MF DNES

RŮST CEN P

- Filip Grygera archiv firem

Garsonka za tři miliony? V Praze, jež táhne český trh, naprostý průměr. Ceny nových bytů rostou už od roku 2013. Ale loňský rok byl rekordní. Podle čísel Central Group, Trigema a Skanska Reality ceny v Praze za poslední rok vylétly o pětinu. Průměrná cena prodaných bytů přesáhla 71 tisíc korun za metr čtvereční. „Největší skok jsme zaznamenal­i na přelomu října a listopadu,“říká Pavol Bak z firmy JLL. V roce 2013 byly ceny pod úrovní 55 tisíc a ještě před rokem pod 60 tisíci korun za metr čtvereční. Zdražuje se i v Brně, podle firmy All Inclusive Developmen­t ceny rostou ročně o 15 procent.

Ceny nahoru tlačí velká poptávka, již nabídka nestačí uspokojova­t. „Na některé byty jsme dokonce museli tvořit pořadníky,“potvrzuje generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. I při vysokých cenách se v Praze vloni prodalo přes 6,6 tisíce nových bytů, ve zbytku republiky to bylo asi o 1 650 méně.

„Zásoba však meziročně klesla téměř o třetinu – z 5 500 na 4 000,“upozorňuje Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality. I podle Ekospolu bylo ke konci roku na trhu nejméně bytů za 10 let, po něž monitoruje trh. Což na růst cen působí jako hnojivo.

Pražský a brněnský trh táhne i výstavbu ve středních Čechách a na jižní Moravě. „V okolí hlavního města se za uplynulý rok prodalo 1 120 a v Jihomoravs­kém kraji okolo 1 990 nových bytů,“uvádí Marcel Soural z Trigemy.

V Brně je podle firem Trigema a Trikaya průměrná cena 59 tisíc korun za metr čtvereční, v Jihomoravs­kém kraji přes 52 tisíc korun, ve Středočesk­ém kraji necelých 47 tisíc korun za metr čtvereční. Živo je i na Plzeňsku. „Naopak nejnižší poptávka je v Libereckém, Ústeckém a Moravskosl­ezském kraji a na Vysočině. V Libereckém to vloni bylo okolo 50 a v ostatních třech krajích jen okolo 100 nových bytů,“počítá Marcel Soural.

BYTOVÁ NOUZE NA OBZORU

Trhu přejí nízké úroky hypoték. V lednu podle Fincentrum Hypoindexu po dlouhé

LOK ALITA: Praha 5-Barrandov NABÍZÍ: Ekospol VELIKOSTI A DISPOZICE BYTŮ: 1+kk až 4+kk, 34,7 až 126,3 m2 CENY: 1,4 až 8,6 milionu Kč ARCHITEKT: Ekospol POPIS: Bydlení s výhledem na Prahu a Prokopské a Dalejské údolí. Celkem 281 bytů ve dvou devítipodl­ažních bytových domech, každý s balkonem či terasou. Originální architektu­ra s ustupující­mi patry, střešní terasy. Připravuje se pokračován­í tohoto úspěšného projektu – Výhledy Barrandov II se 300 byty.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia