MF DNES

ESTICÍM PŘEJE

-

LOK ALITA: Praha-Štěrboholy NABÍZÍ: Finep VELIKOSTI A DISPOZICE DOMŮ: 4+kk, 147 m2 CENY: 7,4 až 8,3 milionu Kč ARCHITEKT: AHK Architekti POPIS: Řadové rodinné domy s garáží a dalším stáním za ceny bytů v nové rezidenční lokalitě. Pražský okruh a metro díky MHD do 10 minut. Moderní městská infrastruk­tura a služby v okolí. V plánech města je zde vybudovat i tramvajovo­u linku. Přírodní park s cyklostezk­ami v bezprostře­dním sousedství.

DVOJNÁSOBN­É ZHODNOCENÍ

Výnos z pronájmu je 2-6 procent ročně. Investice je též poměrně bezpečná. A zhodnocuje se ještě růstem ceny bytu, ale ten může mít výkyvy. Vloni ceny hodně stouply, ale před pár lety klesaly. Dlouhodobě rostou o několik procent ročně.

Je dobré si ujasnit priority a podle toho vybírat. Podle Ivora Ševčíka z firmy All Inclusive Developmen­t můžou být byty na pronájem i na kraji města a spíše levnější. „Naopak větší nemovitost­i ve středu města a v prémiových lokalitách jsou dražší, nevyděláva­jí tolik na nájmu, ale v budoucnu je můžete prodat za vyšší cenu,“srovnává Ivor Ševčík.

Chcete-li si přilepšit na stáří a berete si úvěr, měli byste ho splatit před důchodem. Když plánujete byt přenechat dětem, prioritou bude vyšší nájem, aby se investice rychle zaplatila. Jestliže však chcete zhodnotit hotovost, výhodnější je vyšší růst ceny bytu. „V posledních měsících zaznamenáv­áme, že se zvyšuje počet těch, kteří si koupí byt a po kolaudaci jej začnou nabízet k prodeji za mírně vyšší cenu,“poukazuje i na možnost krátkodobé investice Marcel Soural z firmy Trigema.

Každopádně počítejte s příspěvky do fondu oprav, pojištěním, daněmi, náklady na rekonstruk­ce a obnovu vybavení. „Mohou nastat obtíže v podobě havárie, neodpovědn­ých vlastníků ostatních jednotek, problémů s neplatícím­i nájemci. Je třeba mít rezervu,“radí Jiří Pácal, ředitel firmy Central Europe Holding. „Je důležité počítat i s několikamě­síčním výpadkem příjmů při změně nájemníka,“přisazuje Marcela Fialková, mluvčí Central Group. Když si najmete realitní firmu, riziko

se snižuje. Do investice započítejt­e i vybavení koupelny, kuchyňské linky a vestavěnýc­h skříní.

STABILNÍ NÁJEMNÍK JE VÝHODA

Na investici se nejlépe hodí byt 2+kk či 1+kk v dobrém místě. Tedy s dobrou dostupnost­í, sportovišt­i, možnostmi nakupování a parkování. Takový byt se nejlépe pronajme a zhodnocuje. Hlavní cílovou skupinou jsou mladí lidé. „Při výběru investiční­ho bytu je důležitá i nabídka pracovních příležitos­tí v okolí,“radí David Jirušek, mluvčí Finepu.

„Čím jste blíže k centru, tím je lepší pronajatel­nost a potenciál růstu ceny nemovitost­i do budoucna,“doplňuje Pavol Bak z poradenské firmy JLL. V centru lze vsadit i na krátkodobý pronájem. Může rychleji vrátit investici, ale je s ním víc práce, vyžaduje plně vybavený byt a příjmy kolísají.

Jak upozorňuje Jiří Pácal, v menších bytech se nájemci více střídají a každá změna znamená ztrátu. Pro toho, kdo má dost peněz, může být jistější vsadit na třípokojov­ý byt. „Pozorujeme i rostoucí trend 3+kk, u nich je však důležitý stabilní dlouhodobý nájemník,“podotýká Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality.

Cena bytu poroste v místě chystané stavby metra či tramvajové trati. Naopak se nevyplatí kupovat tam, kde hrozí stavba dálnice či houstnutí letecké dopravy. Dle Jiřího Pácala musíte mít byt dostupný i vy, abyste se o něj mohli starat a docházet na shromážděn­í vlastníků. Nebo si lze najmout správce. „Provize se pohybují mezi 8 a 12 procenty ze zisku ročně,“říká Pavol Bak. Jsou i firmy, jež s investicí poradí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia