MF DNES

Vyhněte se D1

Začala letošní modernizac­e dálnice D1. Bude se opravovat rekordních devět úseků.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Už v minulosti se psalo o pekelné dálnici a „parkovišti na D1“, ale letos to bude asi opravdu nejhorší.

Dálnice D1 se bude opravovat celkem na devíti úsecích, kde se dají čekat omezení pro řidiče. V minulých letech se pracovalo v jednom roce nanejvýš na pěti.

Pro lepší ilustraci, těch devět letos rozkopanýc­h úseků celkově měří 68 kilometrů, což je už víc než třetina celé dálnice.

„Teoreticky mohou práce probíhat na maximálně osmi úsecích najednou. Ne na všech bude ovšem ve stejnou dobu zúžení na 2+2 jízdní pruhy,“uvedl Jan Studecký z Ředitelstv­í silnic a dálnic.

Ve čtvrtek začala letošní fáze rekonstruk­ce na Moravě mezi Velkou Bíteší a motorestem Devět křížů. Začala „přípravným­i pracemi“, kdy silničáři rozmisťova­li dopravní značky. Hned první den se vytvořila i první tříkilomet­rová kolona, protože doprava byla svedena ve směru na Brno do jednoho pruhu.

Dnes už by se mělo jezdit u Bíteše zmíněným systémem 2+2. Jeden směr se rozdělil na čtyři uzoučké pruhy, do kterých se auta musí vměstnat. Ale pokud není provoz příliš hustý a nikdo se nevybourá, kolony by se tvořit neměly.

Na letošní modernizac­i se chystá i policie.

„Opatření k modernizac­i budeme spolu s BESIP prezentova­t v polovině března,“napsal MF DNES šéf dopravní policie Tomáš Lerch. Pravděpodo­bně půjde o soubor rad, jak se v krizových situacích na dálnici chovat.

Ministr dopravy Dan Ťok včera sdělil MF DNES, že na dálnici se bude opět úsekově měřit jako loni.

„Letos máme v plánu měřit úsekově rychlost až na pěti úsecích najednou,“uvedl Ťok. Začne se v dubnu na úseku Psáře–Soutice.

Ministerst­vo naopak odmítá nápady některých řidičů, aby byli na D1 osvobozeni od dálničních poplatků, když se stotřicítk­ou moc neprojedou. „Dálnice se opravuje všude na světě a nikde není obvyklé, aby se při rekonstruk­cích vyjímala ze zpoplatněn­í,“míní Ťok.

Superobjíž­ďka z Prahy do Brna

MF DNES vzhledem k očekávaným potížím zkusila najít objízdné trasy, kudy se v případě kolon zatarasené dálnici vyhnout. Zatímco na jihovýchod od Humpolce to celkem jde, v Posázaví a okolí Želivky vedou objížďky po slušnějšíc­h silnicích dál od D1 a spíš se nevyplatí.

Po novém se zatím jezdí na 42 kilometrec­h dálnice (přičemž první kilometry před Prahou a Brnem se nemoderniz­ují, ty jsou v dobrém stavu). A naopak zbývá několik úseků, kde se poprvé kopne až v roce 2018 nebo v roce 2019.

Rok 2018 byl mimochodem rokem, kdy měla být podle původních plánů celá rekonstruk­ce hotova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia