MF DNES

Startuje play-off i cesta za milionem

- Tomáš Macek reportér MF DNES — Robert Sára

Dnes, den před výročím narození Tomáše Garrigua Masaryka, se rozjíždí hokejová honba za pohárem, který nese jeho jméno. Trofej, která měří 74 centimetrů, váží 15 kilogramů a je složena ze 116 dílů, s sebou rovněž poprvé přináší i prémii milion korun. A dosáhnout na ni pořád může deset klubů.

Už příští týden však budou dva týmy ze hry venku, neboť tento určí dva postupujíc­í z předkola, kteří se ve čtvrtfinál­e střetnou s Libercem a Třincem.

Bude to Chomutov, či Mladá Boleslav, kteří tvoří první dvojici? A uspějí Vítkovice, nebo Plzeň? Podle sázkových kanceláří má lepší vyhlídky Chomutov a Vítkovice, i proto, že po základní části skončily výš než jejich sokové a předkolo, které se hraje na tři výhry, zahajují doma.

Chomutovsk­ý útočník Michal Poletín tvrdí: „My se do té role nepasujeme, protože favoritem nejsme.“

A jeho spoluhráč Juraj Valach o soupeři z Boleslavi doplňuje: „Jsou Bruslařský klub, což sedí, fakt dobře bruslí. Hráči do toho půjdou na krev, budou po hlavách padat do střel. A my máme kluky, kteří se toho nebojí, třeba Tomicu, umí to i mladý Lauko.“

Chomutov přitom jen těsně nepostoupi­l přímo do čtvrtfinál­e, které mu vyfoukla Kometa, to Boleslav je

Nejobtížně­jší a nejdelší „sezona“Martiny Sáblíkové se chýlí ke svému konci. Trvala nekonečnýc­h jedenáct měsíců, od dubna 2016, kdy naskočila do cyklistick­é přípravy s vidinou olympijské­ho Ria. A vrcholí teprve nyní, po další úspěšné zimě na rychlobrus­lařských nožích.

Žádná pauza mezi tím. Nic. Jen přetěžká, vyčerpávaj­ící šichta.

„Šílené to bylo. Mým nohám to teď dochází. A mé hlavě ještě víc. Ta už chtěla vypnout a myslet na něco jiného, než jsou brusle.“

Přesto v norském Hamaru dodala sezoně další medailový punc.

Z předolympi­jské zimy se tak na jejím kontě skví světové zlato na 5000 metrů i stříbro na 3000 metrů ze šampionátu na jednotlivý­ch tratích v Koreji a evropské i světové vícebojařs­ké stříbro.

Ve čtyřboji ji pokaždé porazila Ireen Wüstová.

„Ale ta si v prosinci odskočila na po zvláštní sezoně ráda, že se vyhnula skupině o udržení. „Sezona byla divoká a kostrbatá. Spadl mi kámen ze srdce, že jsme se s tím takto vypořádali a hráči to zvládli. Stále můžeme naplnit své ambice,“řekl kouč František Výborný.

Že může být v předkole klíčové začínat doma a případně hrát i páté utkání, vědí v Ostravě. A tak klub z Vítkovic dokonce na první dvojzápas s Plzní snížil vstupné z tradičních 150 korun na 125 (při koupi na obě utkání), aby měl plný dům.

„Plzeň je těžký soupeř. Nemáme s ní pozitivní bilanci. Mají Kubalíka, nejlepšího střelce soutěže, který sám dal víc gólů (29) než náš první dovolenou a vrátila se po ní jako vyměněná,“pozoroval trenér Petr Novák. Nyní také on plánuje pro svou svěřenkyni měsíční jarní „oraz“u moře a v lázních.

Do vícebojařs­kého mistrovstv­í v Hamaru se Sáblíková rozjela svým letošním maximem 40,11 na obávané pětistovce. Když však uviděla, kolik na ni soupeřky pro čtyřboj na této trati najely, poklesla její nálada pod bod mrazu.

„Pohnojila jsem to. Medaile je v háji,“řekla Novákovi. Bylo jí do breku, v duchu skládala zbraně, ani neměla chuť chystat se na další starty. Kouč ji potřeboval urychleně nabudit. „Vykašli se teď na čtyřboj a pošli Ireen na trojce vzkaz před olympiádou,“hučel do ní.

Poslední tři souboje s Ireen Wüstovou na trati 3 000 metrů prohrála. Zato tentokrát ji o 1,5 vteřiny porazila! útok. Musíme doufat, že se produktivi­ta otočí, že budeme dávat góly a využívat přesilovky,“míní útočník Vítkovic Rostislav Olesz.

Plzeň se do desítky probila až v posledním kole, během něj se na jednu třetinu ocitla i mimo play-off, takže i proto snajpr Dominik Kubalík tvrdí: „Začínáme novou kapitolu, už můžeme jít jenom nahoru.“

V případě remízy se v předkole hraje 20minutové prodloužen­í, po němž – pokud nepadne gól – následují nájezdy s pěti hráči. To platí u prvních čtyř duelů, případný rozhodujíc­í pátý duel předkola se prodlužuje, dokud nepadne gól. (dnes 18.20, ČT sport, zítra 17.30) Vzájemné duely: 2:4, 2:1, 3:2, 3:1

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia