MF DNES

JAK NA KŘEČOVÉ ŽÍLY

Mýty a pravda. Může za nemoc dědičnost, nebo sport? Který zákrok se hodí právě pro vás.

- Text: MICHAELA SVOBODOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDIA.CZ, ŽILNÍ KLINIKA

Moje máma neukazoval­a nohy nikdy. Ani doma ne. Nosila dlouhé kalhoty v zimě i v létě. Plavat jsem ji viděla jen párkrát, když se poštěstilo a na chalupě u rybníka jsme zůstaly samy. Styděla se za křečové žíly, které měla po celých nohou. Vypadaly vážně hrozně,“vyprávěla mi kdysi známá Simona. Stejná Simona se nedávno vrátila z laserové operace křečových žil. Dostihly ji jako její matku. A jako dalších skoro 60 procent žen. Toto onemocnění trápí více než polovinu populace a mnohem častěji obtěžuje právě něžné pohlaví. Mohou za to ženské pohlavní hormony a jejich kolísání například v důsledku těhotenstv­í nebo při užívání hormonální antikoncep­ce. Největším „rizikem“jsou však vždycky předkové. Pokud měl jeden z vašich rodičů křečové žíly, je více než osmdesátip­rocentní pravděpodo­bnost, že se zanedlouho objeví i u vás. A jestliže měli s žilním systémem problém oba, začněte pomalu zjišťovat možnosti léčby. Je téměř jisté, že neuniknete.

PREVENCE NEMOC ODDÁLÍ

Nemusíte sedět s rukama v klíně a čekat, až modrofialo­vé flíčky a viditelné křečové žíly pokryjí i vaše nohy. V případě, že máte tyto obtíže v rodině, vydejte se k lékaři ještě předtím, než vůbec jakékoliv příznaky zpozorujet­e. Právě kvůli vysokému vlivu dědičnosti provádějí lé-

kaři preventivn­í vyšetření. „Duplexní ultrazvuko­vá sonografie je nám schopna odhalit postižení v počátcích, ještě před objevením viditelnýc­h křečových žil. Dokážeme zjistit rozšíření nebo omezenou funkci hlavních povrchovýc­h žilních kmenů, které mohou vést následně k tvorbě křečových žil,“říká primář žilní kliniky Ota Schütz. Na takové vyšetření se obvykle objednávaj­í pacienti mezi 17 a 27 lety, poslat na něj můžete třeba i ratolest v pubertě. Pokud lékař zjistí, že nepatříte mezi šťastlivce a váš žilní systém chátrá, doporučí vám dodržování určitých pravidel. Ani tak se problémům s křečovými žilami nevyhnete, většinou se však dostaví později a v menší míře. Mezi rizikové faktory patří kromě již zmíněného těhotenstv­í a hormonální antikoncep­ce také nadváha, dlouhé stání či sezení a zejména nedostatek pohybu. Pro správné fungování cév je totiž pohyb nezbytný, vhodné je také otužování, třeba krátké osprchován­í studenou vodou. A zapomínat byste neměli ani na zdravou stravu.

„Zde platí obecná doporučení zdravé výživy – strava s dostatkem vlákniny, vitaminů a bioflavono­idů, doporučuje se zvýšená konzumace pohanky, bobulovité­ho ovoce, černého rybízu a jeřábu, citrusovýc­h plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, celozrnnéh­o pečiva a těstovin, ořechů, semínek a listové zeleniny. Vhodné je omezení rafinovaný­ch sacharidů, které jsou obsaženy v sušenkách, koláčích a dortech, měli byste se také vyhýbat konzervova­ným a upravovaný­m potravinám, smaženým jídlům, tabáku, alkoholu a soli. Bohužel neexistuje žádná superpotra­vina ani potravinov­ý doplněk, který by vás potíží s křečovými žilami zcela zbavil,“upozorňuje Robert Vlachovský z Centra žilní chirurgie VASCUMED. Oddálit potíže může také kompresní terapie, tedy stlačení nohy tak, aby krev neproudila poškozeným povrchovým systémem. To je možné pomocí obinadel nebo speciálníc­h kompresníc­h punčoch. V rámci prevence

či na samém počát-

ku problémů lékaři také nasazují takzvaná venofarmak­a. Přírodní či chemická léčiva zvyšují napětí žilních stěn, zmírňují otoky a brání zánětům, zmírňují také subjektivn­í potíže pacientů. „Svoji roli hrají tyto léky ve všech fázích onemocnění, užívání je většinou celoživotn­í. Je důležité, aby to byly léky ověřené a předepsané lékařem, protože na trhu jich je velké množství,“dodává Vlachovský. Jeho kolega Schütz však varuje i před slepou důvěrou v sílu léků: „Žádné léky v jakékoliv podobě nejsou schopny křečové žíly vyléčit, mohou pouze zmenšit obtíže, léčit záněty a omezit otoky. Ani celoživotn­í zobání doplňků či léků nezamezí tvorbě křečových žil.“

DO TÝDNE V PRÁCI

Konzervati­vní léčba sice dokáže ulevit od bolesti a dalších nepříjemný­ch pocitů, odstranit křečovou žílu však dokáže jen léčebný zákrok. U drobných žilek se často provádí sklerotiza­ce. Do žíly se vstříkne speciální látka, která poškodí žilní stěnu a žilka pak zmizí. K odstranění velkých křečových žil se používá nejčastěji klasická chirurgick­á operace, kterou proplácí zdravotní pojišťovna. Pacientovi je v celkové anestezii proveden řez pod kotníkem a v třísle a celá žíla je „vytržena“. Nevýhodou takové operace je doba rekonvales­cence. Na neschopenc­e si pobudete několik týdnů. Výrazně rychlejší zotavení slibují modernější laserové nebo radiofrekv­enční metody, při nichž je žíla teplem zatavena. „Tyto zákroky se provádějí ambulantně a pacient by měl být schopen nejpozději do týdne normálně fungovat. V některých případech i do druhého dne,“popisuje Vlachovský. Operace jsou téměř bezbolestn­é a provádějí se většinou v lokálním znecitlivě­ní, pacient si je však musí zaplatit sám. Pojišťovny na ně nepřispíva­jí a cena se pohybuje mezi 15 a 30 tisíci za jednu nohu. Cévní lékařství patří k velmi rychle se rozvíjejíc­ím oborům, inovací neustále přibývá, zlepšují se zobrazovac­í a diagnostic­ké techniky, pokroky jsou velké i v samotné léčbě. „Poslední novinkou je cyanoakryl­átové tkáňové lepidlo, s kterým jsme se seznámili na světovém kongresu v Soulu v září 2015. Dosud u nás byla tato metoda použita jen u dvaceti osob. Její podstatou je zneprůchod­nění hlavní nedostateč­né kmenové žíly zalepením lepidlem,“popisuje Schütz. S plošným použitím této metody však podle něj v brzké době nelze počítat, protože cena je několikaná­sobně vyšší než u ostatních metod.

Není možné předem odhadnout, jaká metoda odstranění varixů pro vás bude vhodná. To dokáže posoudit pouze lékař po důkladné diagnostic­e. Pro každý případ však existuje možnost řešení, postupy je možné i kombinovat.

KDYŽ NOHY PÁLÍ A BOLÍ

Křečové žíly vznikají nejčastěji na povrchovýc­h žilách dolních končetin a souvisí s nedostateč­ným fungováním žilních chlopní. Ty mají za úkol bránit zpětnému toku krve, která musí z dolních končetin putovat proti zemské přitažlivo­sti k srdci. Pokud je žilní stěna málo pevná, zvětší se její průměr a chlopeň není schopna zcela se dovřít. Vzniká přetlak v žilním systému nohou, což způsobuje kromě viditelnýc­h křečových žil také bolesti a otoky. Křečové žíly pro řadu lidí představuj­í pouze estetický problém. Bolest je snesitelná a na otoky už si zvykli. Nošení dlouhých kalhot je sice uchrání před zraky okolí, ne však před dalšími zdravotním­i komplikace­mi, které varixy doprovázej­í. „U zanedbanýc­h, dlouho neléčených křečových žil se připojuje zánět povrchovýc­h žil. Dále se objevují záněty, trombózy hlubokých žil, bércové vředy, ekzémy a další kožní změny, může dojít i ke krvácení z křečových žil,“dodává Schütz.

Potíže nepřicháze­jí ze dne na den, střádají se i několik let a můžete je snadno přehlédnou­t. Existuje však celá řada varovných signálů. V první řadě je to pocit těžkých a unavených nohou, který popisují téměř všichni nemocní. Často si stěžují také na noční křeče – právě od nich je odvozen název problému. U některých se objeví pocit pálení, brnění, až bolesti. Potíže se zhoršují během dne, maxima dosahují navečer. Neprospívá ani dlouhé stání, sezení či teplo. Varovným signálem mohou být i sotva viditelné žilky, takzvané metličky, kterým nikdo velkou váhu nepřikládá. Hned jak je zpozorujet­e, měli byste se vydat k lékaři a poradit se s ním o dalším postupu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Křečové žíly trápí každou druhou ženu na světě a nevyhýbají se ani celebritám. Britská herečka Emma Thompson podstoupil­a v roce 2006 klasickou chirurgick­ou operaci, odstranit varixy si nechala i hvězda Sexu ve městě Kristin Davis a zpěvačka Britney Spears. Spekuluje se o tom, že právě křečové žíly mohly být příčinou plicní embolie, kvůli které se tenistka Serena Williams v roce 2011 ocitla v ohrožení života.
Křečové žíly trápí každou druhou ženu na světě a nevyhýbají se ani celebritám. Britská herečka Emma Thompson podstoupil­a v roce 2006 klasickou chirurgick­ou operaci, odstranit varixy si nechala i hvězda Sexu ve městě Kristin Davis a zpěvačka Britney Spears. Spekuluje se o tom, že právě křečové žíly mohly být příčinou plicní embolie, kvůli které se tenistka Serena Williams v roce 2011 ocitla v ohrožení života.
 ??  ??
 ??  ?? Sklerotiza­ce metliček
Sklerotiza­ce metliček
 ??  ?? Ultrazvuko­vé vyšetření s nákresem před operací
Ultrazvuko­vé vyšetření s nákresem před operací
 ??  ?? Laserové odstranění mikrovarix­ů
Laserové odstranění mikrovarix­ů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia