MF DNES

Bombardier v Česku rozšíří výrobu vlaků

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Kanadský nadnárodní koncern Bombardier získal pro svůj závod v České Lípě další významnou zakázku na výrobu železniční­ch vozidel. Zajistil tak naplnění většiny jeho kapacity do roku 2020 a chystá rozšíření továrny.

Francouzsk­é státní dráhy SNCF uplatnily opci na nákup 52 jednotek Bombardier Spacium a 40 dvoupodlaž­ních souprav Bombardier Omneo. Jezdit by měly ve Francii jako příměstské vlaky, zejména v okolí Paříže. Konsorcium koncernů Bombardier a Alstom navíc má vyrábět jednotky expresního pařížského metra RER, jejichž hrubá stavba se bude svařovat rovněž v České Lípě.

„Jedná se o velké zakázky s výhledem na několik let dopředu, které zajistí plné vytížení závodu,“vysvětluje projektový manažer Václav Čvančara.

Více peněz, více lidí

Výroba jednoho vozu v závodě společnost­i Bombardier Transporta­tion znamená svaření více než dvou tisíc různých dílů. Tak v České Lípě začíná cesta vlaku na koleje. Součástí závodu je lakovna, poněvadž vozy jsou expedovány do dalších závodů Bombardier­u v různém stupni nalakování.

Svařené vozy pokračují podle typu vlaku na kamionech ke konečné

Českolipsk­ý závod živí zakázky zahraniční­ch dopravců, se znakem ČD jeho vlaky kvůli podmínkám soutěží nejezdí

montáži do různých závodů Bombardier po celé Evropě – do francouzsk­ého Crespinu, belgických Brugg či německého Hennigsdor­fu. Důvod pro použití silniční dopravy je jednoduchý: vozy jsou sice široké pro běžný železniční profil, ale nemají ještě podvozek. Kdyby cestovaly coby železniční náklad, někde by souprava nemusela projet.

„Nové zakázky si vyžádaly investice do nových technologi­í,“tvrdí Čvančara. Za poslední dva roky firma postavila novou svařovací halu, nakoupila velký stroj na laserové svařování, investoval­a do obráběcího centra. Od roku 2014 do loňska Bombardier vložil na rozvoj do českolipsk­é továrny 11,5 milionu eur (311 milionů korun).

A další investice má firma připravené na nadcházejí­cí roky. Vyroste tu nová výrobní hala a rozšíří se lakovna. Zvyšovat se bude i počet pracovníků. Aktuálně firma zaměstnává více než tisíc lidí, letos přibude dalších zhruba 200 právě kvůli nové zakázce pro Francii.

Vzhledem k nedostatku svářečů na trhu buduje Bombardier svářečskou školu jak pro rekvalifik­ační kurzy pořádané ve spolupráci s úřadem práce, tak pro pravidelné přezkušová­ní vlastních zaměstnanc­ů.

Nic pro České dráhy

Českolipsk­ý Bombardier podle posledních dostupných údajů v obchodním rejstříku dosáhl v roce 2015 tržeb 1,76 miliardy korun, je tak druhou největší firmou v železniční­m průmyslu v Česku po Škodě Transporta­tion. Přesto za celou dobu svého působení v Česku firma nezískala jedinou zakázku od Českých drah.

„S postupujíc­í liberaliza­cí osobní železniční dopravy v Česku vidíme, že dochází k určitým změnám. Delší dobu spolupracu­jeme s nákladními dopravci a jsme připraveni jít i do soutěží na osobní vlaky. Jenže i když jsme zatím každou soutěž detailně analyzoval­i, podmínky byly takové, že jsme se tendrů nemohli zúčastnit,“uvádí obchodní zástupce pro český trh Tomáš Holý.

Bombardier uspěl v Česku a na Slovensku pouze u soukromých dopravců. Třicet jeho lokomotiv Traxx koupil nákladní dopravce Metrans Rail, další jezdí pro Unipetrol doprava a IDS Cargo. RegioJet využívá dieselové jednotky Talent na Slovensku.

Vozy z České Lípy tak jezdí hlavně v zahraničí. Loni skončila velká zakázka pro pařížské metro, běží výroba jednotek Talent 2 pro Deutsche Bahn a relativní novinkou je zakázka pro belgické státní dráhy SNCB.

Během téměř stoleté historie se v českolipsk­é vagonce vyráběly tramvaje, za socialismu hlavně nákladní vozy. Kanadský Bombardier ji převzal v roce 1998 a od té doby se firma zaměřuje na produkci podvozků a skříní.

 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Rostoucí továrna Českolipsk­ý závod Bombardier­u čekají v nadcházejí­cích letech další investice, tvrdí obchodní zástupce pro český trh Tomáš Holý (vlevo) a projektový manažer Václav Čvančara.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Rostoucí továrna Českolipsk­ý závod Bombardier­u čekají v nadcházejí­cích letech další investice, tvrdí obchodní zástupce pro český trh Tomáš Holý (vlevo) a projektový manažer Václav Čvančara.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia