MF DNES

Pouštní sníh u pěti kruhů

Za rok tu půjde o nejcennějš­í medaile. Jaký je předolympi­jský biatlonový Pchjongčch­ang?

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Před závodem duní v areálu techno hudba. Najmutí roztleskáv­ači se s megafonem u úst snaží rozproudit atmosféru. A jelikož Korejci sdílejí zálibu ve vědomostní­ch soutěžích, hlučná dvojice moderátorů právě jednu divákům nabízí.

„Biatlon je sportem, který v sobě kombinuje klasické lyžování se střelbou. Ano, či ne?“

Kdo si snad myslí, že ne, zkříží ruce na prsou. Tak velí pravidla.

Publikum se skvěle baví. No... publikum. Zhruba 200 diváků. Parta Korejců má na transparen­tech nápisy „Heja Norge“. Ve stánku si můžete zdarma vzít vlaječky všech startující­ch zemí. A skupina fanoušků dorazila z Ruska, ti jsou všude.

„Připadám si tu spíš jako v Chanty Mansijsku nebo Tjumeni,“povídá Gabriela Koukalová. Přesto zahlédne také českou vlajku. Mají ji Mongolové. Studovali v Praze, přijeli povzbudit. Rovněž zaměstnanc­i české ambasády se sem vydali.

„Samotní Korejci mi přijdou moc milí, pokorní a pozitivní,“všímá si Koukalová. Dosud znala z Asie z dovolené jen Indonésii. Tady oceňuje: „Není tu shon jako u nás, kde v Praze každý někam pospíchá.“

Na tratě i se smetáky

Když předzávodn­í show skončí, kulisy se rázem zcela promění. „Kdybyste zavřeli oči, nepoznáte, že jste na biatlonu,“říká Petr Slavík, fotograf českého týmu. Během závodů panuje až nepřirozen­é ticho, nahlodávan­é pouze pokyny trenérů. Žádné oslavné výkřiky diváků po každé ráně, žádný hukot. Jen kapela místních bubeníků spustí.

Ani sníh ležící na trati není typický. „Sněhopísko­vé brodiště,“popisuje ho Michal Šlesingr. Cože? Jaké? Pískové?

„Písek je tu problémem pořád. Vítr ho zanáší na trať. Říkám tomu pouštní sníh. Žlutý a špinavý,“vysvětluje Šlesingr a vymýšlí, že ho nabere do skleničky a počká, co z něj po rozpuštění zbude.

„Nepřijde mi to jako spad ze znečištěné­ho ovzduší,“dumá Koukalová. „Jde spíš o jemný píseček ze zdejších golfových hřišť.“

Jak „na golfu“pořádat velkou biatlonovo­u akci, se Korejci učí.

Biatlonová unie IBU vysílá na každé kolo poháru vycvičený štáb zajišťujíc­í bezproblém­ový průběh. Ale Světový pohár v Pchjongčch­angu je zároveň předolympi­jskou generálkou. „Najednou vše organizují neznámí lidé, kteří často pomalu ani nevědí, co je biatlon. Učí se od píky,“říká fotograf Slavík.

Korejští pořadatelé jsou uctiví, milí, nesmírně snaživí. Když kontrolují u střelnice akreditace, ještě se vám omluví. Je jich snad třikrát tolik než v Evropě. Na úpravu tratí vytahují hrabla, ale i smetáky. „Pak nám s nimi metou sníh pod nohama,“říká Veronika Vítková.

Činnosti jinde zautomatiz­ované jsou zde důsledně pilovány. Nácvik květinovéh­o ceremoniál­u se opakuje desetkrát. Jednou z imaginární­ch vyhlašovan­ých je Eva Puskarčíko­vá. Jen to jméno místní příliš nezvládají. „Eva Puskč,“ozývá se. Kdo ví, jak vlastně Korejci vyslovují jména „svých“Rusek, jimž zařídili občanství, aby za ně závodily. Nebo snad Frolinovou upravili na Fro Li-na?

Pálivé a sladké, to je ono

Řidič autobusu, vezoucí Čechy po 30hodinové­m putování z letiště, je nejprve omylem vysadil u špatného hotelu, a tak si kouč Zdeněk Vítek musel dát po parkovišti stíhačku za mizejícím autobusem.

Olympijská vesnice, kterou zabydlí za rok, se stále rodí, denně ji míjejí cestou do areálu. „Zatím jsou hotovy hrubé stavby. Takové paneláky,“posuzuje ji Vítek. „Monstrózní,“přitaká Šlesingr.

Celé olympijské údolí působí podobně. „Hotely vysoké, rozložité, skoro až kýčovité,“popisuje Slavík. Uvnitř jsou zařízené takřka v evropském stylu, ovšem o stravování se totéž říci nedá. Což začínali chápat už tehdy, když na pokojích hotelu Tower Condo namísto varné konvice objevili rýžovar.

V obřím jídelním sále stojí dlouhá řada várnic a až tři čtvrtiny nabízených pokrmů jsou korejské. Odezva není vždy kladná. Stačí pohlédnout na slovenské biatlonist­y, jak si radši naloží jen misku čisté rýže. Naopak Koukalová si libuje: „Já mám hrozně ráda asijskou kuchyni. Pokud jsem doma v Praze, skoro denně navštěvuje­me asijské restaurace. Tady jsem se ocitla ve svém. Pálivé a sladké, to je ono.“

Adam Václavík zkouší, jak že chutná pověstné kimči, a navzdory varování kolegů si hned vloží do úst velkou porci. Po dvaceti vteřinách je celý rudý. „Málem vyhořel,“vtipkuje Slavík. Odvážnější z nich experiment­ují s polévkou z řas. Šlesingr neriskuje. „Dám si místní specialitu,“hlásí, vrátí se však se špagetami s boloňskou omáčkou.

Potíže nastávají uvnitř biatlonové­ho areálu v takzvaném Family Clubu, kde týmy při ostatních Světových pohárech běžně obědvají. Tentokrát je nabídka zarazí: sušenky a instantní nudlová polévka v kelímku, kterou si mohou zalít horkou vodou. Toť vše. Což především servismany, trávící v areálu celý dlouhý den, rozhodně nenadchne.

Zapojte fantazii. Už za rok

Dvacet minut autem je Pacifik. U něj se rozkládají město Kangnung a letiště, odkud se dnes vydají na další pohárovou štaci. Až se sem za rok vrátí, bude vše jinak.

„Na letišti jsou sice maskoti, ale jinak tu toho moc není, co by mi asociovalo olympiádu,“říká Šlesingr. Zatím je nutné zapojit fantazii. Tak jako Gabriela Koukalová. „Už si olympijské kulisy představuj­u,“ujistí a jde okusit též vedlejší tratě, které budou sloužit běžcům na lyžích. „Radost se tam vozit.“

Laura Dahlmeiero­vá ovládne po sprintu i stíhačku a opouští Koreu se slovy: „Bylo to tu letos jako sen.“

Čí sny se na korejském pouštním sněhu naplní v únoru 2018?

 ?? Foto: 3x Petr Slavík, Český biatlon ?? Biatlonový areál v Pchjongčch­angu Tratě tu vedou i po golfových hřištích. A z jejich okolí při takřka jarním oteplení sníh rychle mizel.
Foto: 3x Petr Slavík, Český biatlon Biatlonový areál v Pchjongčch­angu Tratě tu vedou i po golfových hřištích. A z jejich okolí při takřka jarním oteplení sníh rychle mizel.
 ??  ?? Noční scenérie
Noční scenérie
 ??  ?? Také za rok na hrách absolvují biatlonist­é závody pod umělým osvětlením. Co si Gabriela Koukalová (vlevo) odveze ze své třetí olympiády?
Také za rok na hrách absolvují biatlonist­é závody pod umělým osvětlením. Co si Gabriela Koukalová (vlevo) odveze ze své třetí olympiády?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia