MF DNES

JEŠTĚ VÍCE JASU

-

Rychlé a efektní řešení, jak rozzářit pleť, nabízí nepřeberné množství dekorativn­í kosmetiky. Vše lesklé od rozjasňují­cích pudrů a balzámů přes báze či make-upy zažívá v poslední době nebývalý vzestup, takže vybrat si svého favorita a následovat trendy skutečně není problém. Jestli ale chcete „zářit“i po odlíčení, je potřeba začít už u pečujících produktů.

ODLÍČIT, VYČISTIT, HYDRATOVAT

Je to sice už trochu ohraná písnička, ale pravdě se utéct nedá: úplně základním krokem je správné a pravidelné odličování a čistění pokožky. „A to každý večer i ráno, i když nejste nalíčená. Bez čistění opravdu nikdy nebudete mít hezkou a zdravou pleť,“apeluje Jaroslava Valentová, majitelka pražského salonu Medical Esthet & Spa, která z praxe doplňuje, že tento krok šidí spousta žen.

Když totiž odličování a čištění zanedbávát­e, nezmůže pak nic ani sebelepší a sebedražší sérum či krém. Jestliže na pokožce zůstanou zbytky make-upu, nečistot nebo třeba UV filtrů, následná péče nemá šanci proniknout do kůže.

„Pro svěží a zářivou pokožku je velmi důležitá také dostatečná hydratace, a to zvlášť teď po zimě. A netýká se to jen suché pleti, problémy s dehydratac­í mají i ženy se smíšenou nebo mastnou,“říká Jaroslava Valentová s tím, že pokožka s nedostatke­m vody vypadá vždy mdle, začne šednout, je stažená a pne.

Spolehnout se můžete na osvědčenou klasiku v podobě kyseliny hyaluronov­é, kterou najdete ve většině hydratační­ch

INZERCE ▼ krémů a sér. S projasnění­m vám pak pomůžou i přípravky s obsahem vitaminu C, což je silný antioxidan­t, sjednocuje tón pleti, vyhlazuje ji a pomáhá i při regulaci pigmentový­ch skvrn. „Pleť rozjasní i produkty s výtažky z kvasnic, vitamin B totiž zklidňuje nervový systém pod kůží,“dodává Valentová.

KROK NAVÍC, KTERÝ DOKÁŽE DIVY

Velkou a viditelnou práci v rozjasnění pleti zastane často opomíjená popelka pečující kosmetiky – tonikum. Nemáme teď ale na mysli „vodičku“, která má pleť jen dočistit, ale plnohodnot­ný a účinný krok, který předchází aplikaci sér a krémů.

„Pro mnoho žen je to produkt navíc, který do té doby nepoužíval­y. Změní vám ale pleť, a to doslova, pocítíte to už po třech dnech,“vysvětluje Jaroslava Valentová, proč právě kvalitní tonikum doporučuje používat všem svým klientkám, a to ráno i večer. „Pleť začne správně fungovat, bude odolná a ubrání se všem vnějším a vnitřním vlivům.“Tyto změny nastanou především díky upravení pH pleti, které má většina lidí špatné. „Může za to mnoho faktorů, od nemocí a léků přes stres, nedostatek spánku až po nezdravé stravovací návyky,“dodává Valentová.

Tonikum, které tohle všechno pomůže napravit, by mělo obsahovat jemné kyseliny. Ty se postarají jak o rozjasnění a vyhlazení pleti, tak především o exfoliaci. „Kyseliny urychlují proces obnovy kožních buněk a odstraňují ty odumřelé,“říká Jaroslava Valentová a dodává, že exfoliace je k pleti mnohem šetrnější než klasické mechanické peelingy.

Samy uvidíte, že když věnujete péči o svou pleť trochu více pozornosti, odmění se vám zdravým a mladistvým jasem, který vám ubere několik let. A třeba nakonec nebudete mít potřebu ani použít hutný make-up a bohatě si vystačíte s lehoučkým BB krémem a dotekem krémového rozjasňova­če na lícních kostech, který se bude blýskat v prvních jarních paprscích. ●

 ??  ?? 1 3 2
1 3 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia