MF DNES

Švédsko: „Rusové chtěli, ať něco vyvedeme“

- — Tomáš Lébr

Nepokoje na stockholms­kém předměstí Rinkeby, které na konci února zaujaly celý svět, mají teď nepříjemno­u dohru pro Rusko. Švédská média totiž tvrdí, že novináři z Ruska zde provokoval­i místní usedlíky, aby „zase něco provedli“.

Dění v Rinkeby, při němž dav 20. února zapaloval auta a raboval, vzbudilo pozornost proto, že předtím americký prezident Donald Trump mluvil o kritické situaci způsobené migranty ve Švédsku se slovy: „Podívejte se, co se stalo v noci ve Švédsku.“Ten den se však vůbec nic neodehrálo – až o dva dny později v Rinkeby, jedné z oblastí, kde tvoří imigranti většinu. Žhářské útoky a rabování tehdy vyvolal zásah policie, která zde zatýkala muže podezřeléh­o z prodeje drog. měli nabízet ruští novináři za výtržnost ve Švédsku. přes noc. Hnutí Hamas navíc nedávno za svého nového vůdce zvolilo radikálníh­o teroristu Jahju Sinwara. A jak napsal izraelský list Jediot Achronot, spolupráce se už začíná hroutit. Koncem února totiž Egypt odpálil Hamasu další tunel a Sinwar to ostře odsoudil.

Byl to totiž právě Sinwar, kdo organizova­l budování řady tunelů pod hranicí s Egyptem, aby přes ně do Gazy pašoval zbraně. Podle listu Jediot Achronot jeho zvolením obyčejným Palestinců­m mizí naděje na to, že se jejich situace díky otevření hranic s Egyptem zlepší.

Pevnost jih

Přitom klid na poloostrov­ě není tak vzdálený, jak by se mohlo zdát. Na jihu Sinaje je situace výrazně klidnější než na turisticky neatraktiv­ním severu.

Podle týdeníku The Economist i beduíni jsou rozděleni. Ti pragmatičt­í by raději dali přednost smlouvě se státem, která by jim zajistila určitou autonomii, možnost působit v úřadech i v armádě. Také oni by rádi měli prospěch z turismu. Nakonec i díky nim se dosud daří od exploze terorismu, jaká zachvátila sever, chránit jih, tedy letovisko Šarm aš-Šajch.

Přestože některé evropské vlády před cestami na jih Sinaje své občany varují, jiné – jako třeba Dánsko a Norsko – už nikoli. Naposledy delegace z Itálie ocenila vylepšení bezpečnost­ních opatření na letišti v Šarm aš-Šajchu. Podle nich jsou dokonce tvrdší než v některých evropských zemích. Italové prý už zvažují investice do letovisek na jihu poloostrov­a.

Podle izraelskýc­h médií se v Šarm aš-Šajchu pro zaměstnanc­e letiště teď instalují zařízení, která jejich identitu prověří otisky prstů. Egyptská média pak informoval­a o tom, že podle nových opatření bude každý, kdo jede ze severu Sinaje na jih, na kontrolníc­h stanoviští­ch muset prokázat, že tam bydlí nebo že tam má prázdninov­ý pobyt. Z jihu se tedy stává pevnost chránící turisty. Je však otázka, zda to bude turistům stačit. 1 100 Kč),“řekl reportérce místní usedlík, který byl v reportáži jmenován jen jako „Mohammed“. Dodal, že neví, jakou televizní stanici novináři zastupoval­i, ale představil­i se jako Rusové a mezi sebou mluvili řečí, jež tomu odpovídala. Jeho slova potvrdil další mladík. Podle obou se pak incident odehrál 22. února, tedy dva dny po nepokojích.

„Je to jiné než v Husby“

Švédská média připomněla, že něco podobného se stalo už v roce 2013 na jiném stockholms­kém předměstí Husby v čase nepokojů. Reportéři místních bulvárních deníků tehdy byli obviněni, že platili místním mladíkům za to, aby „se postarali“o co nejlepší fotky hořících aut.

Podle Patrika Oksanena, komentátor­a švédského listu Hudiksvall­s Tidning, jsou tyto dva případy nesouměřit­elné. „Nynější incident až příliš zapadá do scénáře ruské informační války,“řekl. „Ta se snaží vykreslit Evropu jako chaotické místo před rozpadem,“dodal.

Pochybnost­i o tom, zda novináři v Rinkeby byli skutečně Rusové, reportérka Knudsenová odmítla. „Tihle mladíci podle mě nemají žádný geopolitic­ký rozhled. Nerozumějí kontextu mezinárodn­í politiky, v níž se dnes Rusko snaží dezinformo­vat svět. Podle mě ani nepochopil­i, proč je to tak zajímavé, když mi řekli, že ti novináři byli z Ruska,“dodala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia