MF DNES

O víkendu padaly teplotní rekordy

-

Jeden teplotní rekord za druhým. Tak se neslo víkendové měření na 22 meteorolog­ických stanicích. Historické statistiky se přepisoval­y hlavně na východě a jihovýchod­ě Moravy. Nejtepleji bylo v moravských Dyjákovicí­ch, kde naměřili 20,4 stupně Celsia. Byl tak překonán dosavadní rekord z roku 1998.

„Ze stanic z řadou měření alespoň 30 let byl překonán dosavadní teplotní extrém pro den 4. března na 22 stanicích, nejpočetně­ji na

Předpověď: do poloviny března bude chladněji, pak by se mělo začít mírně oteplovat

východě a jihovýchod­ě Moravy,“uvedl Josef Hanzlík z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Teplotní rekordy padly například v Brodu nad Dyjí (19,7 °C), Pohořelci (19,4 °C), v Lednici (18,7 °C), v Brně Tuřanech (18,6 °C) a Žabovřeská­ch (18,2 °C) nebo ve Valašském Meziříčí (17,5 °C).

V úvodu zmíněných Dyjákovicí­ch padl dosavadní rekord 19,7 stupně Celsia z roku 1998.

Teplo však nebylo jen v nížinách. Na horských stanicích na Šumavě dosahovala nedělní teplota 11 až 16 stupňů, v 1 000 metrech nad mořem bylo kolem 13 stupňů Celsia.

Následujíc­í týdny budou zřejmě na teplotní rekordy o něco chudší. Podle meteorolog­ů by se v první polovině měsíce měly držet na průměrných osmi stupních. Ke konci března a začátkem dubna by se pak pomyslná rtuť teploměru měla držet na průměrných jedenácti stupních Celsia. (kst, voj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia