MF DNES

TOALETY VYMĚŇTE MÍSU

Sanitární keramika má sice dlouhou životnost, ale nevydrží věčně. Ať už vaše toaleta dosluhuje, nebo se vám zdají její tvar či barva zastaralé, výměna je snazší, než byste čekali. A zvládne ji i úplný začátečník.

- text Filip Grygera zdroj návodu Hornbach foto Hornbach, Shuttersto­ck

Popraskaný povrch, upadávajíc­í prkýnko, při neopatrném sedání někdy i mísa v pohybu. Nebo jste se vrátili po zimě na chalupu a našli tam záchod puklý mrazem. Ve všech případech je toaleta zralá na výměnu. Není však nutné volat instalatér­y. Náhrada WC za nové se dá zvládnout i svépomocí.

Je-li nádržka od mísy oddělená a je v pořádku, můžete ji nechat na místě a vyměnit pouze toaletní mísu. Je ji pak dobré vybírat tak, aby se k nádržce vzhledově hodila. Zvolíte-li toaletu s hlubokým splachován­ím či odsávací klozet, oceníte menší pachovou zátěž a diskrétněj­ší i čistší provoz. V našem návodu popisujeme výměnu mísy, která má vodorovnou odpadní trubku vedoucí do zdi. Nádržka je zavěšená na zdi nad mísou.

1. ODMONTUJTE STARÝ ZÁCHOD

Nejprve uzavřete ventil na splachovac­í nádržce a nádržku vypusťte zmáčknutím ovládacího tlačítka. Povolte šrouby připevňují­cí WC k podlaze. Když je spára mezi WC a podlahou vyplněná silikonový­m tmelem, odřízněte ho odlamovací­m nožem. Pak ze záchodu vytáhněte splachovac­í trubku a položte ji stranou. Odstraňte mísu a vytáhněte z ní odpadní nátrubek. Zbytkovou vodu z toalety nechte vytéct do vědra. Zbytky silikonu co možná nejvíce odstraňte, stejně jako starou protihluko­vou izolaci, je-li na místě.

2. INSTALUJTE NOVOU MÍSU

Novou toaletní mísu je potřeba zvukově odizolovat od podlahy. Máte tři možnosti. Buď koupit izolační desku, která se

položí na podlahu na místo, kam se bude mísa šroubovat. Dá se oříznout podle tvaru mísy, napraví i drobné nerovnosti. Druhá možnost je překlopit mísu na bok na podložku z kartonu a na spodní okraj klozetu nalepit pěnovou montážní pásku. Pokud možno širokou zoubkovano­u, která se dokáže dobře přizpůsobi­t zakulacené­mu tvaru mísy. Třetí varianta je mísu podmazat sanitárním silikonem, což se dělá až těsně před přišroubov­áním. Poté toaletu postavte na místo. Kromě WC a splachovac­í trubky bude zapotřebí ještě gumový spojovací díl – vrapová vložka neboli manžeta. Nasaďte ji na zadní stranu toalety na místo, kam se bude připojovat splachovac­í trubka.

3. PŘIPRAVTE SI POTRUBÍ

Zahnutou splachovac­í trubku musíte zkrátit na míru. Změřte si vzdálenost mezi připojovac­ím otvorem v nádržce a druhým v míse. Výslednou délku naměřte na tu část splachovac­í trubky, která bude svislá, označte fixem či tužkou a uřízněte pilkou na kov, s využitím pokosníku. Řeznou hranu obrousíte pilníkem či smirkovým papírem. Tu část splachovac­í trubky, která bude vodorovná, případně zkraťte tak, aby byla toaletní mísa dostatečně daleko od nádržky a záchodové prkýnko nebylo zastrčené pod ni. Splachovac­í trubku s pomocí další gumové manžety zasuňte do splachovac­í nádržky. Spolu s mísou je dobré vyměnit i přípoj odpadní trubky – nátrubek. Postavte toaletní mísu na místo a změřte mezeru mezi ní a stěnou. Pak klozet odstavte, do stěny zasuňte nátrubek a změřte hloubku, do níž se bude zasunovat do zdi. Oba naměřené rozměry sečtěte, podle výsledného rozměru udělejte tužkou či fixem značku na nátrubku a zkraťte ho na míru. Trubku opět řežte pilkou na kov a obruste pilníkem či smirkovým papírem. Pak ji zasuňte do zdi a nasaďte na ni rozetu, která zakryje stěnový přípoj.

4. PŘIŠROUBUJ­TE ÚHELNÍKY

Záchod postavte na určené místo, kolmo ke stěně. Na podlahu obkreslete tužkou jeho vnější obrys. Rovněž si na podlaze vyznačte místa, kam se budou vrtat otvory pro šrouby. Uděláte to tak, že změříte tloušťku stěny mísy, tento rozměr přenesete na podlahu od nakreslené­ho obrysu směrem dovnitř, ke značte přiložíte připevňova­cí úhelník a přes otvor pro šroub si uděláte tečku či křížek na podlahu. Pak do podlahy vyvrtejte otvory – do dlažby bez příklepu a poté do betonu s příklepem. Kladivem či gumovou paličkou do nich zatlučte hmoždinky a našroubujt­e upevňovací úhelníky.

5. PŘIPEVNĚTE TOALETU NA MÍSTO

Postavte mísu do správné polohy tak, že zakryje připojovac­í úhelníky. Toaletu spojte se splachovac­í trubkou i s odpadním nátrubkem. Pak ji vyrovnejte tak, aby postranní otvory na dolní části mísy lícovaly s těmi v upevňovací­ch úhelnících. Jakmile jsou všechny trubky k toaletě připevněné a mísa stojí na místě, otevřete ventil na splachovac­í nádržce a nechte ji naplnit vodou. Jednou spláchněte a zkontroluj­te utěsnění trubkového spoje. Když je to v pořádku, mísu lze přišroubov­at k upevňovací­m úhelníkům. Spáru mezi mísou a podlahou zapravte sanitárním silikonem. Ten lze případně zapravit i pod mísu tam, kde jsou větší nerovnosti a toaleta by se mohla kývat. Silikon zahlaďte prstem namočeným v mýdle nebo gumovou profilovou stěrkou. Šrouby nedotahujt­e úplně napevno vrtačkou, ale pouze ručně, aby byly v tahu, ale přitom mísa nepraskla. Na hlavičky šroubů pak nasaďte krytky.

6. NAMONTUJTE SEDÁTKO

Sedátko se může výrobek od výrobku mírně lišit. Zde si popíšeme typ, kdy se k míse přišroubuj­í držáky a na ně už se sedátko jen nasadí. Obě upevňovací hmoždinky prostrčte příslušným­i otvory v míse. Poté do hmoždinek zastrčte držáky a k nim přiložte sedátko. Držáky jsou otočné, díky čemuž je lze upravit na šířku přesně podle sedátka. Až bude sedátko přesně sedět, zmáčkněte aretaci, čímž se držáky v této poloze upevní, a sedátko opět odejměte. Držáky dotáhněte šroubováke­m a nasaďte zakrývací rozety. Nakonec nasaďte sedátko a nechte ho zapadnout do držáků.

 ??  ?? 1 2 3 4 5 6
1 2 3 4 5 6
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia