MF DNES

Praha si udržela tři hvězdy

-

Do prestižníh­o průvodce Michelinu se nově probojoval­a Eska

Mrkev pečená v seně, petržel, hořčice, hnědé máslo. Sumec na páře, tuřín, kedlubna, syrovátka, medvědí česnek. Takové pokrmy ocenili v karlínské restauraci Eska komisaři gastronomi­ckého průvodce Michelinu a zařadili ji k tuzemským podnikům, které stojí za to navštívit.

Eska, jež patří do řetězce Ambiente restauraté­ra Tomáše Karpíška, si vysloužila „razítko“Bib Gourmand, které upozorňuje na podniky nabízející výhodný poměr kvality podávaných pokrmů vůči ceně. Stejné ocenění už v minulosti získaly pražské restaurace Maso a Kobliha, Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu.

Mnohem cennější michelinsk­ou hvězdou se chlubí Alcron, Field a La Degustatio­n Boheme Bourgeoise, která rovněž patří Tomáši Karpíškovi. Na dvě, natož na maximální tři hvězdy dosud žádný tuzemský šéfkuchař ještě nedosáhl.

„Eska má skvělý tým a tajně jsem doufal, že si toho komisaři také všimnou. Jsem přesvědčen­ý, že Martina Štangla a jeho sous-chefy čeká skvělá kariéra. Jak říkají kuchaři, ‚jsou dost našláplý‘. Držím jim palce a zároveň všem děkuji,“podotkl Karpíšek.

Podnik, který sídlí v bývalé výrobní hale v pražském Karlíně, používá k přípravě jídel méně obvyklé suroviny a snaží se znovu objevovat zapomenuté recepty předků. V jídlech tak hosté najdou například sušené moruše, kvašenou červenou pšenici nebo v úvodu zmíněné seno. Restaurace má i vlastní pekárnu, kde se připravuje chléb pečený na bukovém dřevě. (ČTK, fra)

 ?? Foto: Eska ?? Patří do řetězce Ambiente Tomáše Karpíška.
Foto: Eska Patří do řetězce Ambiente Tomáše Karpíška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia