MF DNES

Kdo ukočíruje Babiše

Stojí-li vám slon v obýváku, můžete dělat, že ho nevidíte. Nebo křičet, že to nestrpíte. Rozumnější je se zamyslet, co si s tím počít.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Odstartova­l to minulý týden Václav Klaus mladší. Jako nová krev ODS připustil, že by jeho strana mohla po volbách vládnout s hnutím ANO. Neřekl to s žádným nadšením a přidal řadu podmínek. Zejména by ODS musela z voleb odejít alespoň jako středně silná strana, aby jí vyjednávac­í pozice umožnila takovou partii s Andrejem Babišem vůbec sehrát.

Reakce byla drtivá. Příznivci pravice i levice nasadili Klausovi hlavu Emila Háchy, političtí konkurenti se na tom snažili trhnout body. „Dejte nám hodně hlasů a půjdeme do vlády s Babišem, slibuje ODS. Dejte dost hlasů Svobodným a Babiš nebude vládnout, dodávám za Svobodné já,“vyzýval šéf strany Petr Mach. „Jak pokračují koaliční vyjednáván­í s ANO?“ptal se posměšně poslanec TOP 09 Michal Kučera.

Zrovna Svobodné nějaké příští vládnutí trápit nemusí. Také topka je asi dilematu zbavena, vzhledem k tomu, jak si z Babiše udělala své jediné politické téma. Trochu podobnou hru hraje i ČSSD, tedy přesněji Bohuslav Sobotka. Vyhlásil, že za jakéhokoli­v volebního výsledku si dovede představit koalici s ANO jen tehdy, bude-li mít ČSSD post premiéra. Je to trochu vaření z vody, protože když ČSSD prohraje volby a nestane se zázrak, tedy že by Sobotka z druhého místa sestavil antibabišo­vskou vládu, pak už bude o další strategii sociální demokracie rozhodovat někdo jiný.

Je to jako s tím slonem v obýváku. Dostat ho pryč z obýváku političtí konkurenti nedokážou, a proto dělají, že ho nevidí. Přitom ovšem Babiše zmíní dvakrát v každé větě, čímž mu zadarmo dělají kampaň. Slon se zvětšuje a hra na to, že neexistuje, je čím dál křečovitěj­ší.

Je opravdu iluzorní čekat, že by po podzimních volbách zvítězil model „všichni proti Babišovi“. Bude-li ANO první na pásce, pak tomu s využitím všech ústavních kliček zabrání prezident Zeman. Navíc povolební psychologi­e je v případě parlamentn­ích voleb neúprosná: mnohem pravděpodo­bněji odstartuje závod o to, kdo s Babišem jako první „vleze do postele“.

Čistě teoreticky by ANO ani žádného vládního partnera nemuselo potřebovat. To kdyby výrazně uspělo a současně ze Sněmovny vypadla TOP 09, Okamura i tandem lidovců se Starosty. Propadlé hlasy by se přerozděli­ly – a český volební systém přisypává těm nejsilnějš­ím. Avšak celé je to jen fantazie. Alespoň jednoho, spíše středně silného partnera Babiš k vládnutí potřebovat bude.

A on ho najde. Jeho ústředním cílem totiž není po léta budovat ANO, cílem je alespoň jedno volební období vládnout a změnit zemi k obrazu svému. Pragmatik Babiš do toho půjde třeba s Okamurou, v krajní nouzi možná i s tichou podporou komunistů, i kdyby to rozdělilo celé ANO. Ale nemusí být tak zle, po ruce budou KDU-ČSL a Starostové, možná ODS, socialisté s novým vedením.

A pokud se takový vývoj dá čekat, je dobré vyvolat diskusi, kam až lze s Babišem coby premiérem zajít a jaké si předem vynutit pojistky. Už proto, že Babiš bude mnohem dominantně­jším premiérem, než byl Sobotka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia