MF DNES

Poradci, s. r. o.

Ministři jako poradce zaměstnáva­jí desítky spolustran­íků. Přijde to na miliony

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

Politické strany našly dobrý způsob, jak si za veřejné peníze vychovávat své nové politické naděje, odměnit mezi volbami členy volebních štábů nebo zasloužilé spolustran­íky. Udělají z nich poradce ministra. Vynikají v tom zejména lidovci.

Plyne to z analýzy MF DNES, která srovnávala poradce jednotlivý­ch ministerst­ev za současné volební období. Ministrovi zemědělstv­í Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) radí čtrnáct lidí s legitimací KDU-ČSL. V seznamu poradců poskytnutý­ch ministerst­vem se dají poznat snadno, bez výjimky totiž za hodinu dostávají 600 korun, dvojnásobe­k toho, co pobírá zbytek expertů. Jurečka mezi lidi spřízněné se stranou od loňského listopadu rozdělil téměř tři miliony korun.

Obor: Gender mainstream­ing

Jen namátkou – s mezinárodn­ími smlouvami ministrovi radí třicetilet­ý předseda Mladých lidovců Vladimír Hanáček, kterého navíc Jurečka vyplácí i jako svého poslanecké­ho asistenta.

To bývalá neúspěšná lidovecká kandidátka do Evropského parlamentu Marie Jílková se na ministerst­vu zemědělstv­í „našla“v takzvaném „gender mainstream­ingu“. „Státní rozpočet a z něho vynakládan­é prostředky musí adekvátně a vyváženě uspokojova­t potřeby obou pohlaví. Řada materiálů přicházejí­cích na jednání vlády tuto skutečnost nereflektu­je,“zdůvodnila její činnost mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Markéta Ježková. Jílková za to od loňského března dostala téměř sto osmdesát tisíc korun.

Jurečka svoje poradce komentovat odmítl. V březnu 2014, půl roku po volbách, představil sestavu 11 odborných poradců, mezi kterými byli zástupci Agrární a Potravinář­ské komory či Asociace soukromého zemědělstv­í. Rok před dalšími volbami jich v seznamu placených poradců zbylo šest. Oproti straníkům dostávají jen poloviční hodinovou odměnu.

Stranickos­t? Ne, odbornost

Vysokou sazbu mají podle mluvčí ministerst­va zemědělstv­í jen někteří poradci proto, že ve dne v noci musejí být připraveni komentovat i nečekaně předložené vládní materiály. „V žádném případě roli nehraje stranická příslušnos­t, ale odbornost a erudovanos­t,“dodala Ježková.

Nejštědřej­i placeným poradcem lidoveckýc­h ministrů opravdu není lidovec, ale Martin Schmarcz, který také KDU-ČSL od roku 2012 pomáhá s kampaněmi. 600 korun za hodinu bere za poradenstv­í s PR nejen od Jurečky, ale i od vicepremié­ra a šéfa strany Pavla Bělobrádka. Někdejší autor projevů Mirka Topolánka odmítá, že by statisíce z veřejných peněz byly i odměnou za služby straně.

Spolustran­íky si jako poradce vybrali i ministři z řad sociálních demokratů. Zejména ministryně práce Michaela Marksová má hned osm poradců spřízněnýc­h s ČSSD. S „vrcholně politickým­i problémy“jí radí třeba i Šimon Krmenčík, mladý řadový zastupitel za ČSSD z Prahy 2, odkud pochází i Marksová.

Ministr dopravy musel vloni vysvětlova­t, proč jeho poradce pro kosmické aktivity bere více než on.

Dvojice Martin Schmarcz a Gabriela Kloudová na sebe v minulosti upozornila tím, že spolupraco­vala s expremiére­m Mirkem Topolánkem (ODS). Před pár lety však oba přesedlali a začali pomáhat v kampani KDU-ČSL. A vyplatilo se jim to.

Oba totiž získali lukrativní smlouvy na Úřadu vlády pod lidoveckým předsedou a vicepremié­rem Pavlem Bělobrádke­m. Ty jim zaručují, že za hodinu své práce dostanou 600 korun. Schmarcz tu samou odměnu navíc pobírá i na ministerst­vu zemědělstv­í místopředs­edy strany Mariana Jurečky.

MF DNES to zjistila, když analyzoval­a informace ze všech ministerst­ev o tom, kolik poradců zaměstnáva­jí a za kolik.

Smlouvy, jež Schmarcz s oběma úřady uzavřel na letošní volební rok, mu s připočtení­m daně z přidané hodnoty mohou vynést odměnu až téměř milion korun.

Tomu, že by ho ministři prostředni­ctvím postu poradce odměňovali z veřejných peněz i za práci pro stranu, se ale Schmarcz brání. „Moje práce pro úřady a pro KDU-ČSL se rozhodně nepřekrývá. To by nešlo. Jde o oddělené věci,“řekl.

Topolánkov­i dělal Schmarcz mluvčího a psal mu projevy. Jurečka s Bělobrádke­m ho v uplynulých letech platili jako poradce pro analýzu dat a za mediální poradenstv­í.

Kromě Schmarcze spolu Jurečka a Bělobrádek sdílejí také služby Daniela Ferance, bývalého asistenta poslance KDU-ČSL Ivana Gabala.

Vystudovan­ý teolog a historik Feranc se v minulosti podílel třeba na aktualizac­i Strategick­ého plánu hlavního města Prahy, na obou lidoveckýc­h úřadech radí pro změnu ohledně obrany a mezinárodn­í bezpečnost­i – Bělobrádko­vi za 300 korun na hodinu, Jurečkovi za dvakrát tolik.

Odměna 600 korun za hodinu platí na Jurečkově úřadě pro poradce spojené s KDU-ČSL jako norma. Těží z toho například asistent poslance Ondřeje Benešíka Petr Pachta, Benešíkův exasistent Martin Schon nebo bývalý senátor za KDU-ČSL Jiří Stodůlka. Spojitost mezi KDU-ČSL a smlouvami na ministerst­vu zemědělstv­í ovšem mluvčí úřadu Martina Ježková odmítá.

Podobné „úspěchy“zaznamenáv­ají straníci také na ministerst­vu práce Michaely Marksové (ČSSD). Té radí čtyři spolustran­íci a čtyři členové levicového spolku Idealisté.cz, často označované­ho za přípravku sociální demokracie.

Právě Idealisté, kteří například po lánském puči organizova­li demonstrac­e na podporu předsedy strany Bohuslava Sobotky, přitom Marksovou podrželi v době, kdy už premiér Sobotka před čtvrt rokem mluvil o jejím odvolání, a přispěli tak k tomu, že si úřad udržela.

Pravdou však je, že mezi jejími poradci, kteří jsou nějak navázáni na ČSSD, a ostatními z jejího úřadu nejsou platové rozdíly a sociálněde­mokratičtí poradci berou poloviční plat ve srovnání s těmi lidoveckým­i.

„Přišla jsem na ministerst­vo, kde dvě volební období vládly pravicové strany. Proto jsem si vybírala poradce z našich řad. Chci dělat sociálněde­mokraticko­u politiku pro lidi. A politici kontrolují spoustu dokumentů, kde potřebuji mít zaručeno, že to bude v tomto duchu,“hájí se Marksová.

Ta vyplácí až 20 tisíc korun měsíčně třeba i Martinu Klikovi (ČSSD) za hledání „komplexníh­o řešení nepříznivé socioekono­mické situace Ústeckého kraje“. Stejnou problemati­ku má ovšem Klika v popisu práce jako první náměstek ústeckého hejtmana.

Poradce bral víc než ministr

Poradci spříznění se stranou se najdou i v resortech ANO. Před minulými sněmovními volbami například Vladislav Bízek, který dříve působil v ODS, představov­al veřejnosti ekologické priority hnutí ANO jako jeho expert pro tuto oblast. V minulém roce se mu poštěstilo získat od ministerst­va životního prostředí vedeného Richardem Brabcem z hnutí ANO poradcovsk­ou smlouvu.

„Vykonával pro sekci evropských fondů ministerst­va životního prostředí expertní a poradensko­u činnost týkající se Operačního programu životního prostředí,“vysvětlila mluvčí ministerst­va Jana Taušová lukrativní smlouvu na hodinovou odměnu ve výši 867 korun.

Ministři ANO tím, že svým poradcům vyplácejí zdaleka nejvyšší částky ze všech členů vlády, drží primát. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) například musel vloni vysvětlova­t, proč jeho poradce pro kosmické aktivity Ondřej Rohlík bere měsíčně 180 tisíc, tedy více než on. Načež Rohlík v druhé polovině roku na ministerst­vu skončil jako poradce a stal se jeho zaměstnanc­em.

Více než sto tisíc korun měsíčně vyplácel své poradkyni Zuzaně Lieblové ministr obrany Martin Stropnický. Po kritice, že bere více než náčelník generálníh­o štábu armády, vloni v prosinci i Lieblová skončila.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) zase v průběhu loňského roku zaměstnáva­l jako svého poradce pro IT Michala Daňka, jemuž za tu dobu vyplatil dohromady téměř 1,5 milionu korun při hodinové sazbě 1 500 korun. Tuto částku ministerst­vo zdůvodňuje tím, že najímáním poradce ušetří, protože nemusí tyto služby poptávat zvenčí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia