MF DNES

Stát chce školákům rozdávat mléko zdarma

-

Děti by mohly dostávat mléko a neochucené mléčné výrobky ve školách od příštího školního roku zdarma, za ochucené by rodiče připláceli. Na rozšíření programu by stát věnoval až 670 milionů korun. O tom, jestli se tak stane, má dnes rozhodnout kabinet.

Stát v letošním školním roce přispěl na program Mléko do škol 47 miliony korun. „Předmětem středečníh­o jednání vlády je nastavení pravidel, otázka rozpočtu bude až ve chvíli, kdy se bude dojednávat rozpočet na příští rok,“řekl ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zvýšit se má také podpora na školní dotované ovoce a zeleninu. Z národního rozpočtu šlo v letošním školním roce 75 milionů korun, v příštím by se měla částka zvýšit na 260 milionů. Program s ovocem se totiž bude nově týkat i žáků druhého stupně základních škol, naopak se z něj vyjmou mateřské školy.

Stát by tak měl dávat dohromady na dotované potraviny do škol ročně 930 milionů, dalších 127,5 milionu korun by měla přispět Evropská unie. Celkem by mělo být v programech až 1,05 miliardy. Dosud rozpočet programů Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol činí 259,1 milionu.

Na produkty by se podle Jurečky neměla vztahovat takzvaná pamlsková vyhláška, protože nepůjde o prodej ve školních bufetech.

Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělstv­í ČR Jaroslava Šebka si rodiče ani děti nebudou výrobků zdarma vážit. „Je otázkou, zda jde o zvyšování povědomí o zdravém stravování u dětí, či pouze o dotování producentů,“uvedl Šebek. Zdravé stravování u dětí by podle něj mělo být tvořené hlavně výchovou, nikoliv státními podporami. Podle mluvčí Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu Vladimíry Novákové aktuálně mají děti větší zájem o ochucené než neochucené výrobky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia