MF DNES

Soutěže zlevnily úklid silnic

Stát může příští zimu začít výrazně šetřit za zimní údržbu. Jenže některé kraje se jí nechtějí vzdát

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Ministerst­vo dopravy dosud platí zbytečně moc za zimní údržbu silnic I. tříd po celé republice. Ukazují to nabídky firem v soutěžích, které vypsalo Ředitelstv­í silnic a dálnic.

Až dosud ministerst­vo dopravy zadává pluhování a solení silnic ve většině krajů napřímo krajským firmám, už dříve se však úřad rozhodl tento neprůhledn­ý systém změnit.

Po zkušebních dvou soutěžích ve dvou krajích vypsalo soutěže na všechny kraje. V některých krajích nabídly firmy i o třicet procent nižší cenu, než stát předpoklád­al. Vyplývá to z protokolů o hodnocení nabídek, které má MF DNES k dispozici.

Do soutěží se přihlásily většinou sdružení firem nebo samotné krajské správy a údržby silnic, které tak v podstatě přiznaly, že dosud chtějí za údržbu příliš.

Nabídnuté ceny jsou vždy levnější. V celkovém součtu stát odhadoval, že za osm let zaplatí 7,635 miliardy korun za všechny kraje, nejnižší nabídky jsou v součtu o 800 milionů korun nižší.

Největší rozdíl je na Vysočině, kde krajská Správa a údržba silnic Vysočina požaduje jen 70 procent odhadované ceny. Vysočina přitom patřila k největším kritikům soutěže na údržbu silnic, první tendr dokonce na její popud zrušil antimonopo­lní úřad.

Krajské správy nabídly nejnižší ceny ve většině soutěží – v pěti krajích soutěžily samy, v řadě dalších ve sdruženích s dalšími firmami. Aktivně v soutěžích vystupoval­a především Eurovia společně s odpadářsko­u firmou AVE nebo Eltodo společně s firmami Klement a Prostor.

Nízké ceny v soutěži od krajských firem budou zajímavé i pro samotné kraje. Mohou si teď porovnat, za kolik nabízejí své služby jejich firmy krajům za úklid jejich silnic a za kolik státních.

Osmileté kontrakty a úspory však ještě nemají firmy s nejnižší nabídkou jisté. Ministr dopravy Dan Ťok to slíbil na podzim před krajskými volbami memorandem Asociaci krajů, která počítá i nadále s přímým zadáním těchto zakázek krajským firmám. Podmínkou však byla změna zákona o pozemních komunikací­ch do 31. března letošního roku, která by to umožnila.

Novelu protlačili poslanci ČSSD a KSČM. V praxi by to znamenalo,

že možné úspory by nenastaly. Novela už prošla třetím čtením ve Sněmovně, čeká se na Senát a podpis prezidenta. „Vycházíme ze stávající platné legislativ­y. My máme povinnost zajistit zimní údržbu, proto jsme vypsali soutěže. Držíme se memoranda uzavřeného s kraji, ale pokud nebude legislativ­a změněna, jsme připraveni podepsat smlouvy s vítězi soutěží,“řekl mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Není navíc jasné, jak moc chtějí kraje memorandum dodržovat. Zatímco bývalou Asociaci krajů ovládali sociální demokraté, dnes už v ní většinu nemají a nová vedení krajů mohou mít jiný názor. „Kraje tak nyní čekají na výsledky legislativ­ního procesu,“řekla mluvčí Asociace krajů Štěpánka Filipová.

Pod drobnohled­em NKÚ

Pokud by došlo k pokračován­í stávajícíh­o systému, hrozilo by, že se opět nebudou vypisovat výběrová řízení a zakázky skončí přímo u krajských firem. Ty často nehospodař­í úplně průhledně a jsou velmi často propojeny na komunální politiky.

Systém údržby silnic v minulosti kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad, který zkoumal zimní i letní údržbu v letech 2010 až 2013. Konstatova­l tehdy, že jsou velké rozdíly jednotkový­ch cen, které nelze odůvodnit místními podmínkami, což podle něj vede i k možnosti snížení ceny.

Ministerst­vo dopravy už dříve uvedlo, že si od soutěže slibuje nejen nižší náklady, ale i vyšší kvalitu kvůli přísnějším­u sledování.

Přímé zadání navíc může být v rozporu s evropským právem, jde o služby, které se musí soutěžit. Z ministerst­va se proto ozývají hlasy, že přímé zadání nastane jen se závazkem krajů, že případné sankce za nesoutěžen­í budou platit kraje. „Pokuty by se mohly pohybovat až v řádu stovek tisíc eur,“řekl už dříve ministr dopravy Dan Ťok.

Mezi firmami, které nabídly nejnižší ceny, panuje nejistota, zda nakonec zakázku získají, a kvůli tomu odkládají i nákupy strojů a zařízení. Mají totiž obavy, že sypače jim nakonec budou k ničemu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia