly se na velký šampionát vrací také Zuzana Hejnová, jež ve své výjimečné kariéře zatím individuál­ní medaili zpod střechy nezískala. „První krok je vždycky dostat se do finále. I pro Zuzanu. Ale je v dobré formě,“říká její německý trenér Falk Balzer. Hejnová dnes startuje rozběhem a případným semifinále.

Medailové ambice po loňském bronzu z venkovního mistrovstv­í Evropy musí mít amá vícebojař Adam Sebastian Helcelet. Mezi koulaři živí naděje i Tomáš Staněk, velké akce umí tyčkař Jan Kudlička.

Zopakovat šestinásob­nou radost bude těžký úkol. V prozářeném Bělehradě, kde by o víkendu teploty měly atakovat až dvacet stupňů, se však o to Češi rozhodně pokusí.

Přijde jaro i pod střechou?

 ??  ??
 ??  ?? Češi a bělehradsk­á hala Tenisté tu vyhráli Davis Cup, basketbali­sté se rvali o olympijský sen. Nyní je v Kombank Areně řada na atletech.
Češi a bělehradsk­á hala Tenisté tu vyhráli Davis Cup, basketbali­sté se rvali o olympijský sen. Nyní je v Kombank Areně řada na atletech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia