MF DNES

USA pozastaví zrychlená víza, jež využívají IT experti a lékaři

-

Vše zatím probíhá jen neoficiáln­ě, v kuloárech, oficiálně žádné návrhy nepadly. Tady se teď musí stát dvě věci. Musíme udělat má dáti – dal, což znamená především finanční vyrovnání závazků, které vůči sobě máme. Hlavně jde samozřejmě o závazky Velké Británie vůči Evropské unii. S tím souvisí rozumná dohoda o dalším osudu lidí, kteří žijí na obou stranách, Britů v EU a unijních občanů v Británii.

V momentu, kdy se toto podaří, se může začít stavět něco nového. A přeji si, aby se to stalo co nejdříve, protože s Británií musíme udržet velmi silné strategick­é partnerstv­í. To se ale nestane hned. Teď začínáme s účtováním.

Úřad amerického prezidenta Donalda Trumpa požádal Kongres, aby vyšetřil údajné zneužití moci jeho předchůdce­m Barackem Obamou. Trump obvinil Obamu, že ho během loňské předvolebn­í kampaně nechal v kanceláři v Trump Tower odposlouch­ávat. Napsal to na svém twitterové­m účtu, aniž však uvedl jakékoli důkazy. „Tohle je mccarthyis­mus!“dodal Trump s odkazem na kampaň bývalého senátora Josepha McCarthyho, který v 50. letech minulého století pořádal v USA hon na komunisty na základě anonymních udání. Obamův mluvčí Kevin Lewis obvinění odmítl.

Trump také vyzval k zahájení vyšetřován­í dvou vysoce postavenýc­h členů Demokratic­ké strany – Nancy Pelosiové a Chucka Schumera – kvůli údajným vazbám na Rusko. Trump tak reagoval na výzvu demokratů, aby ministr spravedlno­sti Jeff Sessions odstoupil kvůli tomu, že se loni během volební kampaně sešel s ruským velvyslanc­em v USA Sergejem Kisljakem a před uvedením do úřadu ministra o tom neinformov­al Senát.

Na řadě míst Spojených států vyrazily o víkendu do ulic stovky lidí na podporu Trumpa. Místy se střetli s jeho odpůrci. (ČTK)

Americký imigrační úřad pozastaví zrychlené vyřizování žádostí o víza v rámci programu H1-B, jehož využívají firmy k najímání vysoce kvalifikov­aných zaměstnanc­ů. Nové opatření se podle televize CNN dotkne zejména počítačový­ch expertů, lékařů, inženýrů či výzkumných pracovníků. Platit má od 3. dubna na šest měsíců. Trump program kritizoval s tím, že ho firmy využívají k najímání zahraniční­ch pracovníků za nižší mzdy, a berou tak práci americkým občanům. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia