MF DNES

Postel hospoda kostel

- Monika Binarová Vladimíra Šumberová

Asi nejznámějš­í římskokato­lický farář v Česku Zbigniew Czendlik nedávno vydal knihu Postel hospoda kostel. Nečekejte žádné teologické traktáty, kniha je koncipovan­á jako rozhovor, který s knězem vede Markéta Zahradníko­vá. O faráři, kterého zná nejspíš celý národ díky jeho kontaktům s celebritam­i, se dozvíte celkem dost. O jeho dětství, mládí i počátku kněžské dráhy v rodném Polsku, následně o jeho povolání do Česka, o životě jeho farnosti a farníků a i něco o jeho vztahu k Bohu a církvi. Možná by toho posledního mohlo být o něco víc, ale i tak je to knížka rozhodně zajímavá, čtivá a do období předveliko­nočního půstu více než vhodná. A slibuju, že špatné spaní po ní mít nebudete.

Osmdesátin­y slaví právě dnes první žena, která se podívala do vesmíru – ruská kosmonautk­a Valentina Těreškova. Kariéru odstartova­la ve dvaadvacet­i, když skočila s padákem, o tři roky později ji přijali do oddílu kosmonautů a 16. června 1963 už letěla do kosmu jako desátý člověk na světě.

Během sedmdesáti hodin a padesáti minut osmačtyřic­etkrát obletěla Zemi. Nebyly to příjemně strávené hodiny, protože se jí udělalo zle a také se prý nervově zhroutila. Ale přežila. A díky svému prvenství se stala legendou.

Dlouhých devatenáct let pak trvalo, než se do vesmíru podívala další žena – opět ruská kosmonautk­a Světlana Savickaja. Tu prý mužská posádka na orbitální stanici přivítala slovy: „My jsme kosmonauti, ty jsi kosmonautk­a hrdinka, ale především jsi ženská. Tady máš zástěru a hospodař...!“Savickaja se k situaci postavila profesioná­lně a s nadhledem a dva roky nato se podívala do kosmu znova, kdy jako první žena vstoupila i do volného prostoru. A postarala se o další ženský rekord: strávila ve vesmíru dohromady 19 dní, 17 hodin a šest minut. A stejně jako Těreškova má po sobě pojmenovan­ý kráter na odvrácené straně měsíce, po Savické nese jméno Sveta Asteroid 4118. Od té doby se podívalo do vesmíru již 60 žen a naprostou většinou jsou to Američanky. onadnes.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia