MF DNES

Náhrada? Hrozí třeba vedlejší účinky

-

Lékaři nesmějí měnit léčbu pacientům jen z ekonomický­ch důvodů, říká docent Petr Němec, vedoucí lékař revmatolog­ické ambulance II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

V jakých případech může lékař pacientovi, který užívá biologicko­u léčbu, nasadit jiný lék?

Lékař tak může postupovat pouze tehdy, pokud pacientovi daný lék nevyhovuje. Buď pacientovi léčba nezabírá, nebo trpí vedlejšími účinky. Pak by měl lékař vyzkoušet léčivo s jinou účinnou látkou. Odlišná situace je u pacienta, který užívá určitý lék a tento lék mu prospívá. V takovém případě lékař nesmí začít předepisov­at jiný lék jen proto, že k tomu má vedení nemocnice nějaké ekonomické důvody.

Proti takové praxi se rozhodně ohrazují i mezinárodn­í lékařské společnost­i. Také nedávné americké výzkumy prokázaly, že pacienti, kterým lékaři vyměnili lék z ekonomický­ch důvodů, měli výrazně větší riziko selhání léčby, vyšší riziko nežádoucíc­h účinků, vyšší riziko hospitaliz­ací a častěji navštěvova­li lékaře.

Co se může stát pacientovi například s revmatoidn­í artritidou, jehož lékař mu najednou začne předepisov­at jiný lék než ten, který mu vyhovoval?

Takovému pacientovi hrozí významné zhoršení zdravotníh­o stavu – nový lék nemusí účinkovat tak, jako původní lék, například se zhorší pacientovy bolesti a otoky kloubů a zvýrazní se kloubní ztuhlost, nemluvě o riziku rychlejšíh­o poškození kloubů. Mohou se také vyskytnout závažné vedlejší účinky, které původní lék neměl. Zkušenost s levnějšími biosimilár­ními léky je poměrně krátká a nedá se zaručit, že jsou úplně stejné jako originální léky.

Takzvané biosimilár­ní léky jsou však oproti originální­m léčivům levnější a díky nim má v posledních letech k léčbě přístup mnohem více pacientů.

To je do jisté míry pravda. Není problém, aby lékař po úvaze nasadil biosimilár­ní lék novým pacientům a vyzkoušel, jak na něj budou reagovat. Obecně mají ale biosimilár­ní léky za sebou méně studií, jsou na trhu kratší dobu. Navíc se většinou testují jen na jednu chorobu, a pokud se ukáže, že nejsou horší než originál, získají povolení k použití i u dalších onemocnění. Například určitý biosimilár­ní lék se testuje na relativně malém vzorku pacientů s revmatoidn­í artritidou. Pokud testy prokážou jeho účinnost u této choroby, následně tento lék získá povolení i na léčbu Bechtěrevo­vy choroby, onemocnění střev nebo lupénky, u kterých ale účinek tohoto léku nebyl nikdy testován. (ib)

„Lékař může změnit lék pouze tehdy, pokud pacientovi ten původní nevyhovuje.“Petr Němec, interní klinika Fakultní nemocnice Brno

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia