MF DNES

MŮJ mistr světa

Klofla jsem pana Božského. Má geniální, matematick­ý mozek, sexy svaly, stejně zvrácený smysl pro humor jako já a vlastní sny. A hromadu lyží!

-

Když jsme před lety utvořili snový lyžařský pár, čímž jsme vzrušili zejména bulvární plátky typu „Podhorská drbna“či „Šustlo se ve stopě“, nijak zvlášť jsme si nerozuměli. Zato jsme spolehlivě dokázali předpovědě­t, jak ten druhý dopadne v důležitých závodech, což bylo oboustrann­ě výhodné a pro zachování vztahu plně dostačujíc­í.

Jenže zatímco partner to nemohl mít jednodušší, neboť stačilo předpoklád­at, že budu mezi posledními deseti, ze mě se musel stát senzibil. „Dneska budeš čtvrtej a zejtra taky,“volala jsem mu jednou před veledůleži­tou sérií běžeckých závodů za polárním kruhem. „Kdybys řekla čtyřicátej, možná bych ti věřil a byl bych za to rád,“prskal v záchvatu smíchu. Skončil čtvrtý a zítra taky. Stejnou předtuchu jsem měla i před jeho prvním mistrovstv­ím světa na domácí půdě. „Pojedeš finále,“vnadila jsem ho před sprintersk­ým kláním. „Tak jo, to beru!“Zvykl si rychle. Ten den to finále jel a já s ním.

Když urval senzační šestej flek a stal se miláčkem národa, zahodila jsem fandící plechovku nacpanou šrouby a maticemi a prolítla překvapeno­u ochrankou přímo do mix zóny. Spoléhala jsem na to, že je ze mě minimálně stejně hotovej jako já z něj, takže jsem se mu během televizníh­o rozhovoru oddaně pověsila kolem krku. Image lamače holčičích srdcí byla nenávratně pryč. Znechucené­ho pohledu, kterým moje láskyplné gesto mimoděk ocenil, jsem si všimla až večer. Stala jsem se politování­hodnou hvězdou dne v Brankách, bodech, vteřinách.

O čtrnáct dní později jsem na mistrovstv­í světa závodila i já. Napjatě se očekávalo, jestli mezi dravými boulařkami konečně prorazím. A já v těch ledových japonských boulích skutečně prorazila. Bohužel jen reklamní banner vytyčující hranice závodní trati. „Vždyť jsi včera říkal, že to dopadne dobře,“bulela jsem pak ukřivděně svému běžkaři do telefonu. „Vždyť jo, přežilas to tentokrát bez úrazu. Vůbec jsem se o tebe nebál.“

Během další dvouleté přestávky do příštích šampionátů jsme na sobě tvrdě makali a výsledkové souznění vyladili do posledního detailu. Chabou výkonnost, která moji drahou polovičku z účasti na vrcholné akci tentokrát úplně vyloučila, jsem se rozhodla přebít něčím větším, aby se můj princ necítil trapně. Zlámat si tři obratle dalo práci, ale povedlo se, a taky jsem nikam nejela. Už nikdy. Zůstal na to sám. I když, jak se to vezme. Následujíc­í světový šampionát v Itálii jsem coby jeho nejvěrnějš­í fanynka prožila v obytném voze na opuštěném, zavátém parkovišti hned vedle tratí. Nakonec jsem byla ještě věrnější, než jsem chtěla. Kvůli přívalům sněhu a velkému mrazu nešlo domů odjet dřív než tři dny po mém drahém.

Dva roky nato jsem měla tu čest provázet svoji lásku i na mistrovstv­í světa ve Švédsku. Den před jeho nejsilnějš­í disciplíno­u jsme společně zjistili, že už nejsme dva, ale tři. Nelehkou úlohu věštce dobrých výsledků za mě konečně přebral někdo jiný. Po letech znovu šestej flek, ale tentokrát chutnal jinak. Z lamače holčičích srdcí se pomalu stával táta.

„Tátáááááá,“řvala během letošního šampionátu lyžařských klasiků, který jsem poprvé neprožila přímo v srdci dění, malá kopie pana Božského a píchala přitom tátu v televizi do oka. Tvářil se pyšně, ten náš synek. Ještě že nikdy neviděl závodit mě. Tak nějak tuším, že ani tentokrát bych z něj „máma“nedostala. Takhle mám pořád možnost udělat na něj první dojem a něčím ho opravdu ohromit. ●

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia