MF DNES

Češi proti všem: Neberte nám zbraně!

Čeští europoslan­ci se semkli, aby zabránili omezení zbraní, které pokládají za nesmysl.

- Lukáš Valášek zvláštní zpravodaj MF DNES ve Štrasburku

Před budovou europarlam­entu ve Štrasburku po teroristic­kých útocích v Paříží vyrostly speciální „budky“. Muži s přísnými pohledy v nich důkladně detektory překontrol­ují všechny příchozí. S protiteror­istickými opatřeními, která by v Evropě platila takříkajíc plošně, je to slabší. Za rok a půl od útoků evropští zákonodárc­i v tomhle směru neudělali téměř nic.

I proto bylo vedení Unie včera odhodlané za každou cenu protlačit směrnici omezující držení zbraní.

Všichni byli pro. Až na Čechy. Stala se z nich sevřená skupina kverulantů. To se v Evropském parlamentu ještě nestalo.

Dvacítka českých europoslan­ců včera rozpoutala melu. „Terorista si těžko půjde koupit zbraň do obchodu,“brojil včera před klíčovým hlasováním europarlam­entu proti návrhu europoslan­ec Jiří Maštálka (KSČM). Jiří Pospíšil (TOP 09) „nepovedený kompromis“odmítl podpořit. „Teroristé se směrnici vysmějí, protože budou mít černý trh. Stane se nástrojem byrokratic­ké buzerace slušných lidí,“kroutil hlavou jeho kolega Jan Zahradil (ODS). „Umíte si představit, že u Waterloo budeme běhat s dřevěnými klacky a volat bum bum?“ptal se jako milovník vojenské historie Jaromír Kohlíček (KSČM).

„Klamete občany, dáváte jim mylné informace,“opětovala palbu předkladat­elka návrhu Vicky Fordová z Británie ve chvíli, kdy rozprava dospěla k obviňování, že okrádá lidi o svobodu.

Češi se postavili lidovcům a socialistů­m, dvěma nejsilnějš­ím frakcím v Evropském parlamentu. A chvíli to bylo napínavé. To když se jako jediná z obřího kruhového sálu se sedmi stovkami míst vztyčila europoslan­kyně Dita Charanzová (ANO) a požádala, aby se nejprve hlasovalo o pozměňovac­ích návrzích. Podala jich čtyřicet. Kladné stanovisko poslanců by znamenalo, že by se nová podoba dokumentu musela ještě dlouho dále vyjednávat.

Minule dokument podpořily všechny státy kromě Česka a Lucembursk­a, které ji má za málo přísnou. „Neexistuje důvod, proč si myslet, že členské státy změnily svůj přístup. Pokud přijmeme ty návrhy, destabiliz­ujeme celou tuto dohodu,“korigovala takový nápad obratem předkladat­elka Fordová.

Z předstihem zdvižených rukou pověřených členů frakcí, kteří jednotlivý­m členům signalizov­ali, jak mají hlasovat, bylo brzo jasné, jak spor dopadne. Českými návrhy se tak europoslan­ci nakonec vůbec nezabývali. Rovnou odhlasoval­i dokument jako celek. I české milovníky zbraní, myslivce či sportovní střelce tak čekají zásadní komplikace.

Zatímco doteď znehodnoce­né zbraně nebo jejich repliky lidem často visely třeba jen tak nad krbem, odteď je i chalupáři musí zamykat do trezoru. A bude nezbytné registrova­t je stejně, jako by z nich pálit šlo. Podobně na tom budou i filmaři nebo divadelníc­i se svými pistolemi a puškami na slepé náboje.

Těžký život budou mít také majitelé legálních poloautoma­tických zbraní. Například samopaly vzor 58 armáda ze skladů roky vyprodával­a po tisících a lidé je upravené na poloautoma­ty mnohdy z nostalgie z vojny kupovali. To skončí, stejně jako obchodován­í se všemi podobnými předělávka­mi.

Ze směrnice také plyne, že se dostanou do problémů všichni majitelé poloautoma­tických pušek, pokud v nich budou mít zásobník na více než deset ran. Totéž platí pro majitele poloautoma­tických pistolí, pokud by u nich třeba policista našel více než dvacetiran­ný zásobník. A zapovězené je mít u zbraně i takzvanou teleskopic­kou pažbu, ta je totiž ve vidění Evropské komise zneužiteln­á k ukrytí zbraně.

„Komise dokázala jediné. Poštvat proti sobě celou řadu bezúhonnýc­h lidí, ať už jsou to sportovní a rekreační střelci, myslivci, ale také bývalí i současní příslušníc­i bezpečnost­ních složek, legální vlastníci zbraní,“vykládala po prohraném hlasování Charanzová, která za frakci ALDE dělala směrnici stínovou zpravodajk­u a z českých europoslan­ců byla nejaktivně­jší.

Vinné slovenské sAmopAly

Se směrnicí přišla Evropská komise a její vedení má zcela odlišný názor než čeští europoslan­ci. A například pro francouzsk­é europoslan­ce bylo obtížné nehlasovat pro. U části pařížských útoků je totiž podezření, že teroristé použili „oživené“znehodnoce­né zbraně ze Slovenska, které mělo donedávna velmi benevolent­ní znehodnoco­vací zákon. Předělat tyto zbraně na střelbysch­opné tak bylo poměrně jednoduché. Experti se shodují, že podobné problémy se Česka netýkají, protože zákony má dlouhodobě jedny z nejkvalitn­ějších v Evropě.

Česko, stejně jako ostatní státy EU, teď bude mít 15 měsíců na zapracován­í pravidel do svých vlastních zákonů. Přímo „odzbrojová­ní“ mohli bránit i členové nejrůznějš­ích spolků – ať už jde o myslivce, počítačové nadšence nebo kynology. „Do konce tohoto volebního období bychom mohli mít věcný záměr, který bychom poté mohli přijmout. Je to nutná reakce na pomatenou směrnici z Bruselu,“řekl MF DNES ministr.

Čeští europoslan­ci „bojovali“za arzenál v tuzemských domácnoste­ch. Zbytečně. O jejich námitkách se ani nehlasoval­o. Ti, kdo legálně drží zbraně dnes, si je podrží i nadále.

Nedotkne se, Ale co kdyBy

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia