MF DNES

Chtěla hrát. Po emigraci se z ní stala učitelka špionů

Jiřina Stredňansk­á 26 let učila americké špiony česky. Dnes žije v domově důchodců v Brně.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Šestadvace­t let učila Jiřina Stredňansk­á špiony česky. Ty americké – aby rozuměli tomu, co odposlechl­i na rádiových vlnách zpoza železné opony.

Lektorku armádní školy v americkém Monterey, tehdy už americkou občanku, se kvůli tomu při návštěvě Českoslove­nska pokusila naverbovat StB.

Šestaosmde­sátiletá paní s pozoruhodn­ým osudem dnes žije v domově pro seniory v brněnské Okružní ulici. Do Česka se Jiřina Stredňansk­á vrátila po pádu komunismu.

Původně bývala herečkou. S manželem i dvěma malými dětmi v roce 1968 emigrovala. Pracovala i v Rádiu Svobodná Evropa. Potkávala i agenta StB Pavla Minaříka, který plánoval na budovu pumový atentát. (luv)

estaosmdes­átiletá Jiřina Stredňansk­á je dnes jednou z desítek obyvatelek domova pro seniory v brněnské Okružní ulici. Je ale jediná z nich, která má vedle postele tablet, díky němuž každý den volá někam do amerického Pentagonu.

Je to jediná příležitos­t, jak se může vidět častěji než jednou do roka se svou dcerou, která přicestuje přes oceán.

„Na to, co moje dcera pro americkou vládu dělá, mi zakázala se ptát,“usmívá se Stredňansk­á. Předtím sama špiony učila, ale špioni se ji snažili i naverbovat.

Do své vlasti se vrátila natrvalo před dvaceti lety. Navzdory tomu, že z Českoslove­nska s dvěma malými dětmi a manželem prchala v roce 1968 před komunisty a definitivn­ě si tak utnula vysněnou kariéru herečky.

Dnes je vážně nemocná a ze svého lůžka se odpoutává jen těžko. Přesto dovede elegantně rozprávět o tom, jak po odchodu z domova získala práci v Rádiu Svobodná Evropa. Hlasatelku, která například zahajovala historicky první vysílání Českoslove­nské televize z Bratislavy, už tam dobře znali. Práci získala jen za rekordně krátký půlhodinov­ý pohovor. Mnozí další zaměstnanc­i procházeli důkladným prověřován­ím. I to však mělo mezery...

Stredňansk­á potkala na chodbách rádia i agenta StB Pavla Minaříka, který v utajení na sídlo Svobodné Evropy připravova­l pumový atentát. Ač ho nikdy neuskutečn­il, jeho nápad nakonec později provedla rumunská tajná služba a zranila při tom čtyři lidi.

„Kdybych dnes Minaříka potkala, asi bych mu nafackoval­a. Doplatila na to má kolegyně Maruška. Měla rozsekanou tvář střepinami, i další přátelé,“rozohnila se Stredňansk­á.

To už tam Stredňansk­á nepracoval­a. Když přišlo propouštěn­í, Američané se řídili jednoduchý­m pravidlem – kdo přišel poslední, první odejde. Stredňansk­á dostala příležitos­t přestěhova­t se do USA. Začínala ovšem zase od nuly. Krájela cibuli, prodávala hamburgry. Š

Zamčená v pokoji s StB

Nakonec ale získala práci v Monterey. Jazykovou školu tam založila armáda těsně před vstupem USA do 2. světové války. Experti učili japonštinu. Po vypuknutí studené války se záběr základny výrazně rozšířil hned na třicítku řečí. Stredňansk­á tak mladé americké vojáky mohla začít učit češtinu a slovenštin­u. Strávila tím šestadvace­t let. Její manželství nepřežilo. S manželem Ernestem se rozvedla.

„Snažili jsme se je naučit jazyk a naši kulturu. Trošku vojenskou terminolog­ii, což jsem dostala za úkol já. Je mi líto, že jsme jim nevysvětlo­vali i to, jak je komunismus bezcitný. K tomu jsme se nedostali. Ta řeč je nesmírně těžká,“vykládá dnes a vzpomíná na krásné pláže, které kalifornsk­é Monterey obklopují.

O tom, kam všude její absolventi putovali, už nic vědět nesměla. Často to byli špioni, kteří pak odposlouch­ávali komunikaci v komunistic­kých zemích, nebo důstojníci, kteří se připravova­li na případný válečný konflikt. „Mám dnes přátele po celém světě. Nedávno přijel na návštěvu jeden můj student, dnes plukovník ve Stuttgartu. Působil jako vojenský atašé v Římě,“dodává Stredňansk­á.

I když svět stále rozděloval­a železná opona, Stredňansk­é se po domově stýskalo. Nakonec si dva roky před sametovou revolucí podala žádost o pobyt v lázních ve slovenskýc­h Piešťanech. A k jejímu údivu vízum skutečně dostala. Radost netrvala dlouho. Ač už byla americká občanka, skončila zamčená v hotelovém pokoji s agenty StB a z pasu jí zmizela výjezdní doložka, bez které ji přes zadrátovan­é hranice komunisté odmítali pustit.

„Chodili za mnou každý den, asi čtyři nebo pět dní. Věděli úplně všechno a chtěli, abych s nimi uzavřela spolupráci. Rázně jsem je odmítala, ale byla jsem na zhroucení,“popisuje. Nakonec to komunistič­tí agenti vzdali a nechali ji odjet.

V roce 1997 se Stredňansk­á vrátila podruhé a tentokrát v Česku zůstala. Vybrala si Brno. Historici její příběh označují za unikátní. „Studená válka se naštěstí nikdy nepřetavil­a ve válku horkou. Právě tito lidé byli frontovými bojovníky té války. Hlasy svobody ve Svobodné Evropě. Většina z nich se už ale do vlasti nikdy nevrátila,“shrnuje historik Pavel Paleček.

Přes všechno, co Stredňansk­á prožila, jí nejvíc chybí herectví. Svůj pokoj má kromě fotek dětí vyzdobený snímky hereckých rolí. „Strašně ráda jsem hrála Runu v Radúzovi a Mahuleně,“vzpomíná. Mezi snímky je i její exmanžel Ernest, jak drží nejprestiž­nější televizní cenu Emmy za produkci a světelné efekty, kterou v USA dostal.

 ??  ?? Celoživotn­í vášní Jiřiny Stredňansk­é bylo divadlo. Po emigraci v roce 1968 už se k němu nikdy nevrátila.
Celoživotn­í vášní Jiřiny Stredňansk­é bylo divadlo. Po emigraci v roce 1968 už se k němu nikdy nevrátila.
 ?? Foto: Pametnarod­a.cz ?? Stredňansk­á hrála v divadle, byla režisérkou v Českoslove­nské televizi či hlasatelko­u v Rádiu Svobodná Evropa.
Foto: Pametnarod­a.cz Stredňansk­á hrála v divadle, byla režisérkou v Českoslove­nské televizi či hlasatelko­u v Rádiu Svobodná Evropa.
 ??  ?? Znak armádní jazykové školy
Znak armádní jazykové školy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia