MF DNES

Opravdu je maturita zbytečný strašák?

-

Ke svému značnému překvapení jsem naprosto výjimečně při čtení článku Ondřeje Šteffla Maturita je zbytečný strašák (MF DNES 2. 3. 2017) zjistil, že s ním v některých bodech souhlasím. Opravdu, tzv. státní maturita není ničím jiným než „základní středoškol­skou zkouškou“, řečeno slovy O. Šteffla. Souhlasím rovněž s jeho názorem, že „kozel nám dobře neporadí, co zasadit na zahrádce“. Oním kozlem je však O. Šteffl sám a redakci MF DNES opravdu nerozumím, proč vydává názory obchodníků se vzdělávání­m, mezi něž O. Šteffl patří, za fundované názory odborníků.

Nechápu, proč O. Šteffl soustavně šíří nepravdy typu, že MŠMT svěřilo rozhodován­í o obsahu maturity z matematiky lidem z Jednoty českých matematiků a fyziků, jejichž rozhled je podle Šteffla omezený. On sám jistě dobře ví, že na tom není naprosto nic pravdivého. Požadovaný rozsah znalostí u státní maturity je určen tím, co obsahují Rámcové vzdělávací programy všech typů škol, na nichž se státní maturita skládá. Na tvorbě těchto programů se JČMF nijak nepodílela. Maturitní testy sestavuje CERMAT a do tvorby těchto testů JČMF nezasahuje a ani nemůže zasáhnout. Opravdu nechápu, proč tedy O. Šteffl některé lži neustále opakuje.

V jedné věci se však činnost JČMF a zmíněných obchodníků se vzdělávání­m zásadně liší. Zatímco pro ně je vzdělávání především výhodný byznys a všechny kroky, které podniká stát, jen soustavně kritizují, členové JČMF ve svém volném čase a zdarma pořádají pro učitele konference, semináře, letní školy a další akce s cílem úroveň vzdělání a vzdělávání opravdu zvýšit. — Doc. Eduard Fuchs, předseda Společnost­i učitelů matematiky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia