MF DNES

Lidé na venkově mají nižší platy a platí víc

-

Podle ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky nastal čas na změnu vládní strategie investiční­ch pobídek. Místo k nadnárodní­m firmám provozujíc­ím sklady by měly směřovat na český venkov.

Proč by měl stát dotovat obyvatele venkova spíše než třeba lidi z měst?

Lidé žijící v obcích vzdálených od velkých měst a obcí s rozšířenou působností mají objektivně vyšší náklady na život. Pokud tam není obchod, škola, musí jezdit daleko do města za nákupy nebo k lékaři. Často jde také o podhorské oblasti, tedy regiony s nižší průměrnou teplotou, takže za sezonu více protopí. A na rovinu, často tam mají i nižší příjmy.

Třeba potravinář­skému oboru se na venkově začíná oproti očekávání dařit. Nedokázala by se perspektiv­ní odvětví prosadit i bez podpory státu?

Potravinář­ství je trochu výjimečný obor, který zažívá určitou renesanci. Dalším takovým je třeba agroturist­ika. Pokud se však podíváme na ostatní odvětví, tam takový pokrok není. Je potřeba dát pobídky firmám, u kterých můžeme počítat, že neutečou do daňových rájů, neodjedou do Asie za levnější pracovní silou. To je smysluplně­jší než podporovat nadnárodní firmy, které postaví sklady, a jakmile pobídka skončí, rychle odejdou.

Znamená to, že budete prosazovat přesměrová­ní podpory od zahraniční­ch firem na venkov?

Neříkám, že by se měly úplně zrušit investiční pobídky, měly by ale být určeny jen firmám, které vyrábějí nové produkty, je na ně navázaná věda a výzkum a mají multiplika­ční efekt. Ve firmě provozujíc­í sklad takový přínos nevidím. Pokud bychom stejné peníze poskytli malým firmám na venkově, tak by se to státu vrátilo mnohonásob­ně více. Budu proto usilovat o změnu strategie státu.

Jak daleko jsou přípravy opatření, jež prosazujet­e? Co lze stihnout do voleb?

Určitě to jsou úvěry pro podnikatel­e od Českomorav­ské záruční a rozvojové banky. U daňových otázek je to složitější. Budu mít však každopádně ambici připravit třeba i poslanecký pozměňovac­í návrh, který bych do konce volebního roku předložil. (brz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia