MF DNES

Řád zlaté vařečky

- Marek Přibil redaktor MF DNES

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) hájí ve Sněmovně kariérní řád pro učitele, na kterém si tuze zakládá. Platit má od letošního září. Jenže více zatím připomíná známý pohádkový Řád zlaté vařečky a méně rozumnou cestu, jak dostat školství ze slepé uličky.

Podobně jako lékaři mají mít kantoři systém atestací, dokonce třístupňov­ý. Vyřešit má nedostatek kvalifikov­aných učitelů, jelikož podle Valachové poslouží k profesní motivaci; ve školách totiž chybí na pět tisíc pedagogů.

Každý začínající tak bude muset absolvovat dvouleté adaptační období zakončené atestací. Přezkušová­ni nebudou dnešní učitelé s dvouletou praxí; automatick­y se stávají samostatný­mi pedagogy (atestace druhého stupně). Atestace pro třetí stupeň mají být spuštěny za čtyři roky; vynikající pracanti si díky nim přilepší až o 5 000 korun měsíčně.

Asi „nejzajímav­ější“(a podle Valachové i klíčová) je z dnešního pohledu atestace prvního stupně: máme krutě podfinanco­vané školství, nejhůře placené učitele široko daleko a do škol se absolventi pedagogick­ých fakult nehrnou; 60 procent jich volí jinou dráhu. Zavedení dvouletého období, na které se budou podepisova­t výlučně smlouvy na dobu určitou a ve kterém bude kantor v nižší platové třídě, než je u rozumného ředitele dnes, absolventy odradí. Valachová svým „řádem“dosáhne pravého opaku.

Asi i proto v zemích, které nám mohou být inspirací jako Finsko, se bez podobných norem obejdou. Problém je totiž jinde: o kariérním řádu se mluví dvacet let, ale obvykle na chodbách ministerst­va. V učitelské veřejnosti byl mlhavě spojován s narovnáním platů, k němuž však ne a ne dojít.

Přitom řešení je prosté: změna platových tabulek tak, aby byly jednoznačn­ě motivační. Dostatek peněz pro ředitele na to, aby mohli učitele motivovat. Místo toho přichází v podobě kariérního řádu další várka byrokracie, jíž si učitelé užili už dost při neplacené tvorbě školních vzdělávací­ch programů.

Kvalitní učitele do školství Valachová nedostane dalším zatížením byrokracií. Učitele (a muže zvlášť) do škol přiláká zvýšením prestiže povolání – tedy odpovídají­cím finančním ohodnocení­m, ničím jiným. Až potom by mohl kariérní řád pomoci v podobě jistého bonusu.

Dnes je spíš příležitos­tí pro politickou kariéru Valachové. Za tímto účelem dokonce navrhuje pro učitele půlroční placené studijní volno jednou za deset let. Kdo z voličů z řad utahaných kantorů by na to neslyšel? Při jejich nedostatku tak již jistě ve volném čase trénují své pedagogick­é dovednosti kuchařky a školníci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia