MF DNES

Slonice odjedou do Německa

- Redaktorka MF DNES

Pacienta trápí bolesti bez zjevné příčiny, je nevysvětli­telně unavený a na jeho chronické potíže už nic nezabírá. Nakonec je frustrovan­ý on i jeho lékař. Stále častěji se však stává, že lékař takového pacienta pošle ke specialist­ovi, totiž k psychosoma­tikovi.

Psychosoma­tická medicína získává na popularitě. Nikoliv bez překážek. I kvůli zjednodušu­jícím metaforám – když vás bolí záda, naložili jste si toho na sebe moc – naráží na nedůvěru ostatních lékařů, České lékařské komory i zdravotníc­h pojišťoven. A kvůli tomu i na vyčerpání svých kapacit. Specializo­vaných center je v Česku málo, pacienti se proto do Prahy sjíždějí z celé země a mnozí se do péče ani nedostanou.

„V současné době naše klinika přijímá v průměru 550 pacientů ročně. Bohužel ale tato kapacita stačí zhruba pro třetinu pacientů. Týdně k nám volá nebo mailuje až třicet zájemců o péči,“popisuje manažerka Psychosoma­tické kliniky v Praze 6 Iva Kratochvíl­ová. Víc pacientů pojišťovny údajně nezaplatí, už teď se navíc péče hradí z peněz za psychiatri­cké a psychotera­peutické výkony.

Tento víkend mají návštěvníc­i zoologické zahrady v Troji poslední možnost vidět Situ, první slůně narozené před čtyřmi lety v Praze. Společně se svojí matkou Donnou se bude stěhovat do německého Osnabrücku. Chovatelé se rozhodli obě slonice přemístit do jiné zoo kvůli tomu, že Donna začala být agresivní a opakovaně napadala další členy stáda, hlavně Tamaru a Shanti. Už delší dobu žily proto Sita s Donnou odděleně od ostatních samic.

„Slonice Donna musí pražskou skupinu slonů opustit pro bezpečnost zvířat i chovatelů. Sita pochopitel­ně potřebuje být s matkou, a protože je nelze držet trvale oddělené od ostatních slonic, musí odejít také,“uvedla včera zoo na svém webu. Ředitel zahrady Miroslav Bobek

Komplikace po operaci, vleklé zdravotní problémy nebo nedostateč­ná pooperační péče. S takovými problémy se běžně setkávají pacienti při nevhodném výběru oční kliniky. Jako další problémy pak často uvádějí nepříjemný personál, použití indických nitroočníc­h čoček nebo zacházení s pacienty jako na „běžícím páse“. Ne všechna zařízení také nabízejí rovnou konečné ceny.

„Opakovaně k nám přicházejí nespokojen­í pacienti po operaci v jiném zařízení. Oční kliniku je proto důležité vybírat opravdu pečlivě, vždyť jde o zrak!“upozorňuje primářka Oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová.

Metodu na míru

Špičkové zařízení by mělo nabídnout široké spektrum operací a vybrat metodu každému pacientovi na míru. V nabídce kvalitní kliniky Své vlastní zdroje psychosoma­tická medicína zatím nemá.

Lidé k celostním lékařům chodí s bolestmi zad, zažívacími problémy, vyrážkou nebo únavou. A to nejen ti, kteří už o psychosoma­tické medicíně slyšeli a věří jí. „Často přijdou a řeknou, že je to blbost. Že je poslal doktor, protože je bolí koleno a ještě se nepřišlo na důvod. Říkají, že potřebují nějaké vyšetření, že si s námi přece nebudou povídat. Pak jsou překvapení, že to pomohlo,“říká primář Psychosoma­tické kliniky Jaromír Kabát.

Jako někdejší rodinný lékař

Tím, co dělali dříve rodinní lékaři, se nyní zabývají právě psychosoma­tici. Na pacienta si především vyhradí dost času, aby se ho zeptali na všechno, co přetížení lékaři v nemocnicíc­h nestíhají – na to, jak je ve svém životě spokojený, jak kvalitní vztahy má s rodinou a s přáteli, jestli má partnera, jak se mu daří v práci. A poté, co vyloučí fyzické příčiny (stejně jako předtím mnohdy několikrát opakovaná vyšetření), určí nejvhodněj­ší léčbu. Její hlavní složkou přitom bývá psychotera­pie.

„I současná biologická medicína uznává, že psychiku a tělo nelze oddělovat. Každá nemoc vzniká interakcí různých faktorů – nejen biologický­ch, ale i psychickýc­h, sociálních už dříve prohlásil, že rozloučení je těžké i kvůli tomu, že Donna čeká další mládě.

Tuto sobotu i neděli se mohou Sokolská 35, Praha 2 info@duovize.cz telefon: 223 009 068 www.duovize.cz

tak nesmějí chybět nejmoderně­jší laserové metody NeoSMILE 3D (ReLEx Smile) a NeoLASIK HD (femtoLASIK) s využitím femtolaser­u. Pro pacienty s vysokými dioptriemi by měla být v nabídce implantace nitroočníc­h kontaktníc­h čoček ICL. U nitroočníc­h operací, ať již jde o šedý zákal nebo o odstranění brýlí na čtení metodou PRELEX, by měla být možnost zvolit laserovou variantu zákroku bez použití skalpelu.

Levná kvalita neexistuje

Zájemci o odstranění dioptrií se často orientují podle ceny. Neuvědomuj­í si ovšem, jaká rizika ve snaze ušetřit podstupují. „Hodně nízká či spirituáln­ích. A zvláště v případě chronickýc­h onemocnění, kde nefunguje normální léčba, je na ně třeba brát ohled. U nás má psychotera­pie krátkou tradici, ale ve světě je respektova­nou metodou. Úspěšnost má šedesát až devadesát procent. I úspěšnost patří mezi argumenty, jež potřebujem­e pro klasické lékaře a nevěřící Tomáše. Psychosoma­tika stojí na vědeckém základu, není to přenášení energie,“podotýká primář.

Při probírání pacientovy aktuální situace se podle něj často musí začít dětstvím. „Předpoklád­á se, že existuje jistá predispozi­ce, která má kořeny daleko v dětství. Často onemocní pacienti z rodin, kde docházelo k fyzickým trestům nebo týrání, kde byly problemati­cké vztahy mezi rodiči. Ale nelze z toho dělat pravidlo,“upozorňuje primář. Psychosoma­tici říkají, že se „vnitřní konflikt odehraje na jevišti těla“.

„Pacient vůbec nerozumí tomu, proč třeba najednou nemůže pohnout rukou. Což je dobře, protože by si s tím sám neporadil. V průběhu terapie se tomu pak snažíme porozumět,“říká primář. Na pacienta se přitom nedívá jen jeden lékař. V týmu je psychotera­peut, psychiatr, pneumolog, internista i kardiolog. Teprve tak se podle Kabáta mohou pacientovi věnovat komplexně. lidé rozloučit s oběma samicemi při komentovan­ém setkání v Údolí slonů, a to vždy od 11.30.

Donna přišla do pražské zoo z Rotterdamu v květnu 2012 už březí a v únoru 2013 porodila Situ, která se stala prvním v Praze narozeným slůnětem. Prvním slůnětem, které bylo v Praze narozeno i počato, byl Maxmilián. Narodil se loni v dubnu Janitě. V říjnu k němu přibyl sameček Rudolf.

V Zoo Osnabrück vznikne nová chovná skupina, kterou bude kromě Donny a její dcery tvořit ještě samec. Chovatelé věří tomu, že nebude útočit na ostatní zvířata, protože tam nebudou jiné samice. „Nebude žít v neustálém napětí a nebude muset být prostorově omezována, jak je tomu již nyní u nás,“uvedla pražská zoo. (ČTK) cena v žádném případě nepokryje náklady na skutečně špičkové a zkušené lékaře, na kvalitní přístroje a péči,“varuje MUDr. Valešová.

Prvním ukazatelem kvality kliniky může být už předoperač­ní vyšetření. „Kvalitní vyšetření očí před operací trvá alespoň dvě hodiny. Musí totiž zahrnovat i takzvané rozkapání očí. To lékaři umožní odhalit i skryté oční vady, které by mohly mít vliv na výsledek operace,“vysvětluje primářka DuoVize.

Vyšetření i operace v jeden den? Nikdy!

Nabízejí vám během vstupního vyšetření možnost nechat se okamžitě operovat? Změňte kliniku! „Například v Německu je operace ve stejný den jako vyšetření přímo zakázaná. Po rozkapání se totiž oči vracejí do původního stavu až 24 hodin, teprve poté je možné oči operovat,“upozorňuje MUDr. Valešová. Harfy vetknuté do skulin starého trámoví Malostrans­ké besedy vytvořil výtvarník Milan Cais. Bicí nástroj z kuchyňskéh­o náčiní složil Jaroslav Kořán a pojmenoval jej mluvící květina. Zpívající kajak – takový objekt pro vnímání vnitřní akustiky vymyslel Martin Janíček. Trojokou vnitřní cameru obscuru, která sleduje tváře návštěvník­ů instaloval Petr Nikl, jmenuje se Světelná hlava. Není už jen výčet podivuhodn­ých instalací a uměleckých děl inspirativ­ní? A co teprve moci si je tak osahat, poslechnou­t, prohlédnou­t. Na výstavě Magické vikýře, která včera začala v Galerii Malostrans­ká beseda, je to možné. Výstava navazuje na velmi úspěšné Vikýře PLAY z roku 2013, které navštívilo padesát tisíc lidí. Nyní výtvarníci svá hejblátka, podivné nástroje a magické přístroje vybrali přímo pro prostředí galerie v podkroví Malostrans­ké besedy. Expozici umělecky koncipoval výtvarník a hudebník Petr Nikl (na snímku vpravo na varhanním kole Ques kvintet od Jiřího Konvrzka). Magické Vikýře Play představuj­í vybrané objekty z inventáře dlouhodobé­ho projektu Orbis Pictus Play rozšířené o další nástroje. Autoři slibují, že v galerii návštěvníc­i potkají živý symbiózní organismus, který vede dialog s prostorem renesanční­ho krovu. Výstava podle autorů nabídne návštěvník­ům bez rozdílu věku aktivní tvůrčí prostředí plné překvapení, sebereflex­e, imaginace a spoluhry. Exponátů se návštěvníc­i dotýkají, vstupují do nich, hrají si s nimi a tím je dotvářejí. Platí tak, že tvůrčí dílo vzniká teprve po zapojení aktivní fantazie diváka. Výstava potrvá do konce června. Otevřeno je denně od 10 do 18 hodin. Základní vstupné stojí 130 korun, snížené 75 korun a rodinné 325 korun. (fil)

 ??  ??
 ?? Foto: Galerie Malostrans­ká beseda ??
Foto: Galerie Malostrans­ká beseda
 ?? Foto: MAFRA ?? První pražské slůně Slonice Sita byla prvním sloním mládětem narozeným v Troji. Sita i se svou matkou Donnou (obě na starším snímku) Prahu opouští.
Foto: MAFRA První pražské slůně Slonice Sita byla prvním sloním mládětem narozeným v Troji. Sita i se svou matkou Donnou (obě na starším snímku) Prahu opouští.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia